Så ska den svenska demensvården förbättras
Planen: Så ska svenska demensvården förbättras
I Sverige är runt 160 000 personer drabbade av demens – majoriteten lider av Alzheimers sjukdom. Men trots att Socialstyrelsen räknar med att antalet demenssjuka kommer att ha fördubblats till 2050, anser myndigheten att det finns stora brister i den svenska demensvården.
Nu inleder forskare vid Mittuniversitetet i samarbete med Sundsvalls kommun tre parallella projekt för att förbättra situationen både för den sjuke och för vårdpersonalen.
– Det är väldigt angeläget att stärka livskvalitén för personer med demenssjukdom. Då är det helt avgörande att man kan klara sig själv med minimal hjälp. Genom projekten vill vi förstå individens behov och hur de upplever sin vardag men också förstå anhörigas och hemtjänstpersonalens perspektiv, säger Ove Hellzén, professor i omvårdnadsvetenskap på Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.
Anhörigas situation vid demens
I ett av de tre projekten vill forskarna utveckla stödprogram i vardagen för demenssjuka som bor hemma. I det andra vill forskarna titta på hur sjuksköterskor inom hemsjukvården upplever att vården fungerar.
Det tredje handlar om att utveckla ett e-hälsoverktyg som kan hjälpa patienterna att leva mer självständigt genom egenvård.
– Det finns mycket belägg för hur viktigt det är att också se familjen. Om vi bara tittar på sjukdomen kan vi missa det som i längden kan bidra till ökat lidande för den sjuke och anhöriga och även ökade kostnader för kommunen. Det handlar mycket om hur vi kommunicerar med familjen som har behov, säger Markku Paanalahti, biträdande verksamhetschef för hälso- och sjukvård på Sundsvalls kommun.