Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Ny trend: Allt fler slutar dricka alkohol

22 jul, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Kompisgäng skålar i vatten
Försäljningen av alkoholfritt på Systembolaget har exploderat på senare år. Fler efterfrågar alkoholfria drinkar på krogen och kändisar stoltserar med att de undviker sprit. Det är trendigt och nyttigt att vara nykter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att välja alkoholfritt ligger i tiden, och utbudet av alkoholfria alternativ växer i både butiker och på barer.

Coop i Sverige har ökat försäljningen av alkoholfri öl med 225 procent sedan 2015, rapporterar SVT. Och 2014 såldes drygt 2,7 miljoner liter alkoholfria artiklar på Systembolaget, fyra år senare låg den siffran på nästan 3,6 miljoner.

Den alkoholfria trenden har flera orsaker, tror Charlotta Rehnman Wigstad som är direktör för CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bland annat lever fler aktiva liv och vill undvika att bli berusade.

Porträtt av Charlotta Rehnman Wigstad, direktör för CAN.
Charlotta Rehnman Wigstad, direktör för CAN.

– Det finns också flera alkoholfria alternativ i dag och man behöver inte dricka alkohol för att få en god öl eller drink på en bar, vilket bidrar till att fler fått upp ögonen för alkoholfritt, säger hon.

Unga dricker allt mindre

Dock är det främst den yngre generationen som står för attitydförändringen.

Dagens ungdomar debuterar senare och dricker mindre än sina föräldrar när de var i samma ålder. Delvis handlar det om att föräldrar har blivit mer restriktiva och att fler ungdomar tränar och är hälsomedvetna. Det handlar också om att fler unga har rötter i kulturer där man inte dricker, men också om tidsbrist – man har helt enkelt inte tid att dricka i en tillvaro fylld av skola, träning och sociala medier.

– Sannolikt har ens alkoholvanor som ungdom betydelse för hur man dricker när man blir äldre. Just nu håller vi på att följa de som är födda 2001, vilket är en kull som inte dricker så mycket, för att se hur mycket av deras alkoholvanor de tar med sig in i vuxenlivet.

Annons

10 % har alkoholkonsumtionen i Sverige minskat de senaste 13 åren.

I genomsnitt dricker vi i ren alkohol 8,8 liter per invånare och år i Sverige. Detta är lägre än genomsnittet för Europa.

På senare år dricker också färre riskabelt och den totala alkoholkonsumtionen har gått neråt.

Äldre dricker mer

Dock dricker personer som är 45 år och uppåt både mer och oftare än tidigare.

– Äldre i dag är aktiva, engagerade, har bättre ekonomi, mer tid och lever längre. De är också uppväxta under en mer alkoholliberal tid än de som föddes i början på 1900-talet. Den generationens kvinnor drack inte alls till exempel, säger Charlotta Rehnman Wigstad.

En ökad alkoholkonsumtion bland äldre sätter mer press på vården att bli bättre på att fånga upp människor med riskbruk, menar hon.

– Det är inte ovanligt att man söker hjälp för något annat, som högt blodtryck eller magkatarr eller liknande, och då är det viktigt att läkare vågar ställa frågor kring alkoholkonsumtionen. För många räcker det att bli medvetna om sin konsumtion för att man ska få sig en funderare.

Nykterhetsrörelser genom tiderna

IOGT-NTO-rörelsen

IOGT kom till Sverige 1879. IOGT ansågs radikal vid den här tiden – alla var välkomna att bli medlemmar oavsett klass, kön, politisk eller religiös åskådning. Och rörelsen kämpade för allmän rösträtt. 1970 slogs man ihop med NTO och i dag består IOGT-NTO-rörelsen av fyra förbund som tillsammans har cirka 55 000 medlemmar.

Frälsningsarmén

Frälsningsarmén har sitt ursprung i en kristen hjälpverksamhet och kom till Sverige 1882. Frälsningsarmén anser att allt användande av alkohol, tobak och andra droger utgör ett allvarligt hot mot såväl samhällets som individens välbefinnande. I dag jobbar man med bland annat rådgivning i alkoholfrågor.

