Så undviker du getingstick i sommar
För de flesta människor är ett getingstick ingen större fara. Vanligtvis kan man känna obehag och få svullnad och klåda vid bettet. Men för cirka en procent av Sveriges befolkning kan sticket vara livshotande, en till två personer dör varje år.
För varje gång man får ett getingstick ökar risken att man reagerar nästa gång. Känsligheten ökar dessutom med stigande ålder.
– Många kan ha blivit stuckna 15–20 gånger tidigare, men får plötsligt en svår reaktion av ett getingstick. Varför vet man inte men man tror att det beror på en ökad känslighet med stigande ålder, många som drabbas är över 50 år, säger Theo Gülen, läkare på Lung- och allergikliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Symtom getingstick
De lindrigaste symtomen är nässelutslag, stickningar kring mun och klåda eller svullnad runt ögon och mun. Då kan det räcka med en antihistamintablett för att dämpa symtomen.
Är man däremot starkt getingallergisk kan man reagera kraftigare. Läppar och ögon kan svullna, man kan bli yr, illamående och kräkas och få andnöd som vid astma. I värsta fall kan man drabbas av en anafylaktisk chock vilket innebär att man får blodtrycksfall, hjärtverksamheten kan påverkas och man kan förlora medvetandet.
Anafylaktisk chock
– Cirka 200 personer om året drabbas av en anafylaktisk reaktion på grund av ett getingstick. Tillståndet är livshotande och kräver snabb akutvård, säger Theo Gülen.
Getingallergiker ska alltid se till att ha med sig adrenalinspruta samt kortison- och antihistamintabletter under sommaren.
Hyposensibilisering hjälper
Det kan även vara en god idé med immunterapi, så kallad hyposensibilisering. Det kan hjälpa den med en livshotande allergi att få ett minst 90-procentigt skydd. Hyposensibiliseringen går till på så vis att man vaccineras med en låg dos getinggift en gång i veckan under sju veckor. Mängden och styrkan ökas därefter successivt tills man når en lämplig underhållsdos. Sedan får patienten en underhållsdos var åttonde vecka i fem år.
– På det viset lurar man immunsystemet att bli tolerant. Man räknar med att skyddet varar i 10–15 år, säger Theo Gülen.
Getingarna kan överleva höst och vinter
I slutet av sommaren, när getingbona har hunnit växa till sig, är problemen med getingar som störst. När det är extra mycket getingar brukar man tala om att vi har en ”getingsommar”. Getingar vill ha en lagom temperatur, inte för varmt och inte för kallt. Efter en getingsommar övervintrar fler befruktade honor och om det blir en snörik vinter ökar möjligheterna att de ska klara sig undersnötäcket till sommaren därpå.Så blir du av med myggen – med hjälp av kaffesumpLäs mer
Hur gör man för att undvika getingstick?
- Ta bort getingbon i närheten av hemmet.
- Undvik färggranna kläder. Getingar lockas av klara färger.
- Gå inte barfota.
- Undvik parfym och andra starka dofter, som hårsprej, som getingar gillar.
- Se upp vid måltider utomhus. Getingar dras till matlukt och söta drycker. Ha lock på drickor eller lägg en servett över glaset. Locka gärna bort getingarna från bordet en stund innan ni sätter er genom att lägga något sött, till exempel sylt, på ett fat längre bort.
Av Margaretha Eldh
Foto: Privat, Shutterstock/TT