Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Släpp kraven – och lev mindre perfekt

28 feb, 2020
author Anna-Lena Pettersson
Anna-Lena Pettersson
En kvinna sitter i skräddarsits och dricker en kopp te eller kaffe på sitt skrivbord.
Nej, det är faktiskt ingen som är perfekt så det är lika bra att sluta försöka vara det. Foto: Shutterstock/TT
Att hela tiden tro att andra förväntar sig att du ska vara perfekt är förödande för hälsan. Perfektionism straffar dig både mentalt och fysiskt. Men det finns vägar ut ur beteendet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Är du lite av en slarvpelle som tar livet med en klackspark?

Grattis! Du löper en mindre risk att drabbas av depression än dina perfektionistkompisar.

Att ständigt vilja leva livet helt perfekt och utan fläckar gör att risken för mentala problem ökar markant. Perfektionism i stort behöver inte vara dåligt. Alla har en liten perfektionist inom oss, det är i grunden en positiv drivkraft, men om det blir för mycket och av fel sort blir det problem.

Perfektionismen kan sägas ha tre ben:

  • Du förväntar dig att du ska vara perfekt. Det är inget fel med att vilja vara bra på saker, men när du vill att du ska vara perfekt – det är då det blir dåligt.
  • Du förväntar dig att alla andra ska vara perfekta. Det här kommer att påverka din relation med andra människor.
  • Du tror att andra förväntar sig att du ska vara perfekt. Det här är det vi kallar för social perfektion och det är den mest skadliga sorten.

Den sociala perfektionismen gör att vi upplever att just vårt sociala ansvar är extremt krävande, att andra dömer oss hårt och att vi måste visa upp en fläckfri fasad för att känna oss säkra. Den här formen av perfektionism gör att risken för ångest, depression och till och med självmordstankar ökar.

Tidigare forskning visar att över hälften av de som avlidit till följd av självmord beskrivs av sina efterlevande som just perfektionister. Tysta stränga rösten Den sociala perfektionismen ökar stadigt och har gjort så under de senaste 30 åren. De senaste årens sociala medier där många vill visa upp en perfekt fasad har förmodligen spätt på den här utvecklingen. Att vi mår dåligt mentalt av sådana här tankar är inte så konstigt, men de kan också sätta spår i hur vi mår fysiskt.

Tips för att ta livet med en klackspark

  1. Basera inte din självkänsla på hur du presterar, utan fokusera i stället på saker du kan kontrollera, som att vara en bra vän eller visa att du anstränger dig och gör ditt bästa.
  2. Slappna av lite. Ingen är, och kommer aldrig någonsin att vara, perfekt.
  3. Att få saker gjorda är bättre än att försöka att få allting perfekt. Då är risken i stället att ingenting alls blir gjort.Nej, det är faktiskt ingen som är perfekt så det är lika bra att sluta försöka vara det.

Högt blodtryck och i förlängningen risk för hjärt- och kärlsjukdomar ökar om du lever med stark press på dig. Forskarna har också upptäckt att perfektionister klarar av fysisk sjukdom sämre än andra och tar längre på sig att bli friska. Men allt är inte nattsvart. Eftersom vi vet mycket om hur perfektionism fungerar så finns det också sätt att komma åt det. Att med olika redskap få tyst på den stränga rösten inuti huvudet är effektivt, det gäller att bli snällare mot sig själv. Hur man lyckas med det är individuellt, men det har visat sig att yoga och kurser och samtalsterapi om att vara snällare mot sig själv ger bra resultat.

Annons

Ett handfast tips som du kan ta med dig på en gång är att faktiskt ta reda på och inse hur mycket ansträngning det krävs för att nå perfektion. Om du jämför dig med andra som har nått ditt perfekta mål, fråga dem hur de gjorde. En stor anledning till att perfektionismen blir ett problem är att vi inte förstår vad det krävs för att nå dit vi vill nå. Och förstår man inte det, utan förutsätter att vi bara ska klara av det direkt, kommer frustrationen att jaga dig och bli till malande tankar om att du inte duger

Annons