Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Experten: Visst kan du få bukt med ballongmagen!

05 jul, 2022
author Emelie Aune
Emelie Aune
Kvinna med ballong har besvär med magen.
Ena stunden är magen normal, i nästa blossar den upp till en ballong. Vad är det som händer – och hur kan man lindra besvären? Här berättar experten hur du får bukt med ballongmage, IBS och andra magbesvär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad beror det på att magen plötsligt sväller upp som en ballong? En som vet mycket om saken är Perjohan Lindfors, mag-tarmläkare vid Aleris och forskare vid Karolinska Institutet.

– Med ballongmage i dagligt tal menar man ofta en uppblåsthetskänsla, ibland i kombination med att magen också svullnar rent objektivt.

Vi har alla ganska stora mängder gas i mag-tarmkanalen, förklarar Perjohan.

– Dessa gaser kommer dels från luft vi svalt, och dels från nedbrytningen av maten. Hur mycket gaser som produceras beror även på vad vi äter. Lök, bönor, och andra kolhydratrika födoämnen ger till exempel upphov till mer gaser än proteinrik föda.

Porträtt av Perjohan Lindfors, mag-tarmläkare och forskare vid Karolinska institutet.
Perjohan Lindfors är mag-tarmläkare, samt forskare vid Karolinska Institutet.

IBS ger känslig mag-tarmkanal

För de flesta brukar det inte medföra så stora problem.

– Men om man har en känslig mag-tarmkanal, vilket är fallet om man har IBS, så kan den ”extra” mängden gas från vissa kolhydrater ge symtom som magknip, känsla av uppblåsthet och synlig utspänning av buken.

Oftast har man inte så stora problem på morgonen, men symtomen ökar under dagen för att vara mest besvärliga under eftermiddag och kväll.

– Detta beror på att mag-tarmkanalen aktiveras när vi äter och jäsningsprocessen kommer i gång när födan når ner till tjocktarmen.

Så om man upplever att man har ballongmage har man sannolikt IBS?

– I de allra flesta fall är det så. IBS är väldigt vanligt, omkring tio procent av befolkningen har IBS i olika grad även om alla inte har fått en diagnos inom vården.

Annons

Kan bero på allergi mot gluten eller laktos

Men Perjohan Lindfors nämner även andra orsaker till uppblåsthet, som till exempel gluten- eller laktosintolerans. Vissa läkemedel kan också ge uppblåsthet som bieffekt, bland annat bulkmedel som används som behandling mot förstoppning.

– Det är viktigt att uppsöka vården för att diskutera och utreda vad som kan vara orsaken till symtomen.

Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Har man stora besvär med en svullen mage kan det finnas andra mekanismer som spelar in:

– Hos en del personer med stora problem har forskning visat att det även kan finnas en störning i det reflexsystem som startar i gång i mag-tarmkanalen efter måltid. Denna störning medför då att magen svullnar upp.

Men det är en ytterst liten grupp personer som drabbas av denna rubbning och forskning pågår på området, tillägger han.

Råd för dig med ballongmage

Om man nu har ballongmage och IBS (med eller utan bekräftad diagnos) så finns det ändå hopp och lindring:

– Många blir bättre genom att ändra på sin livsstil och/eller kosten. Ökad fysisk aktivitet brukar på sikt hjälpa till att minska symtomen.

Man kan även vara noggrannare med att tänka på hur man äter.

– Har man IBS brukar man må bäst av att äta ofta och gärna regelbundna mellanmål, mindre portioner vid huvudmålen och långsammare. Stress gör ofta en känslig mag-tarmkanal ännu känsligare så att finna vägar att minska stressen i livet är också viktigt.

Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Vid IBS kan kolhydrater ge besvär

Enkla kostförändringar som att äta mindre jäsande födoämnen, som till exempel lök, bönor och vitlök, kan var en viktig del i de förändringar som kan leda till förbättring.

Annons

– Vid IBS är det är ofta kolhydrater som ställer till det, då många av dessa bidrar till en ökad jäsning i tjocktarmen.

Det finns dock en del kolhydrater som är ”värre” än andra i detta avseende. Som exempel på dessa nämner Perjohan mjölksocker, kolhydrater från spannmål (främst vete), och från vissa bär/frukter och från bönor, lök och vitlök samt sötningsmedel.

Ibland krävs mer avancerad kostbehandling som Fodmap

– Om man har provat dessa livsstilsförändringar och ändå har stora problem kan man kontakta sin vårdcentral för att få hjälp att träffa dietist för mer specifik kostrådgivning, och ibland med mer avancerad kostbehandling som Fodmap, säger Perjohan och förklarar vad en sådan innebär:

– Först går man igenom en elimineringsfas på två till tre veckor, där man utesluter alla jäsande kolhydrater. Om man sedan vid uppföljning mår bättre och symtomen tydligt har minskat går men över i en återinförandefas. Då återför man stegvis under flera veckor jäsande kolhydrater till den nivå som patienten ”tål” utan att återfå symtom.

LCHF eller Ketodiet

Om man provar en annan kolhydratfattig diet som exempelvis LCHF eller Ketodieten är det ganska vanligt att man får mindre IBS-besvär, och detta beror troligen just på att man äter en mindre mängd kolhydrater, förklarar Perjohan.

– Om man provar en extremdiet som Ketodieten en kort tid kan det fungera som inkörsport, men det kan vara problem att hålla en sådan diet i längden. Om hon känner att hon mår bra på att utesluta vissa kolhydrater så är det väl bra. Men jag rekommenderar att man tar hjälp av en dietist för att säkerställa att man inte får brist på vitaminer och allt annat som kroppen behöver.

Annons