Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Plåster och nålar minskar vallningarna i klimakteriet

15 aug, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Christina använder akupunktur mot vallningarna under klimakteriet.
Med klimakteriet kom en inre hetta som höll på att driva Christina till vansinne. Värmevallningarna förstörde både nattsömn och arbetsro – tills hon upptäckte akupunkturens lindrande effekt. Nu kombinerar hon hormonplåster med nålar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För Christina Anehagen, 52, kom värmevallningarna som ett brev på posten i samband med att mensen upphörde för ett par år sedan. Värmeattackerna gjorde henne blöt av svett. De väckte henne om nätterna och det var svårt att somna om. I den förlorade nattsömnens spår följde en trötthet som gjorde det tufft att orka med ett hektiskt liv som

företagare i familjehemsbranschen, mamma och matte till en hel flock med hundar, katter och höns.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Till en början ville jag undvika hormonbehandling till varje pris, så jag bet ihop. Jag vet ju att träning är bra mot övergångsbesvär och jag motionerar varje dag med mina storpudlar, vi går på långa skogspromenader. Men det räckte inte, säger Christina och berättar att både hon och vovvarna Eddie och Ester tidigare har gått på akupunkturbehandling för stelhet och andra besvär.

– Det var när jag klagade över mina värmeproblem för akupunktören Andrea Seewer som hon berättade att nålarna också kan reglerera värmesystemet i kroppen och hjälpa mot vallningar.

Akupunkturen känns som ett myggstick

Christina var beredd att pröva allt för att få tillbaka nattsömnen och orken och redan efter några veckors behandling med kinesisk akupunktur var besvären borta.

– Nålarna gör inte alls ont, det känns möjligen som ett myggstick precis när nålen sätts dit. Sedan är det bara avslappnat och skönt, säger hon.

Eftersom vallningarna upphörde och Christina kände sig nöjd med resultatet så slutade hon med akupunkturbehandlingen – något hon bittert fick ångra några månader senare. Då kom klimakteriebesvären tillbaka med full kraft. Det var som att de bara laddat och tagit sats.

Effektiv kombination

Christina fick inte längre en blund om nätterna. För att klara av värmevallningarna tillbringade hon många nattliga timmar ute på den svala altanen, hemma i Norra Sunderbyn, utanför Luleå, och sömnbristen tärde på henne.

Annons

– Det är ju som tortyr! Min doktor rekommenderade mig att fortsätta med akupunktur, men att också komplettera med ett hormonplåster som en tillfällig lösning tills det värsta gått över. Det gjorde jag och nu sover jag gott om natten igen.

Kombinationen av akupunktur och plåster tycker hon är mycket effektiv.

– När jag fasar ut östrogenplåstret så gör jag det i kombination med akupunkturbehandlingen. Den fungerar verkligen mot vallningar och är något jag tycker att man ska pröva om man inte kan eller vill ta en hormonbehandling.

Akupunktur skapar balans

När Christina slutade med akupunkturen kom vallningarna tillbaka.
När Christina slutade med akupunkturen kom vallningarna tillbaka. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Kinesisk akupunktur är en metod som används mot värmevallningar. Akupunktören arbetar efter ett komplext meridiansystem, där behandlingen går ut på att skapa balans i kroppen. En del kan känna lindring redan efter första behandlingstillfället, men Andrea Seewer, diplomerad akupunktör, rekommenderar minst fem behandlingstillfällen för de flesta patienter. De tre första behandlingarna bör ske tre veckor i rad, för bästa effekt. Nålar sätts på både kroppens framsida och baksida och såväl på ben, som mage, rygg, armar och huvud.

– Patienten ligger med nålarna i cirka 20 minuter på varje sida. En del blir så avslappnade att de somnar under behandlingen. Efteråt kan det vara gott med ett glas vatten och en lugn kväll. Man blir avslappnad och ganska trött, säger Andrea Seewer och rekommenderar den som vill pröva metoden att välja en diplomerad akupunktör.

Annons

Behandlingen ger inga biverkningar, men ibland kan symtomen bli lite värre till en början, en så kallad förstförsämring, innan den lindrande effekten sätter in. Den vanligaste reaktionen är en gradvis förbättring.

