Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så gör du med hundens fästingar – listan på vad du behöver veta

29 jun, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Söt hund som tittar bedårande.
Fästingar är ett otyg för hundar som är utsatta när de springar av sig på ängar och i parker.
Inget slår att se sin hund springa fram över ängarna. Men i det höga gräset döljer sig också ett litet odjur – fästingen. Vi listar hur du ska tänka om din fyrbenta vän drabbas av ett bett.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I princip alla hundägare är vana vid att plocka bort fästingar. Särskilt under sommartid när vi alla är ute mycket mer än resten av året. Här är saker att tänka och hålla koll på när din hund blir fästingbiten.

1. De flesta fästingar bär inte på smitta

Och även om fästingar har smitta så behöver inte denna föras över till din hund i händelse av ett bett. Dessutom är det inte säkert att din hund blir sjuk, även om den smittas. Ja du hör, du ska absolut inte drabbas av panik om du hittar en fästing. Detta är bara en vanlig dag i en hunds liv.

Men med det sagt ska du självklart ta bort en fästing så fort du ser den.

Fästingar kan ge din hund borelia.
Fästingar sitter och bara väntar på att hoppa på någon varmblodig varelse,.

2. Så tar du bort en fästing från din hund

Använd helst en fästingplockare. Med en sådan ökar sannolikheten att få bort hela fästingen i ett stycke. Greppa fästingen så nära djurens hud som du kan. Dra sedan rakt ut. Gör alltså INTE en vridande rörelse. Det är ingen fara om någon del av fästingen sitter kvar. Resterna brukar falla av inom någon dag eller två. Tvätta såret med desinfektionsmedel.

3. Fästingbett kan leda till borrelia – men ovanligt

Om fästingen suttit i över ett dygn, kan hunden infekteras med bakteriesjukdomen borrelia. Detta är dock väldigt ovanligt. Högst fem av hundra av infekterade hundar visar symtom, och då är symtomen som regel lindriga. De allra flesta hundar tillfrisknar utan behandling.

Om din hund blir sjuk kan det ta flera månader innan sjukdomen uppträder. De vanliga symtomen är nedsatt helhetstillstånd, feber, trötthet och stela leder. Sök upp veterinär om du misstänker borrelia. Behandlingen är antibiotika.

Se också: Vilken hundras passar dig bäst?

Vilken hundras passar dig bäst?Brand logo
Vilken hundras passar dig bäst?

4. ... även anaplasma

Också en bakteriell infektion med symtom som ger feber, trötthet och hängighet. Även vid anaplasma måste fästingen suttit i minst ett dygn. Tar mellan en till två veckor från fästingbettet till att symtom syns.

Annons

5. ... och till eksem

Fästingbett kan ge klåda och fukteksem. Sök upp veterinär om du inte lyckas få bort dessa med någon form av klådstillande medel.

6. Skapa rutiner för kontroll av hundens päls

Regelbundna kollar av pälsen är det absolut bästa sättet att minska besvären av fästingar. Fästingar kan sitta överallt, men är mest vanliga vid ansiktet, bakom öronen och på halsen.

Fästingsäsongen

Brukar räknas från mars till november, men varierar mycket mellan norra och södra Sverige. Fästingsäsongen är som mest intensiv mellan april till juni. Under denna period är det en god idé att kolla din hund dagligen.

Det finns förebyggande fästingmedel att köpa, både receptfritt och receptbelagt. Rådfråga på apoteket eller prata med din veterinär.

Källa: evidensia.se, if.se, statens veterinärmedicinska anstalt

Annons