Tabletter och vaccinationssprutor mot pollenallergi
En av nyheterna som är på gång är det allra första vaccinet mot björkpollen som kan ges i tablettform i stället för sprutor. Sedan några år tillbaka finns redan tablettvaccinet Grazax som ges mot gräspollen. Mycket snart kan alltså de som reagerar på björk bli hjälpta på liknande sätt.
– Det som är kvar innan vaccintabletten kan börja ges är bland annat att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska godkänna den, berättar Ulla Nyström, överläkare på Allergicentrum vid universitetssjukhuset i Linköping.
Man gissar på att allt ska vara klart till årsskiftet 2019/20. Vaccinet ges i en tablett, som snabbt smälter under tungan. Behandlingen ska påbörjas på en allergimottagning under övervakning, eftersom det finns en liten risk att särskilt känsliga personer kan få en allergisk reaktion av vaccinet. Därefter tar patienten en tablett dagligen i hemmet under tre år.
Bara tre sprutor – i stället för 60
Den andra nyheten är ett helt nytt sätt att ge allergivaccination med sprutor. Idag behöver man få totalt ca 60 sprutor i armen vid många besök på allergmottagning under tre till fem års tid. Behandlingen är oftast väldigt effektiv. De flesta blir antingen symtomfria eller får klart lindrigare besvär av sin allergi och kan dra ner ordentligt på sin medicinering. Men det kan förstås upplevas jobbigt och tidskrävande att behöva få så många sprutor med täta intervaller i flera år.
Vid Allergicentrum i Linköping har man just avslutat två studier av en ny metod, intralymfatisk immunterapi – ett annat sätt att vaccinera. I stället för att spruta vaccinet under huden sprutas det direkt in i en lymfkörtel. Det tycks göra att immunsystemet snabbare ”programmeras om” till att tåla pollen bättre. Vaccinet ges i lymfkörtlarna i ljumsken, eftersom de ligger ytligt och är lätta att injicera i.
– Genom att spruta i lymfkörteln så når vi direkt in i immunsystemet. Vi behöver bara ge tre sprutor under åtta veckor, och mindre än en tusendel av dosen jämfört med den vanliga vaccinationsmetoden, säger Ulla Nyström.
Om den här metoden visar sig ge god effekt på både kort och lång sikt, så skulle allergivaccination bli klart enklare att genomföra.
– Trots att många av våra patienter rapporterar mycket god lindring av den nya vaccinationsmetoden är det ännu för tidigt att säga när den kan införas allmänt, säger Ulla Nyström.
Tips som hjälper dig med pollenallergi
- Försök i första hand att utsätta dig för mindre mängd pollen. Torka tvätten inomhus, vädra sent på kvällen och duscha av håret före sänggåendet. Undvik att träna utomhus om pollenhalterna är höga.
- Prova receptfria läkemedel mot allergi. Finns som nässpray, ögondroppar och tabletter. Innehåller antihistamin, som blockerar histaminet och då lindrar eller hejdar den allergiska reaktionen. I nässpray finns ibland även kortison, som dämpar inflammationen i slemhinnorna.
- Det är viktigt att medicinera regelbundet under hela pollensäsongen.
- Får du svårare besvär – sök vård. Du kan bland annat få hjälp att kombinera mediciner på rätt sätt.
- Har du medicinerat regelbundet men ändå har svåra besvär är det dags att diskutera allergivaccination.
Av Katarina Rehn
Foto: Shutterstock/TT