Vanliga klimakteriebesvär

En del kvinnor glider bara igenom klimakteriet utan särskilt många symtom men andra upplever alla möjliga slags fysiska och känslomässiga besvär.

  • Förklimakteriet kan börja vid cirka 40 års ålder, med symtom som jobbig PMS där symtomen inte försvinner när mensen börjar, utan fortsätter. Blödningarna kommer bli tätare och innehåller blodklumpar.
  • Sveda och klåda i underlivet på grund av torra och sköra slemhinnor.
  • Täta urinträngningar och läckage.
  • Värmevallningar, svettningar, sömnbesvär, humörsvängning, oregelbundna blödningar och hjärtklappning är de vanligaste orsakerna till att kvinnor söker hjälp. När östrogenet minskar rubbas kroppens naturliga termostat. Obalansen ger vallningar, en värmevåg som börjar i brösthöjd/rygg och förflyttar sig upp över ansikte och hårfäste.
  • Sömnbesvär på grund av värmevallningarna.
  • Humörsvängningar och nedstämdhet. Man känner inte igen sig själv, är lättirriterad, orolig och ångestfylld. Nedstämdheten kan också exempelvis bero på sköldkörtelrubbningar, eller andra signalssubstansbrister som blir vanligare i samband med klimakteriet. Därför är det viktigt att utreda den bakomliggande orsaken ordentligt och inte bara sätta in stämningshöjande medicin.
  • Ledvärk kan bero på låga östrogennivåer. En del tror att de drabbats av artros/reumatism, när värken i själva verket beror på klimakteriet. Det är viktigt att fortsätta röra på sig.

Klimakteriet: Viktigt med tidig behandling

Angelica Hirschberg är professor och överläkare i gynekologi vid Karolinska Institutet
Angelica Hirschberg är professor och överläkare i gynekologi vid Karolinska Institutet. Foto: Privat

Det är nio år sedan riktlinjerna för hormonbehandling av klimakteriebesvär togs fram. Nu uppdateras rekommendationerna och några nyheter är att tidsbegränsningen avskaffas och bioidentiska hormoner inkluderas.

Angelica Lindén Hirschberg, professor och överläkare i gynekologi vid Karolinska institutet, är en av författarna till de uppdaterade riktlinjerna, som är evidensbaserade rekommendationer för hur läkare ska handlägga medicinering av klimakteriebesvär.

– Det har hänt jättemycket sedan de senaste riktlinjerna kom och vi tar upp allt ifrån vid vilken tidpunkt hormonbehandling bör sättas in till för- och nackdelar med bioidentiska gulkroppshormoner, säger Angelica Lindén Hirschberg och påpekar att de nya rekommendationerna bygger på internationella riktlinjer.

Nu betonas vikten av att sätta in hormonell behandling så tidigt som möjligt, och senast tio år efter kvinnans sista mens. Detta eftersom riskerna med hormonbehandling tycks öka om kvinnan befunnit sig länge i klimakteriet.

Annons

– Om man istället påbörjar hormonbehandlingen i nära anslutning till menopaus finns det flera fördelar. Forskning visar att risken för hjärt- kärlsjukdomar och död i hjärtsjukdom minskar. Dessutom ökar livslängden, och då har man tagit hänsyn till alla dödsorsaker, från cancer till hjärtinfarkt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Ett missförstånd

I takt med att kunskapen om långtidsanvändning av hormoner ökat skippas också tidsbegränsningen för fem års medicinering. Istället ska man göra individuella bedömningar.

– Det har rått ett missförstånd att femårsgränsen gäller alla. Det är fel. När det exempelvis gäller kvinnor som hamnar i ett tidigt klimakterium, redan vid 40-årsålder, är det tvärtom mycket viktigt att behandlingen pågår tills att de har uppnått normal ålder för menopaus. Utan hormontillskott ökar riskerna för såväl benskörhet som hjärt-kärlsjukdom, för tidig död, och demens.

I de nya rekommendationerna tas också skillnaden mellan östrogen i tablettform och plåster/gel/sprej upp. Behandling med tabletter ger en ökad risk för blodpropp medan behandling som ges via huden inte ökar risken för blodpropp.

