Oväntade tecken på depression
Nedstämdhet, olust och extrem trötthet är de vanligaste symtomen på en depression.
Visst, så kan vi alla känna ibland men för att klassas som depression ska symtomen förekomma under en sammanhängande period på minst två veckor. Vanligast är att en depression förekommer som en episod, mellan tre och tolv månader.
Symtomen på depression skiljer sig från person till person och ju fler av symtomen du har, desto svårare kan depressionen vara. Men ibland kan det vara svårt att se sambandet mellan de lite mer diffusa symtomen och en eventuell depression. Här är tecknen att vara uppmärksam på.
Tecken och symtom på depression
1. Du har beslutsångest
Du fattar cirka 70 beslut varje dag, enligt en studie från Columbia University. Vad ska jag äta till lunch? Ska jag dammsuga eller gå till gymmet? Läsa eller titta på tv? Alla dessa små val sker automatiskt hos de flesta och kräver inte mycket tankeverksamhet. Men för den som är deprimerad blir varje litet val, hur betydelselöst det än kan verka vara, en stor och ansträngande tankeprocess.
Det beror på att depression, stress och oro slår hårt mot kognitiva funktioner. Vi blir mer trögtänkta, får svårare att analysera och tänka strategiskt, vilket gör att det blir svårare att fatta beslut.
2. Du är besatt av sociala medier, nätspel eller shopping
Den som är deprimerad hamnar lätt i beroendebeteenden som shopping, spel, sex eller ett konstant mobilanvändande. Det börjar ofta med en välbehövlig kick eller ett bekräftelsebehov. Snart hamnar man i ett beroende och enda sättet att lyfta sig ur nedstämdheten är att gå ut på nätet och söka nya kickar. Precis lika vanligt beroendebeteende vid depression som exempelvis alkoholism och drogmissbruk.
3. Du borstar varken hår eller tänder
Ett säkert tecken på depression är ofta att man inte längre ägnar tid åt sitt utseende – när man mår dåligt på insidan struntar man ofta i utsidan.
Ett stort problem är håglösheten och bristen på initiativ som många har vid depression. Det känns inte viktigt att sköta sin hygien; att duscha, tvätta håret och göra sig fin känns som en gigantisk ansträngning. En studie från 2014 visade att bland patienter med depression led hela 61 procent av dålig munhälsa. Man orkar inte borsta tänderna, glömmer bort tandläkartider och tröstäter i tid och otid.
Småbarnsmamman Magriffe var deprimerad - planerade sitt självmord:
4. Du har ont
Depression kan öka din känslighet för smärta. Det beror på att depression orsakar kemiska processer i hjärnan som kan trigga smärtsignaler så att du får ont i exempelvis huvudet, magen, rygg eller axlar. Cirka 75 procent av alla deprimerade lider av återkommande eller kronisk smärta. Enligt en kanadensisk studie som publicerats i tidskriften Pain är det fyra gånger vanligare med rygg- och nackproblem hos deprimerade personer.
5. Du har vänt upp och ner på dygnet
Förändringar i dina sömnrutiner kan vara ett tecken på depression. Många har svårt att somna, vaknar mitt i natten med ångest och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen. Motsatsen är också vanlig – att man känner sig konstant trött och vill sova dygnet runt.
6. Du är känslomässigt avtrubbad
En person som tidigare varit varm och kärleksfull blir plötsligt avvisande, distanserad och verkar inte längre bry sig. Det är ofta ett säkert tecken på depression. Håglösheten och tröttheten har kapat personligheten hos den deprimerade. Orken räcker inte till för att kunna engagera sig i omgivningen, man har fullt upp med att överleva sin egna vardag. Den plötsliga känslokylan misstolkas ofta av omgivningen som att man inte längre bryr sig om andra. Men den som är deprimerad missunnar inte omgivningen lycka, hen orkar bara inte hjälpa andra att hitta den just nu.
7. Du har kort stubin
Ilska, frustration och irritation går ofta hand i hand med depression. Cirka hälften av alla med depression upplever att de har problem med humörsvängningar och lätt blir arga för småsaker. Hos män är det vanligt att depression och nedstämdhet kamoufleras i ilska och aggression. Omgivningen och vårdpersonal missar ofta detta, vilket leder till att mäns depression oftare förblir obehandlad och i värsta fall leder till självmord eller utåtriktat våld.
8. Du dricker för mycket
Cirka en tredjedel av alla som lider av depression dricker för mycket, enligt forskning. Alkohol påverkar belöningssystemet i hjärnan och bedövar känslorna – men den positiva berusningseffekten är kortvarig. Efteråt förstärks negativa känslor som ångest, nedstämdhet, ilska och aggression. Detta beror på att alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem så att upplevelsen av oro, fara eller ångest blir värre.
Vid misstanke om depression är det viktigt att du kontaktar en läkare eller psykolog. De allra flesta blir bättre redan efter några veckor med rätt behandling.
Källor: Prevention 1177.se, doktor24.se
Av Eva Boholm/Måbra.com
Foto: Shutterstock/TT