Skogsbad gör Christine Busain lugn och fokuserad
Naturen har alltid varit en viktig plats för Christine Busain. Somrarna tillbringas i fjällen, och hon är ofta ute i skogen till långt in på hösten. Christine som har legat på gränsen till utbrändhet i många år tror att anledningen till att hon alltid dragits till naturen är för att den ger henne ett lugn. När hon fick en Facebook-inbjudan till att testa skogsbad så tyckte hon att det lät lite konstigt och funderade på vad det kunde vara, men hon blev också nyfiken och bestämde sig för att testa.
– Jag är van vid att vara i naturen, men det här var på ett annat sätt. Det var väldigt speciellt och vi uppmanades att gå dit känslan förde oss, stanna till och titta noggrant på allt som var vackert eller annorlunda och studera det. Det blev ett helt nytt sätt att se på naturen.
Christine berättar att skogsbadet var väldigt positivt för hennes stressnivåer och att den vägledda promenaden gjorde att hon såg saker som man annars så lätt missar.
– Jag insåg vilka otroligt vackra strukturer det finns på bark, mossor och stenar – det som jag inte tänkt på att det ens funnits tidigare. Och färger som annars inte syns, som nyansskillnader. Det var väldigt berikande för mig och helt otroligt!
Upplevelserna har alltid varit som starkast när hon vandrat ensam i total tystnad. Christine jämför även skogsbad med att vara ute i skogen och plocka svamp, något som hon ofta gör tillsammans med familj och vänner.
– När man plockar svamp går man långsamt och koncentrerar sig, det går inte att tänka på något annat. Det är lite samma upplevelse som med skogsbaden, och jag älskar det.
Vägledd vandring – för att hitta lugnet
Tiden Christine tillbringat ute på skogsbad beskriver hon som väldigt rogivande.
– Den inre stressen går ner, för det går inte att hålla den vid liv när man går så sakta och måste vara observant. Då kan man inte tänka på jobb eller vad man ska äta till middag. Jag är ju upptagen med att kolla på den här mossan. Min upplevelse är att jag blir lugn resten av dagen och kvällen.
Förutom att gå vägledda skogsbad så har Christine även gått ut med en vän. Men hon rekommenderar att man testar att gå på en vägledd vandring först – eftersom det kan vara lite svårt att hitta lugnet på egen hand.
– Det är ju egentligen bara att gå ut. Samtidigt känns det lite konstigt i början om man går själv. Jaha, kan man tänka, ska jag titta på den där stubben? Många av oss vill göra rätt, och det kan kännas lite udda att titta på ett strå – vad ska man tänka? Så jag tror att det kan vara bra att gå med en vägledare först och uppleva känslan, sedan kan man gå själv.
Den stora skillnaden mellan skogsbad och att ”bara” gå ut i skogen tycker Christine framför allt är att det är svårare att låta tankarna snurra iväg under ett skogsbad.
– Med skogsbad blir man vägledd, får uppgifter att göra och utforska – vilket gör att man blir fokuserad, och det medför att alla vardagliga tankar får stå åt sidan ett tag. Det tillför mer än att bara koncentrera sig på att man ska gå sakta, för då kan ju tankarna fortfarande snurra. Jag inser i dag hur bra naturen får mig att må och att naturen är en läkande plats.
Vill du veta mer om skogsbad?
Mer info om skogsbad finns på shinrinyokusweden.se
Om du inte har tillgång till en skog kan du gå ut i en park eller något annat ställe där du får naturkontakt. Det måste inte vara vildmarken. En levande miljö är alltid en levande miljö.
Skogsterapiguiden: Naturen ger stressade hopp
Nu kommer det japanska fenomenet shinrin-yoku till Sverige. Så här blir du lugn och harmonisk med hjälp av skogen.
I dag bor mer än hälften av världens befolkning i städer och vi tillbringar mer tid än någonsin framför våra skärmar inomhus. Att avsaknaden av naturen påverkar oss negativt uppmärksammades redan på 80-talet i Japan. Där ledde ohälsa på grund av stress och överarbete till fenomenet shinrin-yoku, en metod där man varvar ner i naturen med hjälp av alla sina sinnen.
Shinrin-yoku påminner lite om mindfulness och fokuserar på att vara medveten i nuet, men ute i naturen. Psykologen och skogsterapiguiden Petra Ellora Cau Wetterholm berättar att metoden kan hjälpa oss att komma ut ur skärmbubblan.
– Vår livsstil är teknikdriven och skärmfokuserad, vilket stressar vårt system. Det ställer höga och ensidiga, prestationsinriktade krav på oss med fokus på analytisk aktivitet.Vi glömmer bort hur vi är närvarande på ett naturligt sätt och riskerar att gå ut i skogen lika prestationsstressade som vi är med allt annat. Därför kan det vara bra med en metod för naturkontakt, som vi sedan kan använda på egen hand.
Hur funkar skogsbad?
Shinrin betyder skog och yoku bad – namnet betyder bokstavligen att man ska bada i skogen med hjälp av hörsel, syn, doft, lukt och känsel.
Petra Ellora Cau Wetterholm har jobbat med skogsvandringar i tre år. Hon kom i kontakt med shinrin-yoku efter att hon själv började må dåligt och ”kände sig stressad bortom alla gränser”. När hon inte längre kunde hitta återhämtningen i meditation som hon utövat i över 30 år, så började hon ge sig ut i naturen och upptäckte att naturkontakten hjälpte henne.
– Det som händer när vi rör oss långsamt, öppnar våra sinnen och går ner i varv är att det sker ett skifte i nervsystemet. Skiftet öppnar för lugn och ro, närvaro och ett ökat välmående. Vi kan börja uppleva en samklang med naturen på ett sätt vi gjort i hundratusentals år men tappat bort sen vi började leva tätt i städer.
Petra erbjuder skogsterapi som tillägg till vanlig behandling i sitt jobb som psykolog. Hon har sett fina resultat, och då särskilt bland människor som lider av utmattningssyndrom.
– Stress och ångest minskar påtagligt. När stressen sjunker brukar även nedstämdhet ge med sig lite, och man kan tänka i nya banor. Man känner hopp. Det sätter även igång ett metaforiskt sätt att tänka där vi speglar oss i naturen: att man är en del av naturen, att den förändras och att vi är del av den förändringen.
3 tips för ett lyckat skogsbad
- Ge dig själv tid för att bara vara i naturen. Lämna mobilen hemma eller sätt den på flygläge. När du vandrar in i naturen, se till att du till en början saktar ner.
- Se dig omkring – stanna upp och verkligen titta. Skuggningar och ljus, rörelser. Se högt och lågt, alldeles nära eller så långt borta det överhuvudtaget går.
- När du upplever skiftet till ett långsammare tempo kan du öppna synfältet på vidvinkel och bara lägga märke till ditt sätt att se och din omgivning, notera det som går att lägga märka till. Lyssna, dofta och lägg märke till vad du kan känna, som vinden och temperaturen mot huden och marken under fötterna. Våra sinnen är ofta lite avtrubbade från livet i stan eller stress vi upplever. De behöver tid, lugn och ro och rymd för att öppna sig och visa oss världen omkring oss som på nytt.
Av Jenny Thorell
Foto: Lars Pehrson/TT, Stefan Jerrevång