Spara pengar med superfood du redan har i kylen
Är du beredd att lägga stora pengar på en påse pulver eller piller för att det står ”superfood” på förpackningen? Många svenskar verkar vara just det eftersom utbudet av superpulver fullkomligen har exploderat senaste åren.
Men du kan spara massor av pengar genom att äta det du redan har i kylskåpet istället för att lägga halva lönen på superfoods.
Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket gjorde en snabb genomgång tillsammans med SVT för att se vad du kan äta istället för att få i dig samma näring som om du äter superfood.
Gojibär
Det man vill åt när man äter gojibär är framför allt antioxidanterna, som de är väldigt rika på. Hanna Eneroth säger att du kan få i dig samma antioxidanter genom att äta till exempel gul paprika, majs och äggula.
Acai
Acai säljs oftast som pulver. Själva frukten kommer från en sydamerikansk palm. Frukterna torkas och mals till pulver. I acai finns bland annat mycket karotener som är ett förstadium till A-vitamin. Men det hittar du också i morot och persilja.
Chiafrön
Här vill man åt bland annat de nyttiga Omega-3 fettsyrorna. Men du måste inte äta chiafrön för att få i dig nyttigt fett, det går bra med rapsolja också. Chiafröna är också fiberrika, men Hanna Eneroth menar att många nötter och frön är fiberrika och att det går lika bra med solrosfrön som är mycket billigare.
Verklighetens superfood
I intervjun med SVT får Hanna Eneroth också frågan om det finns någon verklig superfood.
– Ja, absolut! Gul lök till exempel. Det är något som vi har väldigt lättillgängligt och som kan odlas här så det är ett superlivsmedel på så vis. Men även när man tittar på anioxidantinnehållet så är den superbra, säger hon.
Det finns ju många andra superfoods och vi tipsar om några fler alternativ till populära pulver:
Spirulina
En alg rik på flera vitaminer och mineraler som B-, och C-vitamin, magnesium och järn och som säljs som ett mörkgrönt pulver. Spirulina innehåller också mycket omega-3 fettsyror och protein, varav flera essentiella aminosyror, vilket är ovanligt för vegetariska proteinkällor.
Men det här kan du också hitta bland de vanliga matvanorna.
Sojabönor och quinoa är andra vegetariska proteinkällor som innehåller fullvärdigt protein.
Mörkgröna blad som spenat, grönkål och rucola innehåller folsyra, en av de viktigaste B-vitaminerna, magnesium och järn.
Matcha
Det gröna pulvriserade teet innehåller mycket polyfenoler, antioxidanter som är bra för ditt blodtryck och din ämnesomsättning.
Polyfenoler hittar du också i vanligt grönt te, mörk choklad, kaffe och de flesta starkt färgade frukterna och grönsakerna.
Baobab
En frukt som är väldigt rik på kostfibrer, vitamin C, kalcium och magnesium och som säljs som ett pulver.
Om du vill ha fibrer kan du börja äta mer havre som innehåller mycket vattenlösliga fibrer som magens bakterier har som favoritmat. C-vitamin finns i många frukter och grönsaker och magnesium hittar du också i många frukter och gröna grönsaker, fisk och kakao. Kalcium kan du få i dig från mjölkprdukter, lax, vissa grönsaker, nötter och frön.
Av Anna-Lena Pettersson/Måbra
Foto: TT
Källa: SVT