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV

NBV är ett partipolitiskt neutralt och religiöst obundet studieförbund, som också är Sveriges äldsta, och har funnits i över 120 år. NBV, som är en sammanslagning av flera studieförbund, lägger särskild vikt vid frågor som handlar om nykterhet, demokrati och föreningsliv.

Annons

Nykterhetsrörelsen i Sverige

Nykterhetsrörelsen växte fram på 1800-talet och spelade en stor roll för demokratiseringen av det svenska samhället. Det huvudsakliga arbetet gick dock ut på att helt förbjuda alkohol, som var ett stort socialt problem vid denna tid. Nykterhetsrörelsen har fortfarande ett starkt fäste i stora delar av Småland och norra Norrland.

Hälsofördelar med att avstå från alkohol

Förbättrad hjärnkapacitet 

Alkoholen slår mot många delar av hjärnan och påverkar bland annat belöningssystem, minne, motorik och balans. Det räcker med små mängder alkohol för att få sämre omdöme, tankeförmåga och reaktionsförmåga. Vid hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Effektivare träningsresultat

Alkohol påverkar hur stor effekt träningen får och möjligheten att bygga muskler är sämre dagen efter man har druckit. Man ser störst försämring och skaderisk för de som tränar kombinationsidrotter som fotboll, handboll och innebandy, där det krävs både kondition, uthållighet, styrka, koordination och precision.

Lugnare mage

Alkohol retar magen och våra tarmar, och kan ge oss sura uppstötningar och halsbränna eftersom att den övre magmunnen inte kan hålla tätt lika bra och att magsyra läcker upp i matstrupen. Många får lös mage dagen efter att de har druckit. Dricker man mycket alkohol under en längre tid kan man få både magkatarr och magsår.

Bättre sömn

När vi har druckit alkohol somnar vi lättare, dock sover vi sämre resten av natten. Alkoholen kan nämligen riskera att störa kroppens och hjärnans återhämtning och göra att du vaknar oftare under natten. Problem som snarkning och sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, förvärras också av alkohol.

Kvinna står i sitt sovrum och håller en kopp kaffe i handen
Vakna pigg och fånga dagen utan alkohol i kroppen.

Färre hudproblem 

Alkohol har en hämmande effekt på immunsystemet vilket kan ge olika problem med huden. Forskning har också visat att personer med hög alkoholkonsumtion har en större risk för psoriasis än den övriga befolkningen.

Annons

Bättre levervärden

När du tar en paus från alkohol under en längre period får din lever en chans att vila upp sig. Levern får betydligt mindre att göra och dess funktion kan förbättras. Det tar ungefär 3–6 månader för levern att helt återgå till sin normala funktion.

Bra för blodtrycket

Alkohol kan orsaka högt blodtryck, och detta kan normaliseras om du avstår från alkoholen.

Mer hälsosam vikt

Efter fett är alkohol den värsta kaloribomben på våra matbord. En stor starköl innehåller ungefär lika många kalorier som en tårtbit eller tolv sockerbitar. Kroppen får dessutom svårare att tillgodogöra sig mineraler och vitaminer om energibehovet täcks av alkohol.

Minskad risk för sjukdom och olyckor

En hög alkoholkonsumtion medför en ökad risk att råka ut för olyckor. Det ökar även risken för cancer och att din lever och dina njurar skadas.

Bättre psykisk hälsa

Sinnena skärps och livskänslan förhöjs när alkoholkonsumtionen går ner. Utan baksmällor får du dessutom mer tid och energi att ägna dig åt familj och intressen.

Källor: Kai Knudsen, överläkare vid anestesikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, Systembolaget, Iq.se och Nämndemansgården

Av Tina Harr

Foto: Johan Svensson, CAN, Simon Bajada och TT

Annons