Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så klarar du en värmebölja

03 jun, 2022
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Kvinna med solfjäder
Hetta kan vara plågsamt men det finns svalkande knep att ta till.
Om den här sommaren kommer att slå rekord i värme vet vi inte ännu, men klimatforskare förutspår generellt allt tätare värmeböljor. Här är expertens bästa råd vid långvarig hetta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En varning för värme utfärdar SMHI när temperaturen spås nå minst 26 grader under tre dagar i rad. Men ofta blir ju värmeböljan mycket varmare än så, särskilt inomhus och i solen, och då händer det en del med kroppen, särskilt om du är äldre och inte riktigt känner dig törstig på samma sätt och kanske dessutom har någon vätskedrivande medicin. Uttorkning och blodtrycksfall är bara några av hälsoriskerna vid långvarig värme, så här gäller det att ”hålla huvudet kallt”, och det på mer än ett sätt.

Det kan till exempel vara högst värdefullt att inte bejaka den skandinaviska reflexen att genast vädra. Faktum är att en mer erfaren syd-europé skulle slå sig för pannan...

Håll värmen ute

– Det verkar sitta djupt rotat hos oss detta att man ska vädra bort värmen, och jag har varit på äldreboenden där man till och med ställt upp dörrar och fönster i söderläge när det är som varmast ute under eftermiddagen. Det verkar också finnas en övertro på korsdrag, att om man öppnar på båda sidorna så ska det bli svalare, men luften som kommer in är ju lika varm även om den rör lite på sig. I stället ska man hålla värmen ute genom att stänga om sig, gärna äta kalla soppor och vara observant på alla symptom på uttorkning, konstaterar Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

Så farlig är värmen

Extremsommaren 2018 minns många. I efterhand kunde Folkhälsomyndigheten konstatera att värmeböljan det året innebar en överdödlighet på cirka 750 personer i Sverige och de flesta av dessa dödsfall berodde oftast på cirkulationsrubbningar. I stark värme så vidgas ytliga blod-kärl i kroppen, svettningen ökar, och om inte vätskeförlusten kompenseras så blir blodet mer trögflytande, med ökad risk för blodpropp. Även läkemedel blir mer koncentrerade i blodet vid uttorkning, vilket också kan leda till en toxisk reaktion.

Viktiga varningsignaler

Varningssignalerna han pratar om är extra viktiga att belysa. Värmeböljan 2018 kunde man tydligt se att dödligheten ökade under samma period.

Annons

– Vad vi märkte när vi efteråt studerat samtalen som inkom till 1177 vid denna tid, så var det en ökad andel samtal om just svullna fötter och ben några dygn före dödsfallen ökade. Dessa är ju tecken på att hjärtat inte riktigt orkar med. Ett annat symtom på uttorkning är att man kräks, och det är också en varningssignal som jag tror många inte heller känner till.

Bertil poängterar att risken för att man faktiskt dör av värmen förstås är ganska liten för gemene man, men i en redan skör kropp så kan den där svåra uttorkningen ändå vara ett hårt slag.

– I studier har man konstaterat att ganska många äldre som fick försämrad hälsa under en värmebölja faktiskt aldrig riktigt kom tillbaka i sin gamla form igen, konstaterar Bertil Forsberg.

4 tips vid hetta

1. Gå inte ut när det är som allra varmast. Se det inte som ”fint väder” även om himlen är klarblå och det är strålande sol. Se det i stället som ”farligt väder”, och tillbringa tiden i den svalaste delen av ditt hem. Kom ihåg att temperaturen kan skifta flera grader mellan olika rum beroende på väderstreck och ljusinsläpp, så möblera om vid behov och vila exempelvis på källarplan eller i rum i norrläge om du har möjlighet.

2. Ta en sval dusch innan du lägger dig. Det är det bästa sättet att kyla ner kroppen. Nästan lika bra alternativ är att lägga en urkramad blöt handduk runt nacken, eller att skölja handlederna under kallt vatten. Sov med bara ett tomt påslakan som täcke och vädra också hemmet på natten.

3. Ät och drick på rätt sätt. Stora portioner skapar metabolisk värme i kroppen, så ät lite och ofta i stället. Idealet är vätskerika måltider som innehåller mycket frukt och grönsaker, och en liten smula salt för att ersätta vad vi svettas ut. Tänk sallad, gazpacho, mejeriprodukter som fil och yoghurt med färsk frukt. Dra ner på kaffet, och även på alkohol och sötade drycker. Idealet är vatten som du förvarar en karaff i kylen. Drick mycket även om du inte är törstig.

4. Var uppmärksam på tidiga tecken. Huvudvärk och illamående kan vara början på värmeslag. Mörk urin är tecken på att du dricker för lite, likaså om du ”smackar” mer än vanligt och känner dig torr i munnen. Nytillkommen yrsel, onormal trötthet och illamående ska man också vara observant på. Medicinerar du med vätskedrivande kan denna dos behöva justeras vid värmeböljor, i samråd med läkare.

Se också: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se också: 3 övningar för en god morgon
Annons