Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Siffror visar: Var femte kvinna i Sverige har inte råd med mensskydd

27 maj, 2021
author Sofia Sundqvist
Sofia Sundqvist
Bilden föreställer en menskopp, en binda och fyra tamponger.
En undersökning visar att mensfattigdom är ett utbrett problem i Sverige, och så många som var femte kvinna i Sverige inte har råd att köpa mensskydd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 28 maj är internationella mensdagen. En dag som finns för att uppmärksamma och sprida kunskap om menstruation, och för att kvinnor över hela världen ska få tillgång till mensskydd och möjlighet att hålla en ren hygien. Många tror att detta är ett problem som främst finns i andra länder, men en undersökning från våren 2021 visar att mensfattigdom är ett utbrett problem även i Sverige.

Mensfattigdom är ett global utmaning som drabbar menstruerande flickor, kvinnor och ickebinära. Begreppet handlar främst om bristen på mensskydd och hygieniska möjligheter att använda dem. Detta är en stor utmaning för många runt om i världen och förhindrar att flickor och kvinnor kan utbilda sig, arbeta och leva ett drägligt liv.

Se också: Mensskydd genom historien

Mensdagen – menskydd genom historienBrand logo
Mensdagen – menskydd genom historien

Drabbar var femte kvinna i Sverige

En undersökning visar att så många som var femte kvinna- och ickebinär i Sverige inte haft råd med mensskydd under det senaste året. En tredjedel av dem har upplevt att det har hindrat dem från att upprätthålla hälsosamma vanor, och hela 15 procent har varit tvungna att stanna hemma från skola eller arbete eftersom de inte haft tillgång till mensskydd.

Siffrorna visar också att värst drabbad är arbetssökande och sjukskrivna, där varannan person inte haft råd med mensskydd. Även bland tonåringar är problemet utbrett då var tredje har drabbats under det senaste året.

Skambelagt att inte ha råd med mensskydd

Det finns en stigmatisering över både menstruation och fattigdom, och en kombination av de två kan tänkas kännas än mer skambelagt. Det gör att kvinnor hamnar i en svår situation som inte på ett drägligt sätt kan vårda sin hygien i samband med menstruation, och kanske dessutom inte vågar prata om problemet.

Annons

Av de kvinnorna som under det senaste året inte haft råd med mensskydd vid ett eller flera tillfällen upplever nästan hälften av dem, närmare 41 procent, att det har påverkat deras hälsa på ett negativt sätt.

– Resultatet av undersökningen är chockerande. Oavsett vart i världen så är det ovärdigt att inte ha tillgång till mensskydd, många har kanske trott att länder som Sverige är skonade från mensfattigdom, men så är uppenbarligen inte fallet. Vi hoppas att undersökningen kan bidra till att öppna ögonen hos många, tillgång till mensskydd är ett grundläggande, basalt behov som inte ska vara en klassfråga, säger Elvira Eriksson, kommunikationschef på Intimina Sverige.

Undersökningen är genomförd av företaget Intimina, som i samband med mensdagen skänker en menskopp till organisationer som stöttar kvinnor för varje menskopp de säljer.

Annons