Så lyckas du med nyårslöftet
Fyra av fem svenskar sätter inte upp något mål för det nya året, och även om man gör det misslyckas man oftast.
– Märkligt, menar tidscoachen Dorotea Pettersson. Varför inte ta chansen att förbättra sitt liv? Det är lättare än de flesta tror, bara man använder en vettig metodik.
Se också: 11 klimatsmarta nyårslöften
Det här är några av de vanligaste nyårslöftena:
Äta mer hälsosamt.
Börja träna.
Stressa mindre.
Läsa fler böcker.
Få koll på ekonomin.
Dricka mindre alkohol.
Spendera mer tid med familj och vänner.
Sluta röka/snusa.
Tänka mer på miljön.
Stannar man här blir löftena aldrig mer än tomma ord. De är för oprecisa och ett par av dem är dessutom ”negativa”. Det man lovar att INTE göra fastnar inte i hjärnan.
Menar man verkligen allvar med löftet – då finns det en del konster och knep för att se till att man går i land med det.
Tips för att hålla nyårslöftet
Ett projekt i taget. Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt resultat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt samtidigt, plus att din tid kommer att räcka till.
Tänk stort! Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte (som kan vara samma som ditt mål). Tänk stort och spektakulärt. Du klarar mycket mer än vad du tror.
Delmål. Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.
Starta lugnt. Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation – vilket är bra! – men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.
Planera dag för dag. Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan det krävs arbete.