Synträning gör att du slipper glasögon
Ann-Marie Näslund var trött på att alltid behöva ha glasögon. Hon var ålderssynt, närsynt och astigmatiker och hade tre olika glasögon att hålla reda på.
På internet kom hon i kontakt med den danske syntränaren Leo Angart som håller workshops över hela världen för att lära ut syngymnastik till människor som vill slippa sina brillor.
Ann-Marie gör övningar varje dag 10-15 gånger och klarar sig nu utan glasögon.
Så går syngymnastik till
Vi har sex ögonmuskler som håller ögat på plats och hjälper oss att fokusera och vrida det i olika riktningar. Genom att lösa upp spänningar och träna dessa muskler kan du uppnå effekt.
Leo Angarts metod bygger på:
Övertygelse. En acceptans i ditt undermedvetna gör att din syn snabbt kan förändras.
Fysiska övningar. Träning som återskapar musklerna.
Energiarbete. Akupressur och ”pranisk healing”, djup avslappning. Används bland annat inom yoga.
Visualisering. Att använda sina tankar för att se bilder och att slappna av.
Ögonövningarna utgår från vilket synfel du har:
Astigmatism (brytningsfel)
Orsakas av oliksidiga spänningar i en eller flera av de fyra raka musklerna runt ögat. Om någon muskel är mer spänd än de andra blir hornhinnan felformad. Man kan då uppleva skuggor bakom bokstäverna eller dubbelseende. Lindrig astigmatism går relativt snabbt att träna bort med hjälp av en figur med en modell du håller nära ögonen och följer med blicken.
Ålderssynthet (presbyopi)
Är när man behöver läsglas, brukar visa sig runt 45 års ålder. Bland annat görs en töjövning då du håller något med 2 mm text framför dig där du kan läsa det, sedan ”drar” du texten mot dig om och om igen. Man liksom ”töjer” spannet där man ser klart och övningen ger snabbt resultat.
Närsynthet (myopi)
Är när du har svårt att se på långt håll, kräver både träning och energiövning om du ser sämre än –2. Du tränar bland annat vid en syntavla men gör även olika muskelövningar som töjövning (fast omvänt, du drar texten från dig) och du jobbar också på att få mer energi i ögat. Du tränar även samordning av ögonen så inte ena ögat tar över.
Översynthet (långsynthet/hyperopi)
Drabbar ofta barn. De har lätt att läsa på tavlan men ögonen blir ansträngda när de läser på nära håll. Det beror på att deras ögons vilopunkt ligger längre bort, de behöver mer kraft för att få ögat att fungera på nära håll. Här tränas ögats flexibilitet genom att bland annat titta på minsta detalj på så nära håll som möjligt. Men även akupressur och avslappning.