Sklerosering – ny metod som botar kronisk smärta
Sklerosering är en relativt ny metod där man med hjälp av ultraljudsledd injektionsbehandling behandlar kroniska hälsenebesvär, tennisarmbågar och skadade hopparknän.
Behandlingen tar 20 minuter och görs under lokalbedövning, vilket gör att den inte är särskilt smärtsam. Med en mycket tunn nål sprutas läkemedlet in i den inflammerade leden och får inväxta blodkärl att skrumpna och försvinna.
– Man har funnit att kroniska inflammationer och svullnad beror på en inväxt av blodkärl och nerver som inte ska finnas där och som är en reaktion på skadan. Metoden är effektiv, omkring 80 procent blir så mycket bättre att de klarar sig utan operation och sjukskrivning, säger Oscar Larsson, överläkare i medicinsk radiologi och klinikchef på Strandortskliniken i Varberg.
Antalet vardagsmotionärer har ökat, framförallt bland medelålders och många får besvär med smärtande hälsenor.
– Smärtan beror oftast på överansträngning. Man har kanske kört igång med för tuff träning, ökat sin träningsdos för snabbt eller tränar för intensivt, säger Oscar Larsson.
Rehab viktigt efter sklerosering
Behandlingen tar 20 minuter och görs med lokalbedövning.
– Sklerosering fungerar som en förebyggande behandling för återfall. Extremt få får tillbaka sina besvär. De flesta blir hjälpta av 2-3 behandlingar, dock ges maximalt fem behandlingar.
Oftast kan man vara igång med sina vanliga aktiviteter och träna på den nivå som känns bra efter tio dagar.
Behandlingen tar 20 minuter
– De första dagarna kan senan kännas lite stel, svullen och ömm. Men sjukskrivning behövs sällan.
Rehabträning med hjälp av sjukgymnast ingår i behandlingen. Oscar Larsson rekommenderar fortsatt rehabträning som en daglig rutin även efter avslutad behandling.
– Man ska vara rädd om sina senor och värma upp innan träning. Om alla gjorde det skulle man kunna förhindra en hel del skador, menar han.
Vad är sklerosering?
Behandlingen innebär att ett ämne som heter policodanol sprutas in i hälsenan. Vid kroniska hälsenebesvär har det bildats nya blodkärl och nervtrådar i den ömmande svullna delen av hälsenan. Med policodanol stängs de nya blodkärlen av och smärtan minskar inom några dagar. Upprepade behandlingar brukar behövas.
Policodanol är ett medel som sedan tidigare används bland annat för att behandla åderbråck och andra blodkärl.
Källa: 1177 Vårdguiden
Vad är hälseneinflammation?
Det är vanligt att få ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Besvären brukar kallas hälseneinflammation fast det egentligen inte handlar om en inflammation, utan om besvär som orsakas av upprepade små skador på hälsenan. Du kan också få ont i hälsenan när du blir äldre och har gått mer än vanligt, eller om du har olämpliga och ostadiga skor. Risken för besvär ökar om du är överviktig.
Källa: 1177 Vårdguiden
Av Margaretha Eldh
Foto: Shutterstock/TT