Så slipper du rastlösa ben i sommar
Rastlösa ben, restless legs eller Willis-Ekboms sjukdom som det numera kallas, drabbar tio procent av befolkningen. Det är en neurologisk sjukdom som är ärftlig och ofarlig, men kan vara nog så besvärlig. Vanliga symtom är pirrningar, ryckningar och smärta i underbenen och ett oemotståndligt behov av att röra på benen. Symptomen är oftast mest påtagliga efter en längre tids stillasittande eller på kvällen.
Misstänker du att du lider av Willis-Ekboms sjukdom finns det två varianter: primär och sekundär. Den primära sjukdomen debuterar oftast i medelåldern och är ärftlig, den sekundära debuterar senare och har bakomliggande orsak – ofta järnbrist, njursvikt, diabetes, eller reumatism.
Willis-Ekbom sjukdom
Eftersom besvären ofta förvärras när man ligger ner har många av de drabbade även sömnproblem. Det enklaste sättet att bli kvitt besvären är att röra på sig. Det finns även receptbelagda läkemedel att testa. Har du lindrigare problem är här några knep att prova!
Så behandlar du dina rastlösa ben
Testa värme och kyla
Att ta ett varmt bad eller en sval dusch kan lindra dina symptom, framförallt innan du ska sova. Det kan även hjälpa att spola benen med växelvis varmt och kallt vatten eller att lägga en värmedyna mot benen. Massera gärna benen lite extra i duschen för att stimulera blodflödet!
Sov med fötterna i högläge
Prova att lägga en stor kudde under fötterna så att benen kommer upp. Och se till att fötter och vader vilar fritt och inte ligger i kläm mellan hårt bäddade lakan. Det är även viktigt att hålla jämna sömnrutiner – något som kan vara svårt under sommaren – eftersom trötthet kan förvärra dina pirrningar.
Drick vatten – och undvik alkoholen
Symtomen kan förvärras av vätskebrist, så se till att du dricker ordentligt i sommarvärmen! Kaffe och alkoholhaltiga drycker kan förvärra dina symptom så drick gärna det med måtta.
Använd motionen som avslappning
Långvarig stress kan förvärra myrkrypningar i benen så ta gärna en avslappnande kvällspromenad innan du går och lägger dig. Däremot ska du vara noga med att inte träna för hårt kvällstid – då kan symtomen förvärras.
För vissa kan det däremot vara effektivt att trötta ut musklerna med till exempel tåhävningar innan läggdags som varken får upp pulsen eller bidrar med endorfiner som håller dig vaken. Men var då noga med att stretcha efteråt så att dina ben får maximal återhämtning under natten.
Se över dina mediciner och tillskott
Vissa läkemedel och naturläkemedel, bland annat antihistaminer och antidepressiva, kan förvärra pirrningarna i benen. Brist på vitaminer och mineraler, speciellt järn, vitamin B12 och magnesium, kan bidra till myrkrypningarna och kan därför vara värda att se över. Se till att äta en rik kost och fokusera lite extra på att få i dig hela spannet. Tillskott för dessa finns på apoteket och i hälsobutiken, men råd helst med en läkare först!
Fokusera på annat
Det är bra att försöka fokusera på annat för att få bort fokus från krypningarna. Testa att meditera en stund före sänggåendet eller läs böcker, lös korsord eller handarbeta.
Källa: Doktor.se