Personlighetsdraget som kan göra att du blir snabbare frisk från förkylningar
Tänk positivt!” är ett peppande uttryck som många av oss har fått höra under livets jobbiga stunder. Mer eller mindre vänligt mottaget, beroende på situation, ska tilläggas. Men hur mycket hjälper det egentligen att tänka positivt? Funkar det till exempel att tänka positivt för att bota en förkylning?
Tidningen The Conversation ville ta reda på om ett positiv tänkesätt kan påverka resultaten för de som lider av olika sjukdomar. Av fem tillfrågade experter inom fem olika expertområden svarade alla fem: Ja. Att vara en person som ser saker från den positiva sidan kan alltså hjälpa dig att bota till exempel en förkylning, menar experterna.
Så gör du din egen vitaminshot med ingefära:
Dock vill de höja ett varningens finger, det gäller nämligen inte alla sjukdomar. Till exempel sa en av experterna att studier på cancer inte visar att positivt tänkande påverkar sjukdomens utveckling.
Återhämtningen påverkas av optimismen
– Återhämtning från akut sjukdom och vår förmåga att leva med och hantera kronisk sjukdom kan påverkas kraftfullt av hur vi ser på oss själva och på den sjukdom som vi står inför. Att göra det mer komplext kan ett av våra svar på fysisk sjukdom vara psykisk ohälsa som depression, vilket i sin tur ytterligare kan äventyra vårt välbefinnande och vår förmåga att återhämta oss, säger Michael Roche, sjuksköterska inom mental hälsa, till The Conversation.
Michael Roche menar att flera studier visar att graden av hur optimistisk eller pessimistisk en person är, samt psykiska hälsoproblem har kopplats till hastigheten och graden av återhämtning från olika sjukdomar.
En annan av experterna menar att du till exempel snabbare blir frisk av en förkylning eller mår bättre vid en kronisk sjukdom om du har ett positivt tankesätt tack vare att du då ofta är mer benägen att aktivt försöka läka. Man kan också se att positiva och optimistiska personer hellre gör fler hälsosamma val som både kan gynna den situation du är i nu, och hjälpa dig att stå emot sjukdomar i framtiden.
Mental hälsa påverkar fysisk hälsa
– Den mentala hälsan påverkar den fysisk hälsan på många sätt. Biverkningar i det tidiga livet har en mental påverkan och påverkar stresshormoner, immunsystemet och vårt humör. Dessa kan alla orsaka fysisk sjukdom och försena återhämtningen från befintliga fysiska hälsoproblem. Alltför länge höll splittringen mellan sinnet, kroppen och miljön tillbaka medicinska behandlingar. Nu vet vi mer om interaktioner och vi kan överväga hur mental sjukdom påverkar fysisk sjukdom, säger Jayashri Kulkarni, professor i psykologi.
Även Erica Sloan, forskare inom stress och cancer kan se en skillnad i inställningen hos olika patienter.
– Vi upptäcker hur positiva mentala tillstånd stärker immunförsvaret genom att aktivera hjärnans belöningscenter. Eftersom en diagnos av en kronisk sjukdom kan vara stressande pekar denna forskning på vikten av att behandla hela patienten, inte bara sjukdomen, säger hon.
Källa: Theconversation.com
Foto: Shutterstock/TT