Andra risker större

Östrogenbehandling mot klimakteriebesvär ges alltid i kombination med gulkroppshormon. Östrogen hjälper mot vallningar, sömnbesvär, ledvärk och nedstämdhet. Gulkroppshormonet ser till så att livmoderslemhinnan inte växer sig för tjock och därmed ger en ökad risk för livmodercancer. Men gulkroppshormonet är också det som är boven i dramat när det gäller en ökad risk för bröstcancer.

– Men det är först vid längre tids behandling än fem år som man ser en liten ökning av bröstcancerrisken. Samtidigt ska vi komma ihåg att fetma och överdrivet drickande av alkohol faktorer som ger en mycket högre riskökning för bröstcancer, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Annons

De bioidentiska gulkroppshormonerna, som i dag bara kan fås på licens, ger en något mindre risk för bröstcancer, men ökar istället risken något för livmodercancer.

– Är gestagen (syntetiskt gulkroppshormon) eller progesteron (bioidentiskt gulkroppshormon) bättre? Det går inte att svara på innan det finns jämförande studier. Men nu inkluderas även de bioidentiska hormonerna i rekommendationerna.

De nya rekommendationerna presenteras av Svensk förening för obstetrik och gynekologi i augusti och förväntas börja gälla senare under året.

Klimakteriet förr och nu

Susanne Friis-Lundevall är hormonterapeut och leg barnmorska.
Susanne Friis-Lundevall är hormonterapeut och leg barnmorska. Foto: Privat

– Tidigare generationer hade ofta inställningen att klimakteriebesvär är en del av livet som vi får stå ut med. Samtidigt födde vi barn högt upp i åldern och höll därmed upp kroppens egna östrogennivåer ganska länge. Dagens kvinnor är betydligt mer pålästa än tidigare generationer. De känner också till fördelarna med hormonersättning. De ställer krav på vården – med all rätt. Många som hamnar i klimakteriet är mitt uppe i en intensiv livsfas med aktivt yrkesliv, åldrande föräldrar och engagemang i egna barn och barnbarn. Dessutom återstår många verksamma år, då ska man kunna få hjälp till ett bra liv, säger Susanne Friis-Lundevall, hormonterapeut och leg barnmorska.

Klimakteriet: Det finns hjälp mot besvären!

  • Hormonbehandling är effektivt mot de flesta av symtomen. Östrogen tas alltid i kombination med gulkroppshormon och finns i tablettform, eller som plåster, gel eller sprej.
  • Akupunktur är ofta en effektiv metod för att lindra besvär med värmevallningar. Flera studier vid Hälsouniversitetet i Linköping visar att akupunktur minskar antalet vallningar med cirka 75 procent hos upp emot 80 procent av dem som behandlas. Nålarna aktiverar bildandet av endorfiner.
  • Motion, både konditionsträning och styrketräning, är viktig. Forskning visar att kvinnor som tränar regelbundet har mindre besvär av värmevallningar. Hjärtat som tidigare haft ett extra skydd av kroppens östrogennivåer stärks också av träning. Träningen har dessutom positiv effekt på sömn och sinnesstämning.
  • Yoga ger en extra flexibilitet till leder, ligament och muskler. Med yogan kontrollerar du andningen vilket minskar känslor av ångest och stress.
  • Avslappningsövningar kan lindra besvär av värmevallningar.
  • Kosten är viktig för den hormonella balansen, och för att hålla hjärnan glad och fokuserad. En del behöver avstå kaffe, te och alkohol, då dryckerna kan öka besvären med värmerusningar.
  • Lokalt verkande östrogen i form av receptfria vagitorier eller slidkräm hjälper mot torra och sköra slemhinnor.
  • Magnesiumtillskott verkar avslappnande och kan bidra till en bättre nattsömn.
  • Sömnmedel är ett hjälpmedel som kan vara nödvändigt om man prövat magnesium, motion och minskat alkoholintag och ändå inte får sova.
  • För den som lider av vallningar är det skönt att klä sig luftigt och undvika syntetmaterial i kläderna.
  • Ett stressigt liv kan öka besvären, se över din livsstil. Sök råd hos din barnmorska, gynekolog eller vårdcentral. Det finns hjälp.

Av Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Birgitta Lindvall Wiik, Privat och TT

Annons