Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Plack på tänderna – orsak, symtom och behandling

25 jan, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
En leende kvinna pekar på sina tänder för att visa var plack vanligtvis sätter sig.
Plack på tänderna drabbar oss alla. Men visste du att plack på sikt kan leda till både tandsten och tandköttsinflammation? Här är allt du behöver veta om plack – och hur du blir av med det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla har vi någon gång känt att våra tänder är täckta av en mjuk beläggning. Detta kallas för plack och bildas dagligen i munnen. Men vad är det egentligen? Och, framför allt, hur blir man av med det? Här har vi samlat svaret på vanliga frågor om plack.

Vad är plack på tänderna?

Plack är en blekt gul, mjuk och väldigt klibbig bakteriebeläggning som bildas naturligt i munnen. Plack brukar lägga sig som en hinna på tänderna och speciellt längs kanten av tandköttet. Plack bildas i samband med måltider och efter att man brostat tänderna kommer produktionen igång igen efter fyra till tolv timmar.

Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Hur bildas plack?

I munnen finns hundratals olika typer av bakterier. Vissa av de här bakterierna har en förmåga att fastna på tandytan, där de bildar små samhällen. Det är de här bakteriesamlingarna som kallas för plack. Om bakteriesamlingarna får ligga kvar och vi inte behandlar dem, börjar de tillsammans med salter och mineraler i saliven att bilda syror, som i förläningen kan skada emaljen och bland annat leda till karies och hål i tänderna. Plack kan också leda till tandsten och tandköttsinflammation, eller gingivit som det också kallas.

Varför får man plack på tänderna?

Plack på tänderna är något som alla människor får i samband med måltider, då bakterier i kombination med det vi ätit bildar en hinna på tandytan. Plack bildas ofta nära tandköttskanten eftersom det lättast samlas bakterier just i övergången mellan tand och tandkött.

En kvinna är hos tandläkaren som kontrollerar hennes tänder för plack och tandsten med en spegel.
Tandsten måste tas bort av en tandläkare eller tandhygienist.

Är plack och tandsten samma sak?

Nej, plack och tandsten är inte samma sak – men plack kan leda till tandsten. Plack är alltså en bakteriebeläggning som lägger sig på tänderna. Om man inte rengör tänderna varje dag och får bort placken förkalkas den, och när den blandas med olika mineraler i munnen bildas tandsten. Tandsten är en hårt packad avlagring, ofta gul- eller brunfärgad, på tänderna som endast en tandläkare eller tandhygienist kan ta bort med hjälp av olika verktyg. Plack, å andra sidan, kan och ska man själv ta bort dagligen. På så vis minskar man risken för tandsten och olika typer av tandköttsproblem.

Annons

Hur ser plack ut?

Plack är en klibbig beläggning som antingen är färglös eller svagt gulfärgad. Man känner igen plack på att den lägger sig som en hinna på och mellan tänderna. Det går ofta att känna av plackbeläggningen med hjälp av tungan.

Är plack farligt?

Det är viktigt att rengöra och borsta tänderna varje dag. Om man struntar i det får man inte bort placket, som i sin tur kan orsaka stor skada på tänderna. Plack som får ligga kvar på tänderna förkalkas med tiden och hårdnar till det som kallas tandsten. För att få bort tandsten måste man uppsöka en tandläkare, det går inte att själv borsta bort den hårda avlagringen. Att ta bort tandsten brukar inte göra ont, men det kan ila och kännas obehagligt.

Tandsten som inte behandlas under lång tid, täpper till sist igen kanten till tandköttet. Eftersom det inte går att borsta bort tandsten kan bakterier göra att man drabbas av gingivit, tandköttsinflammation. Ett tandkött som är rött, känsligt, svullet och blödande är tecken på inflammation. I värsta fall kan tandköttsinflammation i sin tur leda till tandlossning, parodontit.

En kvinna borstar tänderna för att få bort plack och orenheter.
Att borsta tänderna två gånger om dagen och dessutom rengöra mellan tänderna är ett lyckat koncept för att bli av med plack.

Hur får man bort plack?

Eftersom plack både hinner bildas och stelna på ett dygn, är det viktigt att rengöra sina tänder varje dag. Att borsta och använda tandtråd, mellanrumsborste och tandstickor är effektiva sätt att bli av med plack. Se till att borsta både morgon och kväll för att minska plackens chanser att sätta sig och bilda tandsten och karies. Sveriges tandläkarförbund rekommenderar att man använder tandkräm med fluor. Se också till att gå till tandläkare och tandhygienist med jämna mellanrum, så att du får hjälp med att ta bort eventuell tandsten som ändå kan ha bildats.

Källor: 1177 Vårdguiden, Doktorn.com, Oral-B, Aquadental, Folktandvården

Annons