Slipp inkontinens - ta kontrollen över blåsan!
Bästa metoderna mot inkontinens!
Måste du ha koll på var närmaste toalett finns, vågar du knappt gå ut eller avbokar du gympan av rädsla för att läcka? Då kanske det är dags att göra något åt problemet?
Var tredje kvinna i Sverige lider av inkontinens, ofrivilligt urinläckage. Även män drabbas men inte i lika stor utsträckning. Många undviker att söka hjälp eftersom de skäms och tror att de är ensamma om problemet.
Rädd för att läcka
Det är synd eftersom det påverkar vardagen och minskar livskvaliteten, menar Gunilla Höjer, uroterapeut och sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm.
– Man kanske slutar att träna för att man är rädd att kissa på sig när man anstränger sig eller hoppar. Många är också rädda för att läcka när de hostar, nyser eller lyfter tungt.
Kan inte hålla tätt
Ansträngnings- och trängningsinkontinens är de två vanligaste formerna av inkontinens. Den första innebär att urinröret inte klarar att hålla tätt vid tryck som uppstår när man till exempel hostar eller nyser, vilket resulterar i att man läcker små mängder urin. Orsaken är att bäckenbottenmuskulaturen blivit uttänjd och förslappad, vilket är vanligare hos kvinnor som fött barn.
Överaktiv blåsa
Den andra, som också kallas överaktiv blåsa, innebär att man känner behov av att kissa oftare än normalt och kanske inte hinner till toaletten innan man kissar på sig.
– Man hittar inte alltid en orsak till trängningsinkontinens. Men rädslan att läcka urin gör att man blir så medveten om sin blåsa att man okynneskissar i tid och otid och lätt hamnar i en ond cirkel.
Man kan också ha en blandning av båda sorterna, så kallad blandinkontinens. Något som är vanligare hos äldre kvinnor och överviktiga.
I dag finns bra behandlingar och läkemedel mot inkontinens. Men man kan också göra mycket själv för att slippa läckage. Ansträngningsinkontinens förebygger man bäst genom att träna bäckenbottenmuskulaturen med knipövningar, extra viktigt är det när man just fött barn.
Måste göra knipövningar
Men musklerna i underlivet är precis som alla andra muskler, de måste underhållas för att vara i form, poängterar Gunilla Höjer.
– Bäckenbotten är som ett golv som håller uppe de inre organen, därför är det viktigt att göra knipövningar genom hela livet.Man kan också förebygga genom att se till att hålla vikten. Är man överviktig blir det automatiskt ett ökat tryck på urinröret.Varningen: Knipövning kan göra mer skada än nyttaLäs mer
Vid trängningsinkontinens är första åtgärden att se över vätskeintaget. Gunilla Höjer tycker att kvinnor felaktigt ofta får hälsorådet att dricka alldeles för mycket. En och en halv till två liter vätska per dygn räcker, menar hon.
– Många som söker för trängningsinkontinens dricker på tok för mycket. Häller man i sig tre till fyra liter per dygn är det inte konstigt att man får springa och kissa ofta.
Slipp nokturi
För att slippa kissa på nätterna, så kallad nokturi, ska man undvika att dricka två till tre timmar före sänggåendet, eftersom det man dricker omvandlas till urin cirka två och en halv timme efter att man druckit. Att undvika alkohol, kaffe och te som är vätskedrivande är också klokt om man vill sova gott.
Att kissa för säkerhets skull innan tv-serien, mötet eller shoppingrundan är ett dumt beteende som man bör vänja sig av med.
– Låt dig inte styras av blåsan. När signaler går till hjärnan som talar om att du är kissnödig kan du välja att bejaka dem och gå till toaletten. Men du kan också välja att ignorera dem och se färdigt tv-programmet. Då är det du som tagit makten över blåsan och inte den över dig.
Träna blåsan
Blåsträna, uppmanar Gunilla. Varje gång du känner dig kissnödig, skjut upp kissandet fem minuter. Sedan försöker du att successivt utöka tiden med några minuter tills du kan hålla dig längre och längre.
Tränger det på finns det knep.
– Många spänner hela kroppen när de blir kissnödiga, hoppar runt och håller andan, men man ska göra tvärtom. Stå stilla, andas lugnt och slappna av tills trängningarna avklingar. Det handlar om att förändra ett beteende.
3 goda råd mot inkontinens:
• En och en halv till två liter vätska per dygn räcker.
• Undvik förstoppning, då trycker tarmen mot urinblåsan.
• Försök att inte kissa oftare än varannan timme.
Öva på att knipa – så gör du:
• Knip i två sekunder, börja bakifrån som om du skulle hålla emot gaser och gå framåt, slappna av långsamt. Utöka till fem sekunder och knip med maximal kraft. Upprepa tio gånger morgon och kväll i tre till fyra månader.
• Underhåll sedan med knipövningar tre till fyra gånger i veckan.
• Gör en uthållighetsövning emellanåt: Knip och håll så länge du kan, håll på tills du klarar en minut.
Av Kristina Müller
Foto: Privat och IBL