Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Sepsis höll på att ta livet av Linda

24 jan, 2016
author Charlotte Silfverberg
Charlotte Silfverberg
Hon åkte hem från jobbet med förkylningssymtom. Åtta timmar senare svimmade hon och fick åka ambulans till akuten. Linda hade utvecklat ett tillstånd som drabbar fler än de som får bröst-, prostata- och tarmcancer tillsammans. Bara var femte får rätt diagnos - och många dör i onödan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 4 februari 2015 tog tvåbarnsmamman Linda Mårtensson, 37, bilen från villan i Bjärred utanför Lund. Hon åkte till jobbet som cancerforskare på ett läkemedelsföretag.

– Kvällen innan hade jag haft frossa och förkylningssymtom. Men på morgonen mådde jag bra, säger Linda.

Vid lunch kom feberkänningarna tillbaka och Linda bestämde sig för att åka hem. Bilfärden var jobbig eftersom frossan tilltagit. När hon kom hem gick hon och la sig.

– Jag vaknade av att jag var otroligt törstig, men jag skakade så mycket att jag inte ens kunde stiga upp, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

När Lindas man Pierre, 42, kom hem med barnen Anton, 8, och Tilda, 6, hade febern stigit till 41 grader och hon var nu övertygad om att det var influensa.

– Pierre kom upp på övervåningen och tittade till mig, gav mig en värktablett och något att dricka, säger hon.

Låg avsvimmad

Timmarna gick och Linda låg och hade dåligt samvete för att hon inte ens orkat säga hej till barnen.

– Vid sjutiden på kvällen tog jag mig nerför trapporna, säger hon.

Det blev bara ett kort umgänge, för strax därefter började hon få väldigt ont i magen.

– Jag behövde gå på toa och min tanke var fortfarande att det var influensa.

Medan Pierre nattade barnen började Linda må allt sämre inne på toaletten.

– Jag började få svårt att andas och sedan minns jag inget mer. Men jag måste ha lyckats skrika efter Pierre, säger hon.

Linda hade svimmat. För bara åtta timmar sedan hade hon varit på jobbet. Men nu var hon på väg i ambulans till akuten i Lund med dropp i armen.

Lindas man hade inte fått någon kontakt med henne och ögonen var bakåtrullade, men vätskan i droppet gav henne mer energi. På akuten var hon däremot inte prioriterad.

– Klockan tre på natten träffade jag en läkare som tog blodprov och kollade min puls. Och någonting i blodprovet gjorde att läkaren inte lät mig åka hem. Jag fick antibiotika intravenöst, säger hon.

Annons

Dödligaste varianten av sepsis

De följande dygnen minns Linda mest som i en dimma. Hennes mage svullnade upp och blev stenhård.

– Jag såg ut som att jag var gravid i sjätte månaden, säger hon.

När resultatet på blodprovet kom visade det på den farligaste och dödligaste varianten av sepsis som kan utvecklas av vanliga grupp A-streptokocker, en bakteriegrupp som bland annat är vanligt förekommande inom förskolan. Nästan 1 av 3 personer med så svår sepsis som Linda drabbats av dör i sjukdomen.

Linda, som vid den här tidpunkten hade olika antibiotikadropp i både armar och fötter, skickades runt mellan olika vårdavdelningar och undersöktes. Hela tiden hade hon svårt att andas. Läkarna upptäckte att hon hade vätska i lungorna. Hon övervakades minutiöst av vårdpersonal.

Dagarna gick och Lindas starka antibiotikakur började ge effekt. Vätskenivån sjönk i lungorna och hon behövde inte längre ha hjärtövervakning.

När hon fick åka hem efter en vecka hade hon gått ner nio kilo. Men hon hade klarat sig. Organen hade inte heller tagit stryk.

– Jag gick tillbaka till jobbet efter en vecka, säger hon.

Även om hon inte orkade jobba full fart från början kom krafterna snabbt tillbaka.

– I dag mår jag bra och anser mig vara helt återställd fysiskt, säger hon.

Jag är så tacksam att läkaren inte skickade hem mig från akuten säger Linda.
– Jag är så tacksam att läkaren inte skickade hem mig från akuten, säger Linda och ger dottern Tilda en stor kram.

Ingen vet varför

Däremot hade hon en tid efteråt problem med att rent psykiskt hantera sin upplevelse av att ha varit så sjuk. Ingen har kunnat ge någon förklaring till varför just hon utvecklade sepsis av en helt vanlig förkylningsbakterie.

Annons

– Jag hade ett behov av att läsa allt om sjukdomen och ville förstå varför just jag hade fått det, jag som är ung och i god form. Jag började oroa mig för att mina barn kanske har en förhöjd risk att drabbas, säger hon.

Oron och grubblerierna fick henne att googla och söka efter svar som skulle ge henne en känsla av trygghet. Tankarna malde i huvudet. Hon kontaktade sin läkare. Men inte heller han kunde ge henne alla svar.

Det var faktiskt läkarens ärlighet om hur lite man vet om sepsis som gav henne ro i själen och fick henne att sluta googla på nätet om sjukdomsstatistik hela tiden.

– Eftersom han, som är ledande forskare, inte kunde svara på allt var det bara att acceptera att alla svar ännu inte finns, säger hon.

Sedan dess har hon känt sig lugn.

– Jag har lämnat det bakom mig, även om jag fortfarande är väldigt intresserad av sepsis.

Hon fick den första antibiotikadosen i tid – och det räddade henne.

– Jag är så himla tacksam att den första läkaren på akuten tog beslutet att inte skicka hem mig, säger hon.

Sepsis – dödligare än en hjärtinfarkt

Forskaren Adam Linder menar att många som drabbas av sepsis dör i onödan, på grund av fel diagnos. Nu har han tagit fram ett test som snabbt ska ge rätt bedömning.

Infektionsforskare Adam Linder
Infektionsforskare Adam Linder

Adam Linder, infektionsforskare vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, likställer sepsis med en atombomb i kroppen. När immunförsvaret överreagerar på en infektion tar den inte bara kål på fienden utan skadar också sig själv.

Annons

Bara var femte sepsisdrabbad får rätt diagnos – och många dör i onödan.

– De som drabbas av sepsis är fler än de som insjuknar i bröst-, prostata- och tarmcancer tillsammans, säger Adam Linder.

Risken att dö är också mycket stor. Mellan 10 och 30 procent av de som drabbas klarar sig inte, vilket gör sepsis farligare än en hjärtinfarkt.

Okänd sjukdom

Trots att 5 000 svenskar går bort i sepsis varje år är det få som har hört talas om sjukdomstillståndet. Sepsis inträffar när kroppens immunförsvar överreagerar på en infektion. Vanligast är lunginflammation som sprider sig, näst vanligast är urinvägsinfektion.

– Vi har olika immunförsvar och den som drabbas har haft en kedja av otur. Mest i riskzonen är den som har nedsatt immunförsvar av någon sjukdom men alla kan drabbas, unga som gamla – även vältränade idrottsmän, säger Adam Linder.

Sepsis börjar med att det bildas för många vita blodkroppar och sedan startar en kedjereaktion som är livsfarlig och ibland mycket snabb.

– Sepsis kan likna influensa. De tidiga symtomen vid sepsis är diffusa, som feber, skakfrossa, diarré och kräkningar, säger han. Men det finns en stor skillnad. Man skakar mycket mer.

– Om du håller i ett glas vatten och du har så kraftig frossa att vattnet skakar ur, då kan det vara sepsis, säger han.

Ny upptäckt

Att inte söka vård i tid är kanske den största anledningen till att sjukdomstillstånden i många fall leder till döden, men i vissa fall kan det även vara svårt för sjukvårdspersonal att förstå allvaret.

Hittills har det inte funnits något test för att diagnostisera sepsis, men det kan det snart bli ändring på.

Nyligen gjorde Adam Linder en upptäckt som tros kunna bana väg för ett snabbtest.

– Vi har hittat ett protein, HBP (heparinbindande protein) i vita blodkroppar. Den här substansen är det första på plats vid en infektion och vid en sepsis finns de i större mängd, säger han.

Annons

Proteinet HBP fungerar som dörröppnare till blodkärlens väggar. När dörrarna öppnats kan de vita blodkropparna ta sig ut och bekämpa infektionen.

Om allt går som det ska kommer HBP-prov att finnas på ett fåtal utvalda sjukhus redan inom ett halvår. Och om ett par år kan testet finnas över hela landet. Förhoppningsvis kan testet upptäcka och diagnostisera sepsisdrabbade i god tid.

Så indelas sepsis

Lindrig sepsis: Hög puls, feber, men ingen skada på organen.
Allvarlig sepsis: Skada på organ (men organen kan återhämta sig).
Septisk chock: Lågt blodtryck, du behöver blodtryckshöjande medicin.

Blodförgiftning, det vill säga bakterier i blodet, förekommer i en tredjedel av fallen oavsett nivå.
Källa: Adam Linder, infektionsforskare

Detta händer i kroppen vis sepsis

Reaktion:

Vid en sepsis överreagerar immunförsvaret och blodkärlen blir som en trädgårdsslang som springer läck. Blodtrycket sänks och gör att blodet inte kan transportera syre runt i kroppen, vilket skadar kroppens organ.

Ibland kan sepsisdrabbade tvingas amputera kroppsdelar eftersom de har varit utan syre för länge. Andra gånger får de bestående problem med nedsatt lever- och njurfunktion.

Många som har haft sepsis dras med kognitiva besvär och sömnproblem. Dessutom finns en ökad risk att få hjärt-kärlsjukdomar.
Symtom:

Feber, rejäl skakfrossa, andningsbesvär, nytillkommen förvirring, sluddrigt tal, dålig urinproduktion, diarré och kräkningar, lågt blodtryck och hög hjärtfrekvens.
Behandling:

Vätska, antibiotika, syrgas, övervakning, eventuellt behandling i respirator och eventuellt dialysbehandling.

Skillnad sepsis och blodförgiftning:

Sepsis inträffar när kroppens immunförsvar överreagerar på en infektion, ibland med skador på organ som följd. Hos var tredje finns bakterier i blodet. Ofta likställs sepsis felaktigt med blodförgiftning, men enligt infektionsforskaren Adam Linder inkluderas då endast den tredjedel som har bakterier i blodet.
Förebygg:

God handhygien förebygger infektioner i största allmänhet. En infektion är en förutsättning för att drabbas av sepsis.

Här hittar du sepsisfonden på facebook

Läs också: Föräldrar till sjuk 3-åring fick rådet att avvakta – barnet avled i sepsis

AV MAJA LUNDBÄCK
FOTO: MARTIN LINDEBORG OCH PRESSBILD

Annons