Så badar du i isvak – och därför vill du göra det!
Vinterbad sätter i gång en hel rad reaktioner i kroppen. Den första reaktionen är helt omedveten. Andningen påverkas. Efter den första djupa chockinandningen börjar de flesta hyperventilera. Detta är dock något som försvinner hos vana vinterbadare, även hos den ovane lugnar andningen ner sig efter en stund.
Sedan följer en hormonell reaktion. Blodtrycket höjs, liksom blodsockret. Hjärtrytmen ökar och det bildas ett tryck i njurarna. Kroppen försätts i ett stresstillstånd. Blodet försvinner från huden och cirkulerar endast invändigt för att förse de inre organen med blod. Därför ska vinterbadet ske snabbt. Det är väl uppe på land igen, då värmen och cirkulationen återkommit, som vissa badare får det som kallas swimmers high. De upplever sig som pånyttfödda, lugna, glada och harmoniska. Vad det riktigt beror på är forskarna inte på det klara med. Men det har med endorfiner, jämnare produktion av dopamin och mindre utsöndring av noradrenalin att göra.
Här får du en lista över vad du ska tänka på innan du hoppar i. Hur många gånger du går i vattnet, hur länge du stannar och om du gör det efter bastun eller inte är individuella val. Du bör lyssna på din kropp för att lära dig vad som fungerar bäst för dig.
Så badar du i isvak
1. Ta alltid med en vän.
2. Värm upp dina muskler innan du går i vattnet.
3. Bastar du så låt din kropp svalna innan du går i vattnet.
4. Första gången, ta ett snabbt dopp.
5. Klä dig varmt efter simturen.
6. Drick varma drycker och njut.
7. Gå aldrig i vattnet om du är sjuk eller berusad.
8. Bär en hatt eller mössa, handskar och speciella skor om det behövs.
9. Hoppa aldrig i vattnet med huvudet först.
Läs mer på www.darkandcold.com
Text: Majken Öst-Söderlund
Bild: Shutterstock