Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Tack vare ny metod kan Lena slippa byta sitt knä!

02 jun, 2015
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Lena Bergkvist fick ett knäimplantat
Smärta i knät blir vanligare ju äldre vi blir. För många är orsaken artros. Lena Bergkvist i Umeå är en av de första i Sverige som fått prova det nya knäimplantatet Episealer. En ny revolutionerande metod som innebär att patienten i praktik kan börja gå direkt efter operationen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lena Bergkvist, 59 år, har ett stillasittande kontorsjobb. För att hålla i gång kroppen går eller cyklar hon de fyra kilometerna till jobbet varje dag. Några gånger i veckan tränar hon på gym. Det var just på löparbandet på gymmet, för cirka tre år sedan, som hon först kände av den ovanliga smärtan i knät.

— Jag hade aldrig tidigare haft problem med knäna eller andra leder.

Problem i menisken

När värken inte gick bort fick Lena tid hos en ortoped. Knät undersöktes noga och läkaren kom fram till att det var problem i menisken, en broskskiva som sitter vid sidan av knäleden och som fungerar som stötdämpare i knät.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

— Han konstaterade att min menisk var fransig, så de gjorde en titthålsoperation och hyvlade till menisken, berättar Lena.

Hål i brosket

Men trots operationen blev inte knät bättre, värken gick inte bort och knät svullnade när Lena försökte träna på gymmet. Ny röntgen gjordes och då upptäckte man en litet hål i brosket, en s k osteonekros där brosket inte återbildats.

Ortopeden kände till att det fanns ett nytt knäimplantat, Episealer, som skulle kunna vara en lösning för Lena.

— Han bad en kollega titta på magnetkamerabilderna för att se om en operation skulle fungera.

Nytt knäimplantat

Innan man fattade ett beslut skickades Lena till Sofiahemmet i Stockholm för en mer avancerad magnetkameraröntgen. Efter samtal mellan kollegorna i Umeå och Stockholm beslöt man sig för att laga hålet med den nya metoden.

— Hålet lagades med en slags plugg som tillverkats exklusivt för att passa min skada. Operationen gick väldigt fort och jag fick åka hem samma dag.

Efter operationen gick Lena på kryckor i sex veckor, därefter fick hon en skena som avlastade knät vid längre ansträngningar som promenader.

Annons

— Jag gick hos en sjukgymnast varannan vecka första tiden och fick träningsprogram som utökades allteftersom. Efter drygt fyra månader kunde jag börja med gymträning igen i mindre skala.

Viktigt att träna efteråt

Knät är fortfarande lite svullet, men det går framåt. Tio månader efter att implantatet opererades in kan Lena gå och cykla till jobbet utan att ha värk i knät. Och träningen är hon noga med.

— Efter en sådan här operation tror jag att man måste bidra med mycket själv. Man kan inte bara lägga sig på soffan och tänka att det blir bra, träning är ett måste för att få bästa resultat!

Lena är både tacksam och glad över att läkarna hittade felet i hennes knä i ett så tidigt stadium.

— Hade jag inte gjort den här operationen hade kanske hålet i brosket blivit ännu större och senare hade jag kanske behövt byta ut hela knät, nu hoppas jag slippa det. Det är klart bättre att laga ett litet hål än att göra en jätteoperation!

Läs också:

4 övningar som hjälper artrosknät

Annons