Tar du dina vitaminer på rätt sätt?
Hör du till dem som toppar frukosten med en multivitamintablett och alltid kollar in hälsokosthyllan när du känner dig trött och hängig? Då är du inte ensam. Men handen på hjärtat – hur vet du om du verkligen behöver extra vitaminer? Och vad ska du tänka på när du tar tillskotten?
Näringsexperten Lina Åhlén tycker att det är viktigt att lägga lite tid på att välja rätt sorts tillskott.
– Bra kvalitet är avgörande, så jämför gärna olika märken. Jag brukar rekommendera så kallade whole foods-tillskott. De är framställda av mat i stället för på konstgjord väg, och innehåller ämnen som behövs för upptaget av de näringsämnen man vill åt. Till exempel är C-vitamintillskotten gjorda av torkade apelsiner och innehåller då alla ämnen, exempelvis bioflavonoider, som behövs för att vitaminet ska tas upp på bästa sätt.
Att dessa tillskott ofta är lite dyrare tycker hon man ska ta som ett kvalitetstecken.
– Man kan jämföra det med att köpa schampo på stormarknaden. Det är billigare, men inte lika bra för håret som dyrare frisörschampon.
Att gå till en näringsterapeut som genom tester tar reda på vilka tillskott man verkligen behöver kan också vara ett bra sätt att spara både pengar och tid, tycker Lina.
Vänta med kaffet
Tid och tålamod är det annars bra att utrusta sig med när man börjar ta ett kosttillskott. I många fall kan det dröja månader innan man märker resultat.
– Järndepåerna tar till exempel ett tag att bygga upp, medan man rätt snabbt kan märka att tillskott av omega-3 har en blodförtunnande effekt. Och relativt många näringsämnen ger effekter som vi kanske inte direkt märker av – förrän vi exempelvis slarvar med att ta tillskotten och ganska snart blir förkylda.
När och hur man tar tillskotten spelar också roll för hur bra kroppen tar upp näringen.
– Rekommendationerna skiljer sig förstås åt beroende på vilka tillskott man tar. Multivitamintabletter ska gärna tas i samband med måltid, medan till exempel probiotika bör tas på fastande mage. Järn tas lättare upp om man tar tabletterna tillsammans med något C-vitaminrikt.
Läs på förpackningen
Har man för vana att ta sina tillskott i samband med frukosten ska man tänka på att kaffe kan blockera upptaget av vissa näringsämnen.
– Undvik därför att dricka kaffe en timme före och en timme efter att du tar ett tillskott. Vissa mineraler ”tävlar” också om upptaget om man tar dem som tillskott, till exempel magnesium och kalcium, och järn, zink och koppar. Det är därför bra att inte ta dessa samtidigt. Fettlösliga vitaminer behöver fett för att tas upp av kroppen, så därför kan de gärna kombineras med fettbaserade tillskott som omega-3, eller tas tillsammans med mat.
Läs också: Marie-Louise botade pirr i benen med magnesium
Det bästa generella tipset, menar Lina Åhlén, är att läsa på för varje produkt och följa tillverkarens anvisningar.
Att vi skulle få i oss den näring vi behöver enbart genom kosten tycker Lina kan diskuteras.
– Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på 500–800 gram grönsaker och frukt per dag, men det är långt ifrån alla svenskar som får i sig det. Och det rekommenderade intaget av ett näringsämne är ofta satt vid gränsen för att undvika bristsymtom, inte för att optimera vår hälsa.
Att många i dag lever ett hektiskt liv påverkar också näringsbalansen i kroppen negativt.
– När vi stressar förbrukas många näringsämnen snabbt, eftersom kroppen behöver exempelvis C-vitamin, magnesium och B-vitaminer för att bilda stresshormonet kortisol. Det gör att många har brist på dessa ämnen.
Att för säkerhets skull ta en multivitamintablett av god kvalitet tycker Lina Åhlén är en utmärkt idé.
– Jag är övertygad om att vi skulle kunna förebygga mycket ohälsa på det sättet.
Så väljer du rätt tillskott – 3 tips
1. En bra bas är ett multivitamin, gärna i kombination med extra D-vitamin under vinterhalvåret.
2. Testa dina nivåer av näringsämnen hos en näringsterapeut så att du inte tar några tillskott i onödan, eller får i dig för mycket av ett näringsämne.
3. Satsa på tillskott av bra kvalitet, gärna så kallade whole foods-tillskott. De är framställda av mat i stället för på konstgjord väg och innehåller då alla ämnensom behövs för att vitaminet ska tas upp på bästa sätt.
Text: Linda Unnhem