Så odlar du välgörande medicinalväxter
När Hella Nathorst-Böös var ung blev hon intresserad av magi, började läsa om det och upptäckte hon att det handlade mycket om läkeväxter.
– Jag blev förtrollad, säger Hella. Jag sög i mig allt jag kom över om örterna och hur de använts.
Växterna blev en del av hennes liv. Hon använder dem när hon sköter sitt hem, för att de är goda, är nyttiga, har hälsosamma egenskaper – och är magiska.
– Jag älskar det vetenskapliga sättet att undersöka tillvaron samtidigt som jag känner att livet har en andlig och magisk dimension. Jag känner stor vördnad inför den rika tillvaron. Att kalla mig häxa är ett sätt att greppa det. Men jag är både snäll och väldigt jordnära, säger Hella.
Hella har skrivit tre böcker
Människor över hela världen har alltid använt växter. Det har funnits kloka gubbar och gummor som kunnat tillverka örtkurer. En av anledningarna till att Hella odlar och använder örterna är att de ger henne en länk till naturen och historien, att ingå i ett självklart sammanhang.
– En hel del av den gamla kunskapen har visat sig stämma. Annat fungerar inte alls och är bara påhitt. Som teriak, medicinen som uppfanns i romarriket och var en blandning med 64 ingredienser. Den ansågs kunna bota precis alla åkommor i nästan två tusen år, berättar Hella.
De senaste åren har Hella skrivit tre böcker om läkeväxter. De handlar om örthistoria, odling, hur man använder växterna för att sköta sitt hem miljövänligt och vad man ska göra med dem året om.
Växterna har spännande historia
– Det finns oändligt mycket att berätta om de här växterna. Både historiskt och i nutid. Jag upptäcker nya saker hela tiden. Det är så spännande, säger Hella.
– De nio växter jag berättar om här är generellt säkra att använda, fortsätter hon. Jag brukar alltid ge rådet att kontrollera läkeväxters olika egenskaper så du vet vad du stoppar i dig. Alla växter är inte bra för oss och ny forskning kommer ständigt. Vissa ska dock alltid vara försiktiga med läkeväxter, de som äter läkemedel, har kronisk eller livshotande sjukdom, är gravida eller ammar.
Så torkar du växten
Häng växten upp och ned i små buketter på ett torrt och varmt ställe som inte är för ljust. När växten torkat tar du hand om de växtdelar du vill ha, förvara dem torrt och mörkt i glasburkar. Du kan också ta loss de växtdelar du ska använda och torka dem liggande på tidningar om du har plats för det.
Växter och örter som anses ha välgörande effekter
1. Rosmarin
Te på rosmarin anses vara bra mot torr och problematisk hårbotten om det används utvärtes. Dricker man teet är det milt lugnande. Kan hjälpa till att hålla fästingar borta om huden gnids in med örten eller ett extrakt (infusion) av den. Bladen används, färska eller torkade. Odla gärna i kruka och övervintra på sval plats inne.
2. Lavendel
Anses ha hudvårdande och sårläkande egenskaper, vara rogivande, bra mot illamående och kunna lindra åksjuka. Doftar underbart. Det är en gammal tradition att lägga doftande påsar med lavendelblommor i linneskåpet. Blommorna används torra eller färska, gör olja. Trivs i torra lägen på mager jord och i kruka ute.
3. Ringblomma
Klassisk ört att göra olja av. Anses bra för hudåkommor. Det är blombladen som används, torkade eller färska. Torkade blomblad i te är vackert. Lättodlad ettårig blomma som sprider sig med frö om den trivs. Passar i köksträdgården.
4. Citronmeliss
Traditionellt använd som milt lugnande, en kopp te av örten kan tas mot stress och upplevas vara bra för matsmältningen. Bladen har också använts sårläkande då en olja gjord på örten, eller den färska örten, gnids på sår. Lättodlad, sprider sig om den trivs och kan också växa i kruka.
5. Johannesört
Klassisk rogivande huskur som också sägs lindra kliande insektsbett. Men använd inte örten på huden om du ska vara i solen, det kan orsaka pigmentförändringar. Använd blommorna. Lättodlad, trivs i sol till halvskugga. Växer också vilt.
6. Daggkåpa
Anses kunna lindra PMS och klimakteriebesvär, verka sårläkande och främja matsmältningen. Använd bladen. Mycket lättodlad växt. Trivs i sol till halvskugga på nästan alla jordar, bara de inte är för blöta.
7. Fläder
Traditionellt använd mot förkylning och som milt febernedsättande, kan också vara vätskedrivande. Använd blommorna till te eller saft. Fläder är en stor, mycket lättodlad buske som blommar överdådigt.
8. Salvia
Sägs vara bra mot hosta, kunna lindra PMS och klimakteriebesvär, verka lugnande och vara bra för matsmältningen. Använd bladen. Odla i kruka eller i rabatten.
9. Pepparmynta
Anses vara uppiggande och bra för magen, motverka hudbesvär och illamående. Bra att blanda med citronmeliss. Använd bladen. Pepparmynta sprider sig snabbt med underjordiska utlöpare. Sätt den därför i en nedgrävd hink utan botten eller i en stor kruka om du vill hålla den på plats.
Brygg te på växter
Häll 2,5 dl kokhett vatten över 2 tsk torkad, finfördelad växt eller 4 tsk färsk. Sätt lock över drycken medan den drar i 10 minuter. Sila och drick. Tryck gärna ut all vätska ur växtdelarna när de ligger i silen.
Så gör du egen örtolja
Fyll två tredjedelar av en burk med torkade örter. Låt dem ligga luftigt. Fyll sedan på med olja, men fyll inte hela burken. Växterna ska täckas helt. Sätt ett lock på burken och ställ den ljust i rumstemperatur. Vänd burken dagligen för att motverka jäsning. Se till att alla växtdelar är täckta av olja hela tiden. Öppna burken efter en vecka och lukta om det uppstått jäsgaser. Om så är fallet ska du öppna burken och släppa ut gaserna med några dagars mellanrum.
Efter två till fyra veckor är oljan klar. Sila noga bort alla växtdelar och häll oljan på rena burkar. Märk burkarna med innehåll och datum. Ställ dem kallt. Du kan också använda färska örter, men då är risken större att de möglar.
Obs! Kontrollera läkeväxters olika egenskaper så du vet vad du stoppar i dig.
Av Kerstin Holmberg
Foto Susanna Vall, TT