Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så slapp Ida spänningshuvudvärken – utan medicin!

16 dec, 2017
author
Så botade Ida spänningshuvudvärken utan medicin
Ida Karlsson hade så svår huvudvärk att hon svimmade. Men läkarna hittade inga fel. Först när hon fick hjälp att lösa upp spänningar i nacken försvann värken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det började på vintern för snart två år sedan med att Ida Karlsson från Mörrum fick ont i huvudet och blev yr när hon reste sig. Hon trodde att det berodde på puberteten, men när det blev värre under våren blev hon orolig.

– Vi gick till läkare, men de hittade inget fel.

Ida, som i vanliga fall är mycket aktiv, blev alltmer passiv. Hon ville mest sitta inne vid datorn. Ibland mådde hon så illa att hon svimmade och orkade inte gå till skolan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är skrämmande att se sitt barn bli sämre och sämre. Ida hade ständigt huvudvärk, mådde illa och var blåsvart kring ögonen, säger mamma Carina.

Nya läkarbesök följde och många prover togs. Det gjordes flera olika undersökningar med avancerade blodtrycksmätningar och EKG, men de visade inga fel.

Läkarna ville även undersöka om det var en hjärntumör, men det syntes inget på magnetröntgen.

– Vid det laget var vi ordentligt oroliga och uppstressade, förklarar Carina.

Men eftersom läkarna inte hittade något fel fick Ida åka hem. Hon mådde fortfarande lika dåligt.

Till akuten

Snart fick hon åter köras till akuten med svår huvudvärk. Men läkarna kunde inget göra, hon var så väl undersökt från topp till tå.

– Det var en hopplös tid, de säger att man är frisk fast man mår jättedåligt, säger Ida.

En kväll ringde Ida till Carina på jobbet och var helt uppskärrad: ”Mamma, jag svimmade i duschen för en stund sedan!”

– Då brast det för mig! När jag förklarade för en jobbarkompis fick jag rådet att kontakta terapeuten Sonny Svensson i Karlshamn, säger Carina.

Ida fick en tid direkt och Carina följde med och ledde sin svimfärdiga dotter in till behandlingsrummet.

– Han frågade vad jag varit med om tidigare, säger Ida som försökte minnas om hon råkat ut för några olyckshändelser.

Annons

Nerv i kläm

Hon kom ihåg en ridolycka fem år tidigare.

– Jag blev avkastad av en häst som skenade och jag landade på rygg och nacke, säger Ida som den gången undersöktes noggrant efteråt med bland annat magnetröntgen. Läkarna hittade inga fel, blåmärkena försvann och sedan tänkte hon inte mer på det.

För några år sedan började Ida med simning. Det var roligt och hon var duktig. Till slut tränade hon fem dagar i veckan, och det var i samband med detta som huvudvärken började.

– Jag hade huvudvärk och mådde inte bra mellan de intensiva träningspassen. Jag mådde sämre efter ansträngning men förstod inte att det hade med träningen att göra.

Sonny misstänkte spänningar som satt kvar efter ridolyckan, att en nerv kommit i kläm i nacken och att den intensiva simträningen triggat igång problemen. Han undersökte henne och började sedan trycka på olika punkter, bland annat på benen och fötterna.

Efter en timmes behandling kunde Ida resa sig upp och konstatera att för första gången på ett år var huvudvärken helt borta.

Helt smärtfri

– Jag kände ingenting, jag var helt smärtfri. Nu kunde jag plötsligt göra vad jag ville, allt jag längtat efter men inte orkat tidigare.

Sonny förmanade henne: ”Var beredd på att huvudvärken kan komma igen. Du behöver fler behandlingar för att det ska stabiliseras.”

– Jag mådde bra hela dagen men framåt kvällen blev jag lite yr och dålig igen. Men jag hade bestämt mig, och jag gick tillbaka på behandling två gånger i veckan den första månaden. Därefter en gång i veckan och sedan en gång i månaden under hösten.

Huvudvärken och illamåendet försvann helt.

– Nu har Ida blivit bättre på att lyssna på kroppen. Hon kan börja simma igen och klara påfrestningar, bara hon är noga med att vila tillräckligt, menar Sonny Svensson.

Annons

I dag är Ida aktiv igen och vill fortsätta med simningen. Hela familjen har nu gått till Sonny och fått hjälp.

– Mamma för sin gamla whiplash-skada och pappa för sin värkande armbåge, ler Ida.

Metoden som får bort låsningar

– Om man fått en smäll och sedan tränar mycket blir det ofta problem, särskilt om man gått med spänningar i kroppen under en längre tid, förklarar Sonny Svensson, zon-, massage- och Lotorpsterapeut i Karlshamn.

Spänningshuvudvärk är idag mycket vanligt.

– Vi lever i ett stressigt samhälle som ökar vår mentala stress. Om vi dessutom råkar ut för olyckor så bygger det på ännu mera spänningar i kroppen. Sony har varit verksam som terapeut sedan 1986 och arbetar både förebyggande och behandlande.

– De områden jag vanligtvis arbetar med är rygg, nacke och ledbesvär. Men även stress och andningsrelaterade besvär, till exempel pollen- och doftallergi, kroppshållning och kroppsmedvetenhet. I mitt arbete med idrottsskador och ökad prestation vänder jag mig till både elit och vanliga motionärer.

Här är kroppsmedvetenhet, hållning och andning viktigt. Genom att trycka på olika punkter kommer han åt minnet av stress som finns i musklerna, muskelminnet, och då släpper spänningen inifrån. När låsningarna försvinner blir det fart på cirkulationen. Många upplever också att de blir lugnare av behandlingen.

Stress är kopplat till andningen. När vi stressar hyperventilerar vi, andningen sker högt upp, endast övre delen av bröstkorgen används. Bålen blir spänd och andningsmuskler och diafragma trycker på inre organ. Det blir sämre cirkulation i hela kroppen. Stresshormonerna ökar och konditionen försämras.

– Jag tänker alltid på andningsfunktionen när jag behandlar. När spänningar släpper i bröstkorgen så blir andningen naturligt långsammare och djupare. Ju mer man tränar, desto mer bör man tänka på återhämtningen som bygger upp kroppen. Balansen är viktig.

Annons

Vad är spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk är vanligare bland kvinnor än bland män. Den börjar oftast i åldern 20–40 år, men även barn kan få den.

Om du har spänningshuvudvärk mer än 15 dagar i månaden under längre tid än ett halvår kallas den för kronisk spänningshuvudvärk. Vanliga symtom är en dov, molande eller tryckande värk som ofta är dubbelsidig. Den återkommer i perioder som varar från timmar till dagar.

Värken kan variera, men blir ofta värre under dagen. Man kan även ha ömma punkter i hårbotten eller i nacken och ibland i käkmusklerna. Vid kronisk spänningshuvudvärk kan man bli allmänt trött, ha gungande yrsel, öronsus, minnes- eller koncentrationssvårigheter.

Text: Stina Helmersson 

Annons