Nya rön: Din blodgrupp styr om du får vinterkräksjukan
Alla som genomlidit vinterkräksjukan vet att det är en nära döden-upplevelse som man helst inte vill uppleva igen. Men tyvärr är det inte helt enkelt att skydda sig mot det fruktande och mycket smittsamma noroviruset. Det är nämligen ovanligt långlivat och dessutom är svårt att ta död på. Det behövs bara en mycket liten mängd viruspartiklar, cirka 10 stycken, för att smitta någon och handsprit har bara en begränsad effekt på viruset. Nya rön tyder också på att viruset kan överleva i väldigt små droppar i luften under många timmar.
De här två blodgrupperna klarar sig bäst
Trots att noroviruset är så smittsamt verkar ändå en del personer vara mer motståndskraftiga mot det än andra. Studier har visat att cirka 20 procent tycks klara sig helskinnade undan kräksjukor. De har helt enkelt ett ärftligt skydd mot sjukdomen tack vare en gen som gör att vissa former av norovirus inte kan få fäste i tunntarmen. Men vilka som blir sjuka hänger också ihop med vilken blodgrupp man har, visar forskning:
- Personer med blodgrupp B har oftare har ett skydd mot vinterkräksjukan än personer med blodgrupp 0 och A.
- Allra mest lättsmittade är personer med blodgrupp 0.
- Även de med blodgrupp AB har en bättre motståndskraft än blodgrupp 0.
Men trots att de med blodgrupperna B och AB klarar sig utan att få magsjukesymtom kan de ändå vara bärare av viruset och smitta andra. Det kallas för att vara asymtomatisk. Ingen har heller ett helt 100-procentigt skydd mot vinterkräksjuka. Norovirus finns nämligen i många varianter och undergrupper och det kan dessutom mutera. Det genetiska skyddet gäller bara 80 procent av alla norovirus. Man kan alltså bli magsjuk om man stöter på ett virus som har muterat.
Tips för att skydda dig mot norovirus
- Det bästa sättet att undvika att bli sjuk är att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Tvätta händerna varje gång du kommer hem, varit på toaletten och innan du hanterar mat.
- Se till att du torkar händerna så att de blir ordentligt torra efteråt. Annars kan fukten lösa upp bakterierna på exempelvis ett handtag så att du får dem på dina nytvättade händer.
- Använd pappershanddukar. Tyghanddukar kan vara fulla av virus.
Foto: TT