Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Så blir du av med vårtor – tips och huskurer!

18 feb, 2015
author Mikael Frohm
Mikael Frohm
Tips och olika huskurer som kan hjälpa dig bli av med vårtor utan starka medel. Det funkar till och med med tejp!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fakta vårtor

Just nu har var tionde människa i världen minst en vårta någonstans på sin kropp. Vårtor är nämligen en av våra allra vanligaste hudåkommor. Och sannolikheten att slippa undan är inte så särskilt stor, tre av fyra drabbas någon gång under sitt liv.

Vanliga vårtor orsakas av olika typer av HPV, humant papillomvirus. Dessa virus får hudens yttersta lager att växa onormalt fort på ett koncentrerat ställe. Allra vanligast är att de sitter på händerna och fötterna men de kan förekomma överallt på kroppen.

Vårtor omges av många vanföreställningar. För inte så länge sedan förmanade föräldrar sina barn att aldrig röra en padda eller groda för då kunde de få vårtor. Men detta stämmer naturligtvis inte utan var nog mest något man trodde på grund av utseendet på groddjurens hud.

Se också: 6 tips för att undvika vårtor hos barn

6 tips för att undvika vårtor hos barnBrand logo
6 tips för att undvika vårtor hos barn

Vårtor sprids på badhus

Vårtor kan inte spridas från djur till människa, bara mellan människor. Däremot är de mycket smittsamma och sprids vid direkt beröring med andra personer eller till ett annat hudparti på en själv, men även indirekt via golv. En våt och uppluckrad hud är mer mottaglig för virus och ökar risken. Likaså om man har småsprickor eller sår, till exempel på fotsulorna. Det är därför så många smittas på badhus och i omklädningsrum.

En annan missuppfattning är de svarta prickarna man ser om man tittar närmare på en fotvårta. Det är inte rötter, som många tror, utan kapillärer, tunna blodkärl som försörjer vårtan.

Annons

Vårtor ger oftast inga symtom förutom fotvårtor som kan ömma rejält, speciellt om de sitter på hälen eller de delar av fotsulan som är utsatta för mest tryck när man går eller står.

De kan vara både missprydande och smärtsamma men det värsta är nog att de är så svåra att bli av med. Oftast brukar de försvinna av sig själv när kroppen byggt upp sitt försvar mot dem. Men det kan ta väldigt lång tid. Ibland upp till ett par år.

Isoleringstejp mot vårtor

I en forskningsstudie som presenterades i höstas kom man fram till att frysbehandling var det som fungerade bäst för att få bort vanliga hand- och fotvårtor. Men då jämfördes den metoden bara med metoden att pensla på salicylsyra. I stället menar amerikanska forskare att silvertejp eller så kallad gaffatejp är oöverträffad när det gäller att bli av med vårtor och vida överlägsen frysbehandling. Varför isoleringstejpen fungerar vet man inte riktigt, men man antar att det kan bero på att den hindrar syretillförseln till vårtan. Anledningen kan också vara att tejpen irriterar vårtan och därmed aktiverar kroppens immunsystem.

Gör så här för att bli av med vårtan:

Klipp av och sätt på tejpbitar som är något större än vårtorna. Låt dem sitta i sex dagar. Ta ett fotbad, fila vårtorna och låt fötterna lufta under natten. Sätt sedan på ny tejp i sex dagar och upprepa behandlingen tills vårtorna försvinner. Det kan ta upp till två månader.

Receptfria medel mot vårtor:

  • Wartner – Sprej som fryser bort vårtan
  • Vårtfri – Lösning som duttas på vårtan en gång i veckan
  • Hansaplast Cornina-plåster, Trans-Ver-Sal-plåster – Innehåller salicylsyra som verkar uppmjukande och löser upp förhårdnade celler i vårtor och gör att dessa kan avlägsnas
  • ACO Vårtmedel – Lösning med salicylsyra

Huskurer mot vårtor:

Att stryka på:

  • E-vitaminolja från kapsel, aloe vera-juice, saft från tistel, maskrosstjälk, citron eller omogna fikon
  • Pasta gjord på krossade C-vitamintabletter + vatten

Att gnugga med:

  • rå potatis
  • krita
  • insidan av ett bananskal

Läs också: Så här blir du av med 6 vanliga fotbesvär!

Bli av med fotbesvär.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons