Ta hand om dina händer – förebygg värk!
Så förebygger du värk i händerna!
Dina händer är ett viktigt redskap i det dagliga arbete. Men den teknologiska utvecklingen har medfört att vi använder händer och fingrar mer finmotoriskt och monotont än förr. Bara två, tre generationer tillbaka var manuellt arbete det vanligaste. Man arbetade vid stora maskiner, med tunga redskap i lantbruket, eller så använde man sina händer i hushållsarbetet. Trots att våra arbetsuppgifter i dag är mindre fysiskt tunga, så är ett kontorsarbete i dag lika krävande för händerna som för en pianist.
Mushand och tumartros
Problem med axlar och nacke, mushand, karpaltunnelsyndrom och tumartros är exempel på besvär som följer med våra nya arbetsvanor.
– I dag sitter de flesta av oss på en stor muskelgrupp, bakdelen, och arbetar mest med en av de minsta muskelgrupperna, händer och fingrar. Om vi inte lägger oss till med bättre vanor, riskerar vi att överbelasta händerna, påpekar fysioterapeuten och massören Henriette Nikolaisen vid Danske Psykomotoriske Terapeuter.
Även på vår lediga tid använder vi händerna annorlunda än tidigare. Tvättmaskinen utför det som tidigare var händernas uppgift. Ett exempel på hur vi frigör tid, som vi kan använda för att syssla med en mobil eller en Ipad – återigen finmotoriska rörelser.
Knyter händerna
Henriette Nikolaisen uppmanar oss att bli mer uppmärksamma på hur vi använder händerna.
– Många människor går runt och knyter händerna utan att vara medvetna om det. Det stoppar upp blodcirkulationen. Eller så håller man sitt pekfinger konstant sträckt rakt ut, över musen, när man arbetar vid datorn, så att man överanstränger fingret. Det är så viktigt att vi blir medvetna om våra händer.
Flera av fingrarnas muskler löper upp i underarmen, där andra muskler sedan fortsätter vidare upp till skuldrorna. Det är en lång kedjereaktion, varje muskelgrupp har en långtgående effekt.
– Kroppen är lite som ett pussel – om bara en bit hamnar fel blir inte helheten rätt.
Händerna avslöjar mycket
Det är en smaksak om man föredrar en hantverkares grova nävar eller en bankmans välmanikerade händer. Men en sak är säker, händerna skvallrar om både ålder och yrke.
Naturligtvis är vi födda med större eller mindre, fina eller grova, händer men i övrigt är det vårt arbete som formar dem. Starka händer är något vi bygger genom livet. Anatomiskt sett är mannens och kvinnans händer fullständigt lika.
Välgörande händer
Arbetet kan forma fina händer till grova nävar. Precis som en simmare utvecklar överkroppen och en löpare får kraftiga ben.
”Hon hade så välgörande händer”, kan vi säga om vi hamnat hos en riktigt duktig massör.
– Folk påpekar att jag har otroligt varma händer, men värmen uppstår på grund av att jag arbetar intensivt med händerna, och blodet strömmar till under behandlingen. Jag brukar säga att mina händer är mina ögon.
– Det är en behandlares viktigaste uppgift att kunna känna av vilka spänningar som finns under våra händer, om det finns muskelsmärta, vätskeansamlingar eller hopdragna senor. Jag känner mig fram till patientens ömma punkter med hjälp av händerna.
Känsliga fingrar
När man som Henriette har händerna som arbetsredskap tränar man upp stor känslighet i fingrarna.
Bara i fingertopparna har vi ett par tusen känselnervkroppar. På ryggen är det betydligt längre mellan de små sensorerna.
– Det vore ju fantastiskt om vi alla blev bättre på att utveckla våra känselpunkter. Det handlar bara om att ge sig tid till att röra vid saker och känna efter hur det känns.
Vi får inte heller glömma bort att gå hand i hand, helst genom hela livet.
– Jag blir så rörd när jag ser äldre par gå tillsammans hand i hand. Vilken samhörighet som strömmar genom händerna!
Läs även: Fråga Allers doktor: Varför domnar och sticker mina armar och händer?
Besvär med händerna:
Händerna består av knogar och ett nätverk av muskler, senor, ledband och en mängd nerver. Blir delarna slitna, överbelastade eller på andra sätt felaktigt hanterade orsakar det smärta. Här kan du läsa om några av de vanligaste åkommor som kan drabba dina händer:
Ledgångsreumatism:
Grundas i en inflammatorisk sjukdom i lederna, speciellt i händer och fötter. Åkomman drabbar främst kvinnor.
Besvären börjar oftast i små leder i händer och fötter. Lederna svullnar, blir ömma och du får ont. Reumatism går inte att bota, men med hjälp av läkemedel och sjukgymnastik kan inflammationen dämpas och smärtan lindras.
Karpaltunnelsyndrom:
Kan uppstå av många olika anledningar. Reumatisk ledsjukdom är en av dessa. Besvären kan utlösas av upprepade rörelser med handen, som vid datorarbete.
Smärtan beror på att det blivit ett tryck på en nerv i den kanal, karpaltunneln, som bildas mellan handlovens ben och ett ledband.
Undvik att överbelasta handen, sök vård om besvären inte avtar inom några veckor. Operation kan bli nödvändigt.
Mushand:
Vi arbetar i dag allt mer framför datorn, med små upprepade rörelser som kan överanstränga muskler och leder i händerna. Mushand är samlingsnamnet på de besvär som kan uppstå, med värk i såväl muskler, leder som senor och nerver. Förutom värk kan man även känna stickningar, stelhet eller domningar i handen eller armen.
Den största belastningen uppstår inte när du klickar eller rör musen, utan när du håller handen beredd att klicka.