Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Stärk fötterna och slipp smärta – expertens smarta tips

22 jun, 2021
author Cajsa Rännar
Cajsa Rännar
Fötter på mossa i skogen.
Ömmande fötter är vanligt, men med lite sunt förnuft kan du göra mycket för dem.
Ömmande fötter är vanligt, men i många fall finns det mycket man kan göra för att minska besvären. Lev mer barfotaliv, välj rätt skor och träna fotens muskler är några av råden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

A tt fötterna plötsligt gör ont efter en rivstart i löpspåret eller efter långa, sköna promenader är något som många har upplevt. Långvariga problem med smärta i fötterna, som till exempel det vi i folkmun kallar hälsporre, är inte heller det ovanligt, och de som säljer skoinlägg brukar ha bråda dagar under vår och sommar.

Se också: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

3 smarta knep som gör underverk i fotbadetBrand logo
3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

Men måste det vara såhär? Borde inte våra fötter vara gjorda för att användas?

– Jo, men problemet är att vi inte använder dem nog mycket, säger Malin Sigefjord, som är yogalärare, fot- och rörelsecoach och ”fotnörd”.

Fotexperten Malin Sigesfjord i skogen.
Malin Sigesfjord kallar sig själv för "fotnörd".

– Vi sitter ner stora delar av dygnet och belastar inte fötterna alls, och sedan ger vi oss ut på en långpromenad eller joggingtur. Jag brukar jämföra det med att gå in på ett gym ouppvärmd och otränad och försöka sig på att ta 100 kilo i marklyft. Det kanske går, men det kommer troligtvis få konsekvenser. Du kommer att få ont.

”Obotlig plattfothet”

Malin Sigefjord har själv kraftig skolios och fick som tonåring inlägg till sina skor för att avhjälpa sin enligt läkarna ”obotliga plattfothet”. Hon fick trots otaliga besök hos ortopeder och andra specialister bara mer och mer ont i fötterna.

Annons

– Jag minns en gång på nittiotalet när vi gått på Stockholm Water Festival, som var stor då, och jag fick så ont i fötterna att jag inte kunde gå på flera dagar, trots de där fina skoinläggen jag hade.

När Malin flyttade hemifrån slängde hon helt sonika skoinläggen och struntade i att steloperera ryggen, som ortopeden ville. Istället började hon läsa på och prova andra sätt att bli kvitt smärtan.

– Men det är nog bara de senaste 10 åren jag på allvar sett till att ge fötterna en riktig chans att må bra och hålla sig starka och friska. Och vilken skillnad det gjort.

– Fötterna har återfått den form de hade när jag gick på högstadiet, jag har fått gå upp i skostorlek och undersidan av fötterna är liksom biffiga. Det är där de mesta av musklerna sitter så när fötterna blir starkare är det också där det syns. Och framför allt, jag har inte längre ont.

Gör plats för tårna

Men hur gör man då om man vill skapa goda förutsättningar för att ge sig själv friska och starka fötter? Malin menar med bestämdhet att vi ska börja med att titta över vilka skor vi använder. Och det är inte bara de där spetsiga med höga klackar som måste bort, menar hon.

– Jag brukar jämföra att gå med tjocka, dämpade sulor med att sätta på sig en ögonbindel om det är soligt ute. Den gör ju jobbet, skyddar ögonen från solen, men stänger samtidigt ute alla andra intryck, vi ser ju inget. Ett par solglasögon hade ju varit smartare att välja för att skydda ögonen.

Så vad är då solglasögon för fötterna? Det är olika för olika personer, menar Malin Sigefjord.

– Det man ska börja med, och det gäller alla, är att ha skor där tårna får plats. Och då menar jag verkligen får plats. Ta ut innersulan på skon och ställ dig på den. Alla fem tår ska få plats innanför sulans kant. Få finskor ser ut så. Faktiskt är det så att även få träningsskor ser ut så. Att ha plana skor där häl och tå är lika höga är också viktigt.

Annons

Att höga klackar inte är bra för fötterna är ju inte så svårt att förstå. Men det man sällan tänker på är att många mjuka skor också lutar, om än mindre. Det är bra att jobba sig bort från den lutningen, eftersom den påverkar hela kroppen.

Har du ont i ryggen, eller till och med nacken, kan det bero på vad du har på fötterna. Bäst mår fötterna helt barfota, menar Malin.

– Gå alltid barfota så mycket det går. Det kan göra ont till en början. När vi hela tiden går i skor eller strumpor somnar nerverna av lite och blir ovana vid intryck. Det gör att när vi väl börjar gå barfota kan det bli väldigt intensivt, vi känner precis allt.

Vill du lära dig mer om fötter?

Allt om fotvård - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Stillasittande ger smärta i fötterna

Att börja sitt barfotaliv på en mjuk gräsmatta och gå vidare till en snäll skogsstig menar Malin är ett bra sätt att väcka de slumrande nervbanorna. Malin själv, som går barfota så fort det är praktiskt möjligt, tycker inte längre att barr, grus och annat småjox under fötterna är smärtsamt.

En annan stor anledning till smärta i fötterna sitter inte alls i fötterna utan högre upp i kroppen, menar Malin Sigefjord. Närmare bestämt i höfterna, rumpan och låren. Där är många av oss för svaga och för stela. Och det kommer sig bland annat av att vi sitter alldeles för mycket. Vi är gjorda för att stå, gå, sitta på huk eller på marken. De stora musklerna runt höfterna blir av stolsittandet stela, korta och svaga och det gör att vi får problem när vi springer eller går. Det jobb som de här stora musklerna och lederna ska göra, men inte riktigt längre klarar av, får fötterna kompensera och, så småningom, sota för.

Vi kanske tränar eller går en långpromenad varje dag, men det viktiga, menar Malin, är hur vi rör oss resten av dagen, alla de där timmarna vi inte tränar. Det kommer att hjälpa oss slippa smärtan på löprundan, hundpromenaden eller fjällvandringen.

Annons

Därför ska du sitta mer på golvet

Om du har ett kontorsjobb, se till att rör på dig ofta. Om du jobbar hemma, eller har en hobby där du sitter mycket, variera med att sitta på golvet till exempel. Det kan låta väldigt obekvämt och oergonomiskt att sitta på golvet, men Malin menar att det är just det obekväma man vill åt.

– Då ändrar man automatiskt sittställning ofta och är mer i rörelse och belastar kroppen varierat. Det känns helt enkelt tydligare när du suttit för länge, och man får automatiskt rörlighetsträning för bland annat höfterna.

Malin Sigefjord har numera inga som helst smärtor i fötterna, hon som för 20 år sedan knappt kunde gå utan att få ont. Hon saknar inte klackskorna men poängterar att man inte måste vara trist klädd bara för att man vill ta hand om sina fötter.

– Det finns massor av snygga funktionella skor, om man kan tänka sig att leva utan spetsiga pumps med klack. Och det kan jag, för vinsterna med att leva utan fotsmärta är så mycket större.

Tre snabba tips för fötterna!

  1. Sitt mindre. Om du inte kan sitta mindre, så sitt annorlunda. På pilatesboll, utan ryggstöd, på en matta på golvet. Variera mycket!
  2. Använd skor som låter dina fötter jobba. Rymliga i tårna, utan nivåskillnad mellan häl och tå och så flexibla och platta som möjligt.
  3. Börja där du är. 15 min barfota om dagen kan vara mer än tillräckligt i början. Utöka när du känner dig starkare.

Annons