Ny statistik: Var femte kvinna har smärta eller sjukdom i underlivet
Smärtor i underlivet är ett vanligt förekommande problem. Trots det har få regioner i Sverige specialmottagningar och många vittnar om låg kunskap i sjukvården. Socialstyrelsen har tidigare gjort en kartläggning som visar på bristande kunskap om vestibulit och långvariga underlivssmärtor i vården, samtidigt som patienter upplever att deras smärta normaliseras och inte blir tagen på allvar.
Ändå lider hela 23 procent av kvinnorna av sjukdom eller smärta i underlivet, visar en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Baaam.
Av dem har 8 procent erfarenhet av vestibulit och 6 procent av vaginism. Orsaken bakom varför dessa sjukdomar uppkommer är i hög grad okänt. Det finns ett stort mörkertal bland de drabbade, men enligt socialstyrelsens kartläggning har antalet diagnoser fördubblats mellan 2006 och 2016.
Se också: Gynekolog vill bryta tabut kring kvinnosjukdomar
Vaginism innebär att musklerna runt slidan krampar, och vestibulit är ett smärttillstånd i slemhinnan som svider och bränns. Smärtan från dessa tillstånd kan begränsa kvinnor från att leva ett drägligt liv och kan hindra dem från att ha sex, cykla eller använda tampong. Vestibulit kan även kan ha en negativ inverkan på fertilitet och öka risken för bristningar vid förlossning.
– Vi vet inte vad som orsakar vestibulit och det gör att det är svårt att hitta bra och effektiva behandlingar då det finns för dålig vetenskaplig grund. Troligtvis är det en kombination av flera faktorer som startar och underhåller smärtan, säger Nina Bohm-Starke, överläkare på Danderyds kvinnoklinik.
Svampinfektioner ett stort problem
Svampinfektioner är ett vanligt problem och drabbar fyra av fem kvinnor någon gång i livet. Över hälften av de som deltog i undersökningen uppgav att de har eller har haft problem med svampinfektioner, som är den vanligaste sidodiagnosen bland vestibulitpatienter. Eftersom dels återkommande svampinfektioner och dels upprepad användning av medicin mot svampinfektion kan orsaka och förvärra vestibulit, kan det bli till en ond cirkel.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, arbetar nu med att utvärdera det vetenskapliga stödet kