Planetär hälsa - barfotapromenader och minskat klimatavtryck
– Bara att gå utanför dörren har en positiv effekt, kommenterar Patrik Grahn, professor på SLU Alnarp som forskat i kopplingen hälsa och natur.
Barfotapromenader i skogen och trädgårdsarbete är bra för hälsan. Både för den enskilde och för planeten, visar en finsk pilotstudie.
– Bara att gå utanför dörren har en positiv effekt, kommenterar Patrik Grahn, professor på SLU Alnarp som forskat i kopplingen hälsa och natur.
Det brukar heta att man bör sträva efter en sund själ i en sund kropp. I finska Lahtis siktar man högre än så. Här har fem invånare ingått i ett experiment för att se om det går att förbättra den personliga hälsan genom ett minskat klimatavtryck. En sund kropp på en sund planet om man så vill.
I Lathtis gjorde Finlands första läkare i planetär hälsa Hanna Haveri hälsoplaner för fem invånare. De var i sin tur av olika åldrar och i olika faser av livet. Från barnfamiljer till pensionärer. Deltagarnas klimatavtryck och hälsovärden noterades både före och efter den två månader långa försöksperioden.
I de individuellt utformade hälsoplanerna fanns allt från träning till att byta ut mejeriprodukter mot lokalt växande örter till att gå barfota i skogen och anlägga ängar med vildblommor i trädgården.
30-årige Markus Kontiainen var en av deltagarna som fick en plan med fokus på mindfulness och återhämtning. I det ingick att gå barfotapromenader i skogen efter löprundan.
– Jag är en prestationsinriktad person och detta har hjälpt mig att varva ner och vara uppmärksam på återhämtning.
Upplevelsen syntes också i dramatiskt förbättrade värden i hans utmattningsnivåer.
Andra deltagare fick positiva kvitton som missad risk för diabetes typ två samtidigt som deras klimatavtryck minskade markant.
Avstressande natur
Att naturupplevelser har en positiv inverkan på vårt mående är ingen överraskning men nya rön förstärker sambandet. Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur på SLU Alnarp, har forskat i kopplingen mellan hälsa och natur i över 30 år.
– En sak som är tydlig är att stresspåslag går ner av att man är ute i naturområden. Och den avslappnande effekten gäller de flesta naturområden förutsatt att det är ljust, säger professorn och radar upp hälsobringande uteupplevelser.
Bara att få sol i ansiktet gör sitt till.
– Bara tillgången till solljus räcker för att trigga påfyllning av D-vitaminer och endorfiner. Man blir helt enkelt gladare av sol och dagsljus.
En annan markant effekt av naturupplevelser är att de inte kräver koncentration eller sortering som till exempel arbete framför en datorskärm gör. Att lägga märke till prassel i buskarna eller ett glitter i bäcken är avslappnade upplevelser.
– Den typen av uppmärksamhet kostar inget. Naturen är full av intryck som man bara kan vila i. Det gynnar mindfulness och leder till en återhämtning av koncentration och tankeförmåga.
Dessa effekter är väl belagda, men det kommer flera nya studier som föreslår annan positiv påverkan av vistelser i natur.
Träden i skogen utsöndrar eteriska oljor (fytoncider) som kan verka stärkande för immunförsvaret. Vanligt trädgårdsarbete har också, enligt flera studier, läkande egenskaper.
– Det har forskats mycket på det på senare år. Bland annat i Frankrike och Tyskland. I studierna har man funnit att bakterier från jorden varit bra för att stärka vårt immunsystem och minska risken för allergier. De bildar ett skyddande mikrobiom på huden och i andningsvägarna, såsom i näs- och munhåla.
Den finska studiens ordinerade barfotapromenader i skogen då?
– Vi har många sinnen i kroppen. Kanske så många som elva. Just med huden kan vi känna tryck, kyla, värme och mjuk beröring till exempel. Och just det där med att gå barfota i skogen då kan man känna saker som man inte kan känna framför en dator till exempel. Det finns studier som föreslår att multisensoriska, lugna upplevelser i naturen stimulerar vårt lugn- och ro hormon oxytocin, även kallat kärlekshormonet, vilket stimulerar hälsa och läkning.