Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så maxar du ledigheten 2022 – månad för månad

27 dec, 2021
author Lukas Ernryd
Lukas Ernryd
Till vänster, kalender för 2022, till höger, ett par går på stranden.
De röda dagarna år 2022 infaller inte optimalt för löntagarna. Men med bra planering kan man få ut mycket ledighet kring storhelgerna. Vi går igenom alla årets röda dagar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

År 2021 fick många röda dagar som inföll på helgen. Julhelgen inföll till arbetsgivarens absoluta fördel med juldagen och annandagen på en lördag och söndag. Även nyårsdagen hamnade på helgen eftersom den ligger en vecka efter julen.

Lägg till att 1 maj landade på en lördag och att Sveriges nationaldag, som varit röd sedan år 2005, firades på en söndag.

Se också: Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Så får du tillbaka motivationen efter semesternBrand logo
Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Så ser det ut 2022

Kort svar: Likadant. Antalet arbetsdagar för år 2022 hamnar på 253 vilket är exakt samma som för 2021.

Här listar vi hela året, månad för månad, med förslag på vilka dagar du ska försöka bli ledig för att få en längre semester med hjälp av årets storhelger.

Januari

Nyårsafton infaller på en fredag vilket betyder att du blir blåst på nyårsdagen som infaller på lördagen. Men med veckan som följer kan du totalt få tio dagars ledighet från och med nyårsafton.

Då måste du ledigt på måndag, tisdag, trettondagsafton och fredag.

Februari och mars

Inga röda dagar utöver söndagarna.

April

I år infaller påsken i april. Det fina med denna högtid är att den alltid har samma veckodagar.

Har du tur så är skärtorsdagen redan en halvdag för dig. Sedan följer långfredagen och tre påskdagar som avslutas med annandag påsk.

Här kan man antingen ta ledigt på skärtorsdagen i påskveckan eller tisdagen efter påsk. Då får man totalt fem lediga dagar.

Sista april, valborgsmässoafton, infaller på en lördag och dagen efter, det vill säga första maj, är trist nog en vanlig söndag.

Annons

Maj

År 2022 infaller Kristi himmelsfärdsdag på torsdagen den 26 maj. Fredagen är därmed en klassisk klämdag. Tar du ledigt på fredagen så får du vara ledig i fyra dagar.

Överkurs: Ta ledigt även måndagen, tisdagen och onsdagen innan Kristi flygare. Då får du totalt nio dagars ledigt inräknat helgerna.

Juni

Nationaldagen infaller 6 juni som är en röd dag. Det är svårt att göra något mer med den ledigheten som inte kraftigt går ut över semesterdagarna.

Midsommarafton infaller som alltid på en fredag, den 24 juni 2022. Vill man förlänga denna helg något, kan man ta ledigt på torsdagen eller måndagen. Då får man fyra dagars långhelg.

Juli till oktober

Inga röda dagar utöver söndagarna.

November

Alla helgons dag är alltid på en lördag. Denna gång infaller dagen den 5 november. Kanske har du halvdag på fredagen? Tar du ut en halv semesterdag får du tre hela dagars ledighet.

December

Det är ingen optimal jul för arbetstagarna.

Julafton den 24 december 2022 infaller på en lördag. Det betyder att juldagen är på en söndag men du får i alla fall ledigt annandag jul på måndagen. Tar du därefter ut semester i fyra dagar från tisdagen den 27 december till fredagen den 30 december, så får du totalt nio lediga dagar.

Nyårsafton är på en lördag vilket gör att du blir snuvad på den och nyårsdagen på söndagen. Men tar du ledigt i fyra dagar från måndagen den 2 januari till trettondagsafton på torsdagen, då får du nio lediga dagar i och med att trettondagen på fredagen är röd dag.

Se också: Så varvar du ner inför semestern

Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern

Så med andra ord blir år 2022 ännu ett år som är till arbetsgivarens fördel. Men håll ut. Från och med år 2023 börjar det blåsa medvind för arbetstagarna.

Antal arbetsdagar per år

År 2020: 252

År 2021: 253

År 2022: 253

År 2023: 251

År 2024: 251

År 2025: 249

Källa: Statistiska centralbyrån och konjunkturinstitutet

Annons