Se upp för vätskebrist och orolig mage i värmen
Värmen kan skada hjärtat
– Det är viktigt att dricka mycket men också se till att saltbalansen i kroppen är rätt. Annars kan man drabbas av huvudvärk, yrsel och magbesvär. Värmen kan också var påfrestande för hjärtat, säger Helene Westin Pettersson apotekschef och legitimerad receptarie på Kronans Apotek.
Äldre och barn i riskzonen
Sommarvärmen är härlig för de flesta av oss. Men värmen utsätter också kroppen för påfrestningar och särskilt äldre kan lida av den liksom barn eftersom deras förmåga att svettas är mindre utvecklad än hos vuxna.
– Många äldre lider av värmen och har svårt att få i sig vätska. Bästa rådet är att dricka ofta men lite i taget eftersom många äldre har svårt att dricka stora mängder vätska på en gång, de blir illamående, säger Helene Westin Pettersson.
Salter försvinner med svetten
I värmen svettas vi mycket och man behöver fylla på vätska. Med svetten följer också salter med som natrium, kalium och klorid. Även dessa salter behöver kroppen.
– Om man får obalans i sina salter leder det till huvudvärk, och yrsel. Vid extrem uttorkning kan man också få problem med hjärtat. Så det är viktigt att se till att dricka ordentligt, säger Helene Westin Pettersson.
Orolig mage vid värme
Många får också orolig mage i värmen, dels kanske maten man äter påverkats av värmen och bakterier fått möjlighet att växa till, dels så kan också värmen och vätskebrist ge en orolig mage. Vad kan man då göra för att slippa de obehagen som värmen kan ge?
- Dricka tillräckligt mycket
- Hålla sig till skuggiga och svala platser
- Klä sig i luftiga och svala kläder
Vill man vara säker på att få i sig rätt salter finns vätskeersättning och för en orolig mage finns också läkemedel som kan lindra.
Risk för värmeslag
Värmen kan också ge upphov till värmeslag, vilket betyder att kroppen fått en temperatur över 40 grader. Symtomen är huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel, irritation och förvirring, snabb puls, rödflammig, torr hud.
Om man har fått värmeslag behöver man få vård så fort som möjligt. Man måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk. På sjukhus kan man behöva få näring och salter direkt i blodet i form av dropp. Om man misstänker att man själv eller någon i närheten har fått värmeslag ska man ringa 112.