Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Peter Jihde: Min sjukdom kan döda mig varje dag

14 nov, 2018
author Malin Forsberg
Malin Forsberg
För sex år sedan förändrades livet för Peter Jihde. Han fick diabetes. Sedan dess lever han med döden flåsandes i nacken. Ett litet misstag räcker för att han ska riskera att inte vakna i morgon bitti.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han var helt borta. Kroppen hade stängt av. Karin gav örfilar och skakade om honom. Ingen reaktion. Karin provade med choklad och mjölk, men Peter spottade ut. Hon hämtade honung och smorde in i tandköttet.

Äntligen blev det liv i honom igen.

– När jag började minnas stod vi i köket och jag käkade en knäckemacka. Min hustru berättade vad som hade hänt mitt i natten minuterna innan. Jag vet inte om jag vara på väg att dö. Men jag var nära att gå ner i insulinkoma i alla fall, säger Peter Jihde.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Efteråt var jag helt tömd i kroppen, för den hade kämpat med att överleva. Och så kom tankeställaren igen: Så här nära resten av livet. Om jag gör ett misstag och doserar fel så kan det räcka.

Den 12 december 2012 fick Peter läkarbeskedet: ”Du har diabetes!” Sedan dess är verkligheten inte riktigt sig lik. En evig balansgång, en ekvation som alltid måste lösas.

Annars döden.

– Min sjukdom kan döda mig varje dag. Här och nu om jag har för lågt blodsocker, eller på lång sikt om jag slarvar och har högt blodsocker för ofta.

Växande folksjukdom

Peter har diabetes typ 1. Sjukdomen finns även som typ 2. Oavsett typ förenas de som drabbas genom att de ständigt måste hålla koll på blodsockernivån. Men det finns också en väsentlig skillnad: De med diabetes typ 1 har inget naturligt insulin, medan de med typ 2 fortfarande har insulinproduktion, men den fungerar inte så bra.

– För oss med diabetes 1 är det besvärligare, för vi måste vara vår egen bukspottskörtel och tillföra insulin. En frisk kropp fixar det själv, och de med diabetes 2 behöver inte kämpa mot den omedelbara döden.

För andra året i rad leder Peter Jihde Diabetesgalan i TV3. Förra året samlade man in miljoner till forskning.

– Diabetes är i dag världens snabbast växande folksjukdom. Diabetes typ 2, alltså livsstilsdiabetes som smyger sig på, klassas som en epidemi av WHO. Förr fick man det som gammal, men nu drabbas alla på grund av hur vi äter. Världen lever sig till diabetes typ 2 och det tycker jag att vi ska passa oss för, säger Peter.

Annons

– Det är viktigt att tala om att sjukdomen ska ha den respekt som den förtjänar. För den är dödlig. Men samtidigt också påpeka att man kan ha ett lika fantastiskt liv som om man inte vore sjuk om man hanterar sin diabetes rätt.

Häromåret startade Peter ett Instagramkonto där han för att minska skammen kring sjukdomen under lång tid la upp en bild på alla insulinsprutor han dagligen tog. Detta ledde i sin tur till en bok med samma titel, Jihdes diabetes. Boken har nu kommit ut i en omarbetat upplaga under nya titeln Vår diabetes. Båda på Volantes förlag.

Bokomslag Vår diabetes Volantes förlag
Den nya omarbetade upplagan av Jihdes diabetes heter nu Vår diabetes. Kan köpas bl a hos Adlibris och Bokus. Omslag från Volantes förlag.

– Vid sidan av min egen historia samlade Karin och jag in berättelser från andra diabetiker, bland andra artisten Molly Sandén och före detta fotbollsspelaren Pär Zetterberg. Karin är kommunikatör och skrev allt eftersom hon är bättre på det än jag, säger Peter.

– För mig är det en väldig viktig uppgift att informera om vad diabetes är. Vår bok är värd att läsa även för att kunna undvika att få sjukdomen.

Peter Jihdes tatuering.

Många människor vet inte om att de är diabetessjuka och själv fick Peter kännedom av en händelse. En inflammerad finne på näsan gjorde att ansiktet svullnade. På vårdcentralen fick han penicillin mot infektionen. Samtidigt togs ett blodsockertest.

Annons

– Då blev det lite tyst bland sköterskorna. Sedan sa de: ”Du ska nog snarare åka till akuten än till apoteket.” På akuten konstaterade de någon timme senare att jag hade diabetes.

Varför Peter fick diagnosen är oklart. Diabetes typ 1 kan drabba vem som helst och av en rad orsaker. Stress och förändrad livssituation kan ha legat bakom sjukdomens utbrott.

– Jag hade börjat med Nyhetsmorgon tidigare den hösten och fått ändra mina levnadsvanor. Fast det där är bara spekulationer. Forskarna vet fortfarande inte helt. Men jag fick diabetes, och så är det.

Anhöriga lever med dödshot

Efter läkardiagnosen tänkte Peter att det inte var så farligt. Det var väl bara att ta en spruta då och då. Men så läste han på, och insåg vidden och konsekvenserna. Då blev det mörkt och tungt en tid, innan Peter förmådde att vända det mentalt.

– Därefter accepterade jag sjukdomen väldigt snabbt och började leva med den som förare och jag själv i passagerarsätet. Men jag bestämde mig för att jag skulle läsa kartan så bra så att vi ändå kommer dit jag vill. Och det har jag lyckats göra.

Grunden är att äta, träna och sova rätt, och att ta rätt antal insulinenheter till måltiderna. Då flyter vardagen på, och även jobbet. Men ibland händer det att Peters blodsocker hastigt går ner så att han behöver få i sig något i en reklampaus. På sitt sätt har livet faktiskt blivit mer kvalitativt:

– Tänk om jag hade fått höra: ”Du får bara äta tårta och chips resten av livet.” Vad hemskt. Nu får jag i stället äta alla de nyttiga och bra sakerna, med långa fibrer och så vidare. Och jag mår bättre fysiskt nu än innan.

På insidan av vänster handled har Peter Jidhe en tatuering med texten ”diabetes” i stora bokstäver. Han skaffade den på Världsdiabetesdagen 2015 för att folk ska veta om de hittar honom liggande skakandes på grund av för låg blodsockernivå.

Annons

– Målet för mig är även att ge alla kunskap om vad som bör göras om en diabetiker behöver hjälp. Man ska inte ge en insulinspruta som många tror, däremot något sött i munnen, säger Peter.

– Det är en avgörande skillnad. I det första fallet är det döden direkt. Men i det andra tillbaka till livet.

I fickorna finns blodsockermätaren ständigt med. Och druvsockertabletter. Ifall att. Via en app i mobilen har även Karin koll på aktuellt sockervärde.

– Det är synd om dem i den närmaste omgivningen, för de får också hela tiden leva med dödshotet och annat. Det är en anhörigsjukdom i väldigt stor grad.

Peter Jihde med hustun Karin och barnen  Mollie, Alice och Amanda.

Bipolär typ 2

Parallellt har Peter dessutom diagnostiserats som bipolär typ 2, en mild och vanlig variant av bipolaritet.

– Jag medicinerar med fysisk träning och terapi. Jag väntar på kbt-terapi för att lära mig ännu mer om hur jag ska tänka och leva.

Jag har inga problem med att prata om den saken heller. Man är inte en sämre människa varken för att man är diabetiker eller bipolär, säger Peter Jidhe.

Läs också: Så tacklar vi att Henrik är bipolär

– Visst, döden flåsar mig i nacken. Men jag är inte rädd. Det som händer, det händer. Men jag gör mitt bästa för att det inte ska hända.

Ändå kan dråpslaget plötsligt vara nära. Som den där gången i somras när Karin örfilade Peter och fick liv i honom först med honung på hans tandkött.

– När jag tog insulindosen på kvällen innan vi skulle sova glömde jag att räkna med ett träningspass tidigare på dagen. Gör jag ett misstag och doserar fel så kan det räcka. Då kan i kväll vara sista gången jag går och lägger mig.

Annons

Peters 3 tips till diabetiker

1. Acceptera din sjukdom ”Det är viktigt att du inser att du har diabetes och att det är sjukdomen som bestämmer.”

2. Ät och lev med respekt för din sjukdom ”Lev på det sätt som läkarna sig till dig att du bör göra. Ät noggrant och genomför fysiska aktiviteter. För egen del äter jag exempelvis knäckebröd i stället för sirapslimpor.”

3. Lev som du vill göra ”Det är du själv som avgör hur du vill leva, och leva kan du absolut göra även fast du har diabetes. Har du respekt för sjukdomen kan du ha ett lika fantastiskt liv som om du inte hade den.”

Diabetes – en livslång sjukdom

• 450 000 personer har diabetes i Sverige. Av dem har runt 85–90 procent typ 2-diabetes. Utöver dessa är det omkring 150 000 som har sjukdomen utan att veta om det. I dag kan diabetes inte botas. Det är en livslång sjukdom.

• Varje dag dör fem personer med diabetes som underliggande dödsorsak.

• Typ 1- och typ 2-diabetes är två olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin, men kroppen har ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till.

• Diabetes typ 1 kan plötsligt drabba vem som helst och av en rad inte helt klara orsaker. Diabetes typ 2 får den som haft högt blodsocker för länge.

• Symtomen på diabetes är ökad törst, behov av att kissa oftare och viktnedgång. Trötthet, suddig syn, klåda i underlivet (hos kvinnor) och upprepade urinvägsinfektioner. Vid typ 2-diabetes stiger blodsockret långsamt under lång tid, symtomen smyger sig på och är mer otydliga.

Läs också: 10 tidiga tecken på att du har diabetes

• Den med för lågt blodsocker kan bli skakig och slöare i huvudet, kallsvettas och få kräk- och panikkänslor. Den finns också risk för att falla i koma, och då kan döden vara nära.

• Den som har högt blodsocker sliter på kroppens funktioner, den stora mängden socker i blodet förstör många små blodkärl som inte klarar av trycket. För mycket påfrestning kan leda till att exempelvis tår eller ett ben behöver amputeras.
Källa: diabetes.se, Peter Jihde

Text: Hasse Gänger  
Foto: Hasse Gänger, IBL

Annons