Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så klarar du en livskris – expertens bästa tips

23 maj, 2017
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Så gör du för att klara av en kris
Livet drar undan mattan för dig. Hur reagerar du? Några bryter ihop, andra blir rationella och gör en checklista över det som behöver göras. Vem som gör vad handlar om vår unika uppsättning av försvarsreaktioner. Det här styr vem du blir i livskrisen – och så gör du för att klara av den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag tror inte att jag riktigt har fattat det än…

För den som går igenom en stor livskris, och till exempel har klubbats av sjukdomsbesked, hamnat i arbetslöshet, blivit lämnad av sin partner eller plötsligt blivit änka, är det vanligt med overklighetskänslor.

Känslorna stängs av

Den känslomässiga avstängdheten är helt enkelt vårt psykes sätt att lite gradvis ta in vad som har hänt.

Madeleine Gauffin
Madeleine Gauffin.

– I krisen går vi igenom olika slags faser, och i chockfasen är det inte ovanligt att man blir som förstenad och tycker att man inte känner något. Man kan också förminska eller bagatellisera det som har hänt, eller så rationaliserar man och skriver listor över allt som måste göras, vilket också är ett sätt att hindra sig själv från att slukas av sorg. Alla de här reaktionerna är försvars- mekanismer och deras syfte är att låta oss slippa känslor som är svåra för oss, förklarar psykologen och psykoterapeuten Madeleine Gauffin, som ofta möter människor i kris.

Måste släppa fram smärtan

Problemen uppstår när människor fastnar i försvarsreaktionerna, när man av olika skäl inte släpper fram smärtan, ilskan, självanklagelserna eller annat som ofta hör till ett normalt krisförlopp, och i stället förblir exempelvis praktisk och rationell.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Då får man ofta beröm av omgivningen för att man är så ”stark ”. Och visst kan det i vissa sammanhang vara bra att hålla känslor i schack, men ett sunt krishanteringssätt innefattar också att man tillåter sig att ha de känslorna man har, av sorg, besvikelse och kanske också ilska, säger hon.

Annons

Att i stället fortsätta bagatellisera och rationalisera gör att sorgen kapslas in men den fortsätter att läcka, vilket kan ge olika typer av stress- symptom, som oro, sömnsvårigheter eller magont, som man kanske i sin tur går till doktorn och får piller för.

– På samma sätt kan medicin ibland lägga lock på känslorna. För framför allt handlar krisbearbetning om att ta hand om sig själv och känna självmed- känsla, och att tillåta sig själv alla slags känslor. Man behöver inte värdera dem som bra eller dåliga känslor. Bara känna vad som finns där på insidan och sakta ta sig igenom det, säger psykologen.

Kristeori: Var är du just nu?

Psykiatern Johan Cullbergs kristeori är internationellt känd och innehåller en lista på känslor som är vanliga vid alla slags kriser. I exemplet har vi valt att titta på hur det kan se ut vid en skilsmässa.

Chock – Vad är det som händer? Känslor av overklighet och tomhet.

Förnekelse – Vi kommer säkert att hitta tillbaka till varann. Det här är bara en fas.

Ilska – Den idioten! Han får skylla sig själv som slänger bort vår kärlek så här. Jag ska minsann visa att jag klarar mig själv!

Ledsnad – Men hur ska jag orka? Och hur ska jag klara mig ekonomiskt?

Självanklagelse – Om jag bara hade varit lite mer uppmärksam och tagit hand om honom lite bättre … Att jag alltid ska vara så värdelös på relationer.

Isolering – Nej, jag har ingen lust att följa med på bio i kväll, eller höra hur himla lätt det är att träffa någon ny på nätet i dag. Jag vill bara ligga hemma på soffan …

Acceptans – Jaha, då är det väl så här då. Man är visst skild!

Börjar ta emot hjälp – Vad var det den där dejtingsajten hette, sa du?

Nyorientering – Livet är öppet. Vem vet vad som ska hända nu. Så väldigt spännande allting känns!

Annons

● Det är vanligt att man halkar lite fram och tillbaka och bara för att man har nått fram till den sista punkten så är man inte helt säkert färdig.

 

3 saker som påverkar

● Din barndom. Att ha vuxit upp i trygghet och under kärleksfulla former rustar oss betydligt bättre för livets kriser än vad kaos och dramatik gör.

● Dina erfarenheter av att ha klarat svåra saker förut. Det är också viktigt att vi har lärt oss (inte minst genom föräldrar som har gett oss lagom mycket motstånd och inte curlat) att vi faktiskt kan klara motgångar. Då blir det lättare att ta sig igenom krisen och inte fastna i en försvarsreaktion.

● Din balans i livet just nu. Vårt inre kriskapital är begränsat. Precis efter ett redan hårt slag är vi mer sårbara inför nästa.

 

Det här  hjälper dig

● Skala bort det onödiga. Allt som främjar ett lägre tempo och möjligheterna till inre reflektion är bra för dig under krisen.

● Be om hjälp med det praktiska. Beroende på vad krisen handlar om så kan vardagliga saker som att öppna posten kännas helt överväldigande.

● Var medveten om att krisen ofta följer ett visst förlopp. Låt dig lugnas av att känslor av oro, förnekelse, ilska och självanklagelse faktiskt är helt normalt. Fastnar du? Sök gärna professionell hjälp!

 

Läs också:

Kerstin: Min man klarade inte av att bli pensionär

Julies man var 49 år när han fick alzheimer

Sofia: Vid skilsmässan var min väninna inget stöd

Annons