Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Senaste om coronaviruset: Riskgrupper, behandling och Eurovision Song Contest

18 mar, 2020
author Marcus Alm
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: En kvinna tar handsprit. Till höger: Loggan för Eurovision Song Contest 2020 som nu ställs in på grund av coronaviruset.
Foto: Unsplash/NPO
Dagens nyheter om corona: De värst drabbade, här smittas flest, Eurovision Song Contest, inreseförbud och de nya symtomen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här smittas flest av coronaviruset

Experter har presenterat den plats där coronaviruset verkar spridas allra mest: I hemmet. Detta beror på att den grupp som i störst utsträckning smittar andra är familjen.

I samband med att allt fler får direktiv att arbeta hemifrån – och studera för den delen – är detta inte förvånande. Fredrik Liljeros vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet sa följande till Dagens Nyheter:

– Den viktigaste spridningen sker via de man umgås nära och länge med. I Kina verkar en stor del av smittan ha ägt rum inom familjen.

Nya symtom på coronavirus

Initialt verkade de främsta symtomen på coronaviruset vara hosta och feber och i vissa fall snuva och andningssvårigheter. Nu har en tysk professor, som varit i kontakt med många drabbade, presenterat sina nya rön.

I den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung berättade han:

– I 30 procent av våra fall fanns det också personer som fått diarré, vilket är lite mer än man tidigare trott.

Andra nya symtom är förlorade smak- och luktsinnen.

Vilka riskgrupper för coronaviruset drabbas värst?

Vid detta laget vet vi att de som drabbar hårdast är äldre och främst äldre med underliggande sjukdomar. Dessa grupper har dels lättare för att bli sjuka, och dels riskerar de att få allvarligare symtom än andra.

Det handlar framför allt om personer över 80 år gamla, och följande underliggande sjukdomar vet vi kan bidra till en värre sjukdomssituation:

  • Hjärt-kärlsjukdom
  • Diabetes
  • Kronisk lungsjukdom
  • Högt blodtryck
  • Cancer

Här kan du läsa mer om vilka av riskgrupperna som drabbas hårdast och ta del av data från de första studierna kring coronavirusutbrottet.

Eurovision Song Contest ställs in på grund av coronaviruset

Årets Eurovision Song Contest skulle ha ägt rum i Rotterdam i maj men under onsdagen den 18 mars gick arrangören ut och bekräftade att tävlingen ställs in helt. Det innebär att den svenska gruppen The Mamas, som vann Melodifestivalen 2020 inte får chansen att ta hem guldet till Sverige.

Annons

Det är ännu inte beslutat om artisterna som valts till årets tävlingar kommer få chansen igen nästa år, men det är helt fastslaget att det handlar om en inställd tävling, inte en uppskjuten.

– Vi respekterar naturligtvis detta beslut som nu är taget och under rådande akuta krisläge som vi alla befinner oss i är problemet större än att vi inte kan åka till Rotterdam. Självklart är vi otroligt ledsna på det personliga planet att vi och vår låt nu inte får lov att tävla i världens största musiktävling efter att ha vunnit den svenska uttagningen, säger The Mamas till Nöjesbladet.

Läs mer om årets inställda Eurovision Song Contest här.

Coronaviruset: De vanligaste ekonomifrågorna just nu

Ekonomiexperten Annika Creutzer har svarat på de vanligaste ekonomifrågorna från privatpersoner i samband med den ekonomiska kris som uppstått på grund av coronaviruset. I länken ovan kan du läsa alla frågorna, men här hittar du några av de vanligaste:

  • Var är sparpengarna säkrast?

Annika Creutzer rekommenderar att du sparar pengar på ett konto som har inättningsgaranti.

  • Borde man köpa aktier just nu?

Detta beror på hur din privatekonomi ser ut: Har du god ekonomi och kan ta risker? Isåfall är det ett bra läge att köpa, men det finns inga garantier, börserna kan fortsätta gå nedåt.

  • Varför dyker börserna?

Det är en oro för att det ska gå sämre för företagen i framtiden. Börskurserna visar framförallt förväntningar om framtiden.

Hon noterar dessutom att optimismen på marknaden i fjol fick börserna att stiga kraftigt. Detta brukar enligt Annika Creutzer ge en börsnedgång så fort något negativt inträffar.

Detta innebär inreseförbudet i Sverige och i EU

Under tisdagskvällen den 17 mars beslutades att de svenska gränserna ska stängas i 30 dagar från och med torsdagen den 19 mars. Detta gäller även för resterande EU och är en del av en gemensam paneuropeisk insats för att minska spridningen av coronaviruset.

Annons

För svenska medborgare och personer bosatta i landet ska detta inte innebära några problem. Detsamma gäller för de som har särskilda skäl för besöket och så klart för varutransporter.

I karantän? Så här får du förhållandet att hålla

Många arbetsplatser har valt att skicka hem anställda för att bidra till att stoppa smittspridningen av coronaviruset – vilket leder till att många par nu umgås dygnet runt, sju dagar i veckan. Tycker du att det kan kännas påfrestande? Du är inte ensam!

  • Ge varandra utrymme att bibehålla vardagsrutiner

Försök hålla nere ljudvolymen för att inte störa din partner så att hen kan koncentrera sig på arbetet. Är du snacksugen? Ta en fika eller lunch tillsammans – men försök i övrigt att skilja på privatliv och arbetsliv även nu.

  • Fokusera på det positiva

Försök att skapa bättre stämning i hemmakontoret genom att ge din partner uppskattning för positiva saker i stället för att fokusera på det negativa.

Här kan du läsa alla våra bästa tips för att rädda förhållandet och få det att hålla genom coronakrisen.

Se hur vårdpersonalen applåderas över hela landet:

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronavirusetBrand logo
Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset

Ska jag ta alvedon eller ipren om jag har coronavirus?

Visar du symtom på covid-19, sjukdomen som kommer från coronaviruset? Då säger Världshälsoorganisationen WHO att du inte ska ta ibuprofen (den aktiva ingrediensen i bland annat ipren). Svenska Läkemedelsverket håller dock inte med utan menar att det inte finns någon vetenskaplig grund bakom Världshälsoorganisationens rekommendation. Enligt Läkemedelsverket vet man ännu inte om något febernedsättande läkemedel varken försämrar eller förbättrar sjukdomsförloppet.

Här kan du läsa om de senaste råden kring febernedsättande medel.

Forskare kan ha hittat en behandling mot coronaviruset

Över hela världen pågår en jakt efter ett botemedel och en fungerande behandling mot coronaviruset.

Annons

Man har redan inlett tester av de första vaccinen – men nu meddelar dessutom forskare från Erasmus Medical Center i Rotterdam att man hittat en antikropp som skulle kunna fungera som behandling mot coronaviruset.

Självklart kommer det dröja innan ett eventuellt botemedel finns tillgängligt men detta ses som ett stort genombrott, säger vaccinforskaren Matti Sällberg på Karolinska Institutet till Aftonbladet.

– Det här ser mycket lovande ut. Skitspännande, säger han.

Läs mer och se kommentarer från forskarna som tagit fram antikroppen här.

Läs mer om coronaviruset

Annons