Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet
Fysisk aktivitet i övergångsåldern bör innehålla både konditions- och styrkemoment för att förebygga benskörhet, hjärt-kärlsjukdom och minska risken för vallningar och svettningar, urininkontinens samt för att bättra humöret.
Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi i Linköping, har i många år forskat kring olika metoder att behandla och lindra klimakteriebesvär. Bland annat träning och motion. I ett par studier har han och hans medarbetare visat att kvinnor som tränar upplever mindre övergångsbesvär.
Ökad livskvalitet med träning
En studie inleddes hösten 2013 och är nyss avslutad. Där lottades kvinnor med värmevallningar och svettningar mellan att börja styrketräna under ledning av en fysioterapeut, eller att inte ändra sina träningsvanor.
– Den studien baseras på en tidigare mindre undersökning där man fann mindre vallningar hos kvinnor som tränade regelbundet. Antalet vallningar minskade och livskvaliteten ökade hos kvinnor som började träna regelbundet. I andra undersökningar har man också sett att humörproblemen lindras.
– Med vår nyss avslutade studie hoppas vi kunna bekräfta goda effekter av styrketräning.
Varför träningen har den här effekten är inte riktigt klarlagt, men man vet att träning bland annat ökar bildningen av betaendorfiner, som forskarna tror stabiliserar termostaten i hjärnan.
Styrka och flås
Den termostat som i klimakteriet hamnar i obalans och gör så att vi svettas och fryser om vartannat. Teorin är att kvinnor som tränar och är fysiskt aktiva inte påverkas lika mycket av att östrogenet minskar, eftersom betaendorfinerna kan kompensera för bortfallet.
– Det handlar om att hålla igång de stora muskelgrupperna. Det skickar signaler upp till hjärnan som ökar sin bildning av endorfinerna.
– Det finns ingen garanti för att alla kvinnor som tränar blir helt fria från värmevallningar, säger Mats Hammar. Men de allra flesta upplever nog ett bättre välbefinnande så det är värt att pröva.
Av Susanna Hauffman