Så kan du bota din talarskräck med datorspel
Talarskräck innebär att du drabbas av obehag, ångest eller rädsla när du står i centrum för andras uppmärksamhet och ska tala eller göra något inför en publik. Ofta är det en rädsla för att göra bort sig, bli kritiskt granskad eller negativt bedömd. Tidigare har kognitiv beteendeterapi varit en populär metod för att bota talarskräck. Men nu provar forskarna en ny behandling som baserar sig på Virtual Reality (VR).
– I vår senaste studie, om social ångest, provade vi att hjälpa terapeuten att uppnå ännu bättre resultat genom att använda VR-utrustning i terapirummet, säger professor Per Carlbring som är leg psykolog, leg psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Han har forskat kring dator- och internetbehandlingar sedan år 1999.
Med den nya metoden kan patienten prova upplevelser som annars är svåra att få till i ett vanligt terapirum för att sedan samtala kring dem med sin terapeut. Det kan till exempel vara så att patienten får spela ett datorspel som går ut på att hålla ett tal under några minuter inför en virtuell publik.
Övar sig på att tala inför virtuell publik
Även om åhörarna inte finns på riktigt upplevs det som autentiskt. Presentationen spelas in och man kan efter åt lyssna på den tillsammans med sin terapeut. Med den nya tekniken lurar man hjärnan att uppfatta ansiktsmodellerna som riktiga personer, inte bara platta fotografier.
Genom VR-glasögonen ser man fyra personer som tittar spelaren i ögonen. Ansiktsuttrycken varierar från positiva och neutrala till mer avståndstagande och i vissa fall uppvisas avsky. Det gäller att försöka strunta helt i själva ansikts uttrycken och i stället fokusera på uppgiften.
Nuvarande behandlingar, som till exempel kognitiv beteendeterapi, ger ofta ett bra resultat men brukar ta flera månader att gå igenom, menar Per Carlbring.
– Behandlingen med datorspelet kan bli en genväg till förbättring, i alla fall för vissa. Man kan även tänka sig en kombination av traditionell psykologisk behandling och den här datorträningen.
Per Carlbring tror att denna typ av behandlingsprogram inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att kunna laddas ner gratis från landstinget efter en kontakt med läkare.
7 tecken på talarskräck:
Du känner obehag inför att:
1. Tala inför en grupp.
2. Inleda ett samtal med en person du inte känner väl.
3. Gå in i ett rum där det sitter andra människor.
4. Uttrycka dina egna åsikter inför andra.
5. Ringa till någon du inte känner väl.
6. Gå på fest.
7. Umgås med arbetskamrater på lunch- eller fikaraster.
Vanliga symtom på talarskräck:
● Du börjar darra eller skaka.
● Hjärtat slår snabbt eller hårt.
● Du blir torr i munnen.
● Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig.
● Du känner dig yr eller svag i musklerna.
● Du får domningskänslor i fingrar eller tår, eller känner det som att det svartnar för ögonen, som om du håller på att svimma.
Varför drabbas man av talarskräck?
Det finns ingen enskild känd orsak, troligen är det ett samspel mellan arv och miljö. Det kan bero på att man tidigare i livet haft negativa erfarenheter i sociala situationer (mobbning, utanförskap, höga krav på att prestera) vilket kan leda till att liknande situationer förknippas med ångest.
Barn som observerar sina föräldrar, syskon eller andra i sin omgivning som beter sig ängsligt kan ta efter.
Många forskare tror att en medfödd ”känslighet” kan göra att man i vissa fall utvecklar social ångest av negativa livshändelser och erfarenheter.
Boktips för dig med talarskräck
Ingen panik – fri från panik- och ångestattacker i 10 steg med kognitiv beteendeterapi (Natur & kultur) av Per Carlbring. ANNONS Läs mer och köp här.
Av Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock/TT