Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Sov bättre med tyngd i täcket!

11 jun, 2017
author
Bättre sömn med tyngdtäcke
En tredjedel av alla svenskar har sömnproblem. Om den dåliga sömnen beror på oro, stress och rastlöshet finns nu ett särskilt tyngdtäcke som kan hjälpa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem. Och det är stress inför morgondagen som stör sömnen, inte den stress vi känt under dagen som varit. Flera studier har nu visat att tyngd mot kroppen har en lugnande effekt. Ett mjukt tryck mot kroppen när man har svårt att somna är både avslappnande, rogivande och sövande. En studie i Örebro visade att man somnade fortare, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden under natten minskade. Deltagarna i studien blev också piggare dagtid.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Catarina Engström, fysioterapeut, berättar att ett vikttäcke som kallas ”kedjetäcke” är ett medicinskt hjälpmedel. Läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter rekommenderar det ofta till patienter med ångest, oro och sömnsvårigheter. Dessa symtom är exempelvis vanliga hos personer med neuropsykiatriska diagnoser som autism, adhd, asperger – människor som ofta har svårt att tolka kroppens signaler.

Kedjetäcket definieras som ett sinnesstimulerande hjälpmedel, berättar Catarina.

– Effekten baseras på tyngd och tryck. De sinnen som man stärker med tyngd och tryck är framför allt balans, led- och muskelsinne och det taktila sinnet, det vill säga beröringssinnet.

Lugnande effekt

Har man besvär med psykisk och motorisk oro – att man har svårt att vara stilla – så är det vanligt att man har svårt att slappna av och i stället vandrar omkring där hemma på natten. Eller ligger i sängen och stirrar i taket, utan att kunna komma till ro.

– Det djupa trycket och tyngden från täcket kan hjälpa dig att fungera bättre i din vardag eftersom du får hjälp att sova bättre, blir lugnare, blir mer samlad och får en ökad kroppskännedom. Många som använt täcket förklarar det som att det är som att få en kram, en omslutande känsla, och att det gör att de känner sig tryggare.

Annons

– Jag vet att många vuxna med adhd har haft stor nytta av täcket. De har ett ganska bra liv, men svårt att sova på nätterna. De väljer ofta de tyngsta täckena för att kunna slappna av.

Finns med olika tyngd

Kedjetäcket innehåller ett antal tunna kedjor inneslutna i kanaler. Med den vadderade sidan mot kroppen får man ett mjukt och djupt tryck, och med kedjesidan mot kroppen får man en ökad stimulans av beröringssinnet. Vilken sida man väljer att vända mot kroppen är individuellt. Det finns även olika vikter.

Foto: Somna.se

Kan man prova ett tyngdtäcke även om man inte har en diagnos, utan bara har svårt att komma till ro och sova på nätterna?

– Ja, täcket finns att köpa för privatpersoner och i de flesta län kan man få det utskrivet som medicinskt hjälpmedel. Det är lite olika vad som krävs.

Mer information om tyngdtäcket kan du få hos Somna.

Av Susanna Hauffman

Cura tyngdtäcke hos Clas Ohlson

 

tyngdtäcke från Cura

Cura Pearl är ett vikttäcke med multifunktion som är svalt och smidigt. Vikttäcket har insydda påsar med små glaspärlor (silikonpellets) som sluter om kroppen. Finns i flera viktklasser. ANNONS Läs mer och köp här.

Läs också:

8 naturmedel som kan förbättra din sömn

Oväntade fördelar med att sova med strumporna på

Annons