Skräddarsydd behandling mot bröstcancer
Det pågår intensiv forskning om individuellt anpassade, skräddarsydda behandlingar för att kunna erbjuda varje kvinna som drabbas av bröstcancer exakt den metod som hjälper henne på allra bästa sätt. I en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala, den första i sitt slag i världen, har man testat hur känsliga olika bröstcancertumörer är för olika läkemedel. Målet är att kunna erbjuda patienterna den mest träffsäkra behandlingen, berättar Henrik Lindman, docent och överläkare i onkologi.
Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt
– Vi har testat tumörvävnad från patienter som har diagnostiserats för bröstcancer mot olika läkemedel i en provplatta. Metoden som används, FMCA (fluorometric micro- culture cytotoxicity assay), är utarbetad i Uppsala och gör det möjligt att svara på om tumören är känslig eller okänslig för en viss behandling.
– Förhoppningsvis kan vi med hjälp av de här resultaten skräddarsy behandlingarna vid bröstcancer på ett betydligt bättre sätt än idag, i stället för att behandla enligt en standardmodell, säger Henrik Lindman.
Preliminära resultat från den här studien kan vi kanske se i slutet av det här året.
Skräddarsytt vaccin mot bröstcancer
En ny typ av vaccin ska prövas på kvinnor med den svåraste formen av bröstcancer. Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av sjukhusen som deltar i studien.
Patienternas egna tumörer används för att ta fram ”skräddarsytt vaccin”.
– Vi har provat det på ett par patienter redan, och flera står i kö, berättar Henrik Lindman.
Testvaccinet ska ges som tillägg till operation följt av cellgifter och strålning, främst vid så kallad trippelnegativ bröstcancer, som ofta har ett aggressivt förlopp och drabbar yngre kvinnor. Tumörerna svarar inte på hormonbehandlingar eller en sorts läkemedel som kallas HER2-blockerare.
Studien är i första hand avsedd att testa om vaccinbehandlingen är säker, utan oacceptabla biverkningar, och verkligen stimulerar immunförsvaret att angripa cancercellerna på rätt sätt.
– Om svaret på båda dessa frågor blir ja behövs större prövningar med många fler patienter innan dessa nya cancervaccin om några år kan bli färdiga läkemedel, säger Henrik Lindman.
Aggressiv bröstcancer omvandlas
I Lund har forskare hittat en metod att omvandla aggressiva bröstcancertumörer så att de blir mottagliga för behandling av hormonläkemedel (”antiöstrogener”).
–Vi har av Cancerfonden fått ekonomisk möjlighet att göra en klinisk studie av det nya behandlingskonceptet, säger Kristian Pietras, professor vid Lunds universitet, som har lett ett internationellt forskarlag i samarbete med forskare från Karolinska Institutet. Han hoppas kunna starta studien någon gång nästa år.
Manipulerar celler
Av de brösttumörer som upptäcks är det 10-15 procent av de brösttumörer som inte svarar på behandling med hormoner, vilket gör dem mer aggressiva och oftare ger återfall. Forskarna vid Lunds universitet har upptäckt att dessa aggressiva tumörer kan byta ”identitet” genom manipulering av bindvävscellerna i brösttumören. Man utvecklar nu ett nytt läkemedel som innebär att den aggressiva tumören omvandlas till en hormonkänslig tumör som kan behandlas med vanlig hormonterapi – som ger betydligt mildare biverkningar än cytostatika (cellgifter).
Ny teknik hittar tumörer
I Uppsala testas en ny metod för att kartlägga dotter-tumörer vid spridd bröstcancer, för att avgöra om de svarar på HER2-behandling. Enligt Henrik Lindman är den nya tekniken mer skonsam för patienten. Genom att spruta in ett ämne i kroppen kan tumörerna synas i en PET-kamera. Även Lund, Stockholm och Göteborg planerar att starta med metoden.
– Metoden innebär att man slipper göra komplicerade undersökningar av vävnadsprover för att få svar om bröstcancern spritt sig. Dessutom slipper kvinnorna det obehag provtagningen innebär, säger Henrik Lindman.
Av Susanna Hauffman
Foto: TT/Shutterstock, Magnus Laupa, Privat