8 saker som blir bättre med åldern!
Därefter går det faktiskt bara utför med din kropp.
Men det finns som tur är saker som blir bättre med åldern.
De är främst mentala, och de kan du – lyckligtvis – öva upp om du lägger manken till.
Människor i 20-årsåldern har många fördelar. Till exempel sägs det att de är mest attraktiva på dejtingmarknaden. De har även de starkaste musklerna, den bästa balansen och springer snabbast.
Så om du vill veta vad som blir bättre med åren är det inte kroppen du ska titta på, för människan är i sitt fysiska esse redan när hon är omkring 18 år.
– Biologiskt kan du välja vilket organ som helst i kroppen och det kommer att försämras med åldern, säger biomedicinaren Nicklas Brendborg som skrivit bästsäljaren Maneter åldras baklänges, som handlar om hur man får ett långt och hälsosamt liv.
Han kommer inte med särskilt uppmuntrande nyheter om åldrandet: immunförsvaret, benen, hjärnan – allt går åt fel håll.
Mer extroverta och självsäkra med åren
Lyckligtvis är kroppen inte allt vi människor har. Forskning visar att du som kvinna tjänar som mest i 40-årsåldern, att du är som bäst på att identifiera känslor när du är omkring 40–50 år, att 50-åringar är de bästa ledarna och att 70-åringar har det största ordförrådet. Varför då? Jo, tack vare dina erfarenheter.
– Att ordförrådet blir större är ett exempel på vad erfarenheter kan göra för oss. Fler erfarenheter är lika med större ordförråd. Precis som fler erfarenheter ger oss en högre inkomst. Det tar tid att klättra uppför erfarenhetsstegen, precis som det tar tid att klättra uppför karriärstegen, förklarar Nicklas Brendborg.
Det goda livet uppstår när man accepterar
Och till skillnad från våra kroppar som är på topp i en specifik ålder, slutar aldrig hjärnans insamling av erfarenheter. Det är anledningen till att många av oss blir mer extroverta och självsäkra i sociala sammanhang ju äldre vi blir. På samma sätt som vi också blir mer ordningsamma och organiserade. Vi får helt enkelt bättre överblick på många situationer eftersom vi redan har erfarenhet av dem.
Det är tack vare detta som du med åren också blir mer tillfreds med ditt liv och stressar mindre. Härligt, eller hur?
Inställningen är avgörande
Psykologen och psykoterapeuten Sanne Neergaard möter människor i alla åldrar på sin mottagning, och hon är helt enig med Nicklas Brendborg om att livserfarenhet har en stor betydelse för hur vi utvecklas.
– Vi bär med oss hela ryggsäcken av upplevelser, och den bara växer med åren. Livserfarenheten blir större och större, fastslår Sanne.
Hon tycker att det ligger en sanning i ”gammal och klok” – även om det inte alltid behöver vara så. För när man blir äldre står man inför ett vägskäl.
– Man kan välja om man ser livet som någonting som avvecklas eller utvecklas, förklarar hon.
Statistik visar även att vi blir mindre stressade och ledsna med åldern. Men det behöver inte vara så för alla, enligt Sanne. Det inträffar främst för dem som väljer att arbeta med sitt inre, men inte för dem som med åren stagnerar.
Det är alltså avgörande hur man ser på sitt åldrande: Är det början på något nytt eller slutet på något gammalt?
Tacksamhet är en talang
Väljer man att utvecklas så är tacksamhet en viktig pusselbit att arbeta med. Att lära sig att vara tacksam för livet som man lever, med den partner, de barn, barnbarn och vänner som man har. Men också att med tacksamhet se tillbaka på det livet som man redan har levt.
– Att vara tacksam är en känslomässig talang och några har lättare för det än andra. Men man kan öva upp det, till exempel genom att fokusera på det man har i stället för att hänga upp sig på det man inte har. Att kunna acceptera verkligheten är viktigt för att få en större livsglädje. Det goda livet uppstår när man accepterar, säger Sanne Neergaard.
Något som man också kan öva upp är mod.
– Varken tacksamhet eller mod kommer nödvändigtvis med åren. För många krävs det att man arbetar fram det. Om du aldrig har varit bra på att säga nej, blir du automatiskt inte bra på det bara för att du blir äldre. Tyvärr.
Det är en process som du måste ta dig igenom om du ska bli bättre på att exempelvis säga nej till att passa barnbarnen. Det är många mor- och farföräldrar som inte klarar av det, men modet att säga nej och sätta sina egna gränser är alltså inte något som kommer gratis. Det får man om man jobbar med sin personliga utveckling, säger den rutinerade psykologen.
Här är 8 fördelar med att bli äldre
1. Stabilare mående!
Den psykiska ohälsan minskar med åren. Sämst mår kvinnor i åldersgruppen 16–24 år, bäst mår kvinnor mellan 65–74 år.
2. Gladare!
Andelen som har varit mycket ledsna eller deprimerade de senaste 14 dagarna sjunker i takt med åldrandet. Flest finns i åldersgruppen 16–24 år och färst bland kvinnor i åldern 65–74 år.
3. Mindre stressade!
Äldre är inte lika stressade som yngre. Andelen med högst stressnivå är kvinnor mellan 16–24 år och lägst bland kvinnor mellan 65–74 år.
4. Mindre huvudvärk!
Antal kvinnor som lider av allergi, huvudvärk och migrän minskar med stigande ålder.
5. Mindre besvärad av smärta!
I åldersgruppen 65–74 år är andelen som besvärats av smärta och obehag de senaste 14 dagarna som lägst.
6. Mer nöjda med sina hälsovanor!
Äldre kvinnor är mer nöjda än yngre både vad gäller sina kostvanor och hur mycket de motionerar.
7. Mindre stillasittande!
Andelen kvinnor som har minst åtta timmar av stillasittande en vanlig dag minskar med åldern.
8. Trivs i eget sällskap!
Ofrivillig ensamhet är störst bland kvinnor mellan 16–24 år, och minst bland kvinnor mellan 65–74 år.
Källa: Den nationale Sundhedsprofil 2017.
Personlig utveckling och fysisk träning
Att kroppen var starkare i 20-årsåldern betyder dock inte att den kan glömmas bort nu, tvärtom. Vill du uppleva det optimala åldrandet ska du satsa både på personlig utveckling och fysisk träning. Att hålla i gång flåset minskar som bekant risken för många sjukdomar och skador, samtidigt som det även ökar det psykiska välbefinnandet. Du får bättre humör, självbild och självförtroende av att röra på dig.
Och har du tur kan dina fysiska prestationer faktiskt överträffa vad en genomsnittlig ung person presterar.
– Det är därför man kan se människor som plötsligt springer maraton som 40-åringar. Om de inte utnyttjade sin fulla potential som unga kan de faktiskt bli starkare i medelåldern än vad de var då, förklarar Nicklas Brendborg.
En annan god nyhet är att den fysiska försämringen som sker i kroppen går mycket långsamt hos oss människor eftersom vi lever länge.
Det bästa hade dock varit om vi kunde skapa en ny slags människa.
– En som har fysiken hos en 20-åring med livserfarenheten hos en 70-åring. Kanske kan det bli möjligt i framtiden, om vi lär oss att bromsa åldringsprocessen, avslutar han.
Svensk bearbetning: Leone Milton