Nytt blodprov hopp mot svårbotad cancer
Varje år får omkring 1 280 personer i Sverige cancer i bukspottkörteln. En cancerform som är mycket svår att upptäcka förrän sent i sjukdomsförloppet. Symptomen är diffusa och när diagnosen väl blivit ställd kan det i värsta fall vara för sent att operera. Bukspottskörtelcancer är en av de mer sällsynta formerna av sjukdomen men en av de dödligaste.
Nu har forskare vid Lunds Universitet, Herlev Hospital, Knight Cancer Institute och Immunovia AB, tagit fram ett blodtest som förhoppningsvis ska leda till att sjukdomen upptäcks tidigare när cancern fortfarande går att operera.
– Vårt test gör att vi med 96 procents säkerhet kan upptäcka bukspottkörtelcancer vid de två första stadierna, då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre. Detta kan vara flera månader innan symptom. För långt framskridna stadier, då sjukdomen vanligen brukar upptäckas, finns för närvarande få behandlingsalternativ och prognosen är betydligt sämre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet.
Identifierar proteinsignaturer
Testet går ut på att identifiera proteinsignaturer i blodet. Signaler som kan avslöja förekomsten av bukspottkörtelcancer innan det går att upptäcka genom skiktröntgen eller genom cirkulerande tumör-DNA, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Metoden har också förebyggande möjligheter. I framtiden skulle det gå att undersöka människor som på grund av ärftlighet, nyligen upptäckt diabetes eller kronisk bukspottkörtelinflammation löper en högre risk att drabbas.
Studien bygger på prover som tidigare samlats in från patienter i Danmark och USA vid olika stadier av sjukdomen. Nästa steg är redan påbörjat med en stor studie som är igång i USA. Denna studie förväntas ta tre år.
Forskarnas nya rön har publicerats i Journal of Clinical Oncology.
Text: Henrik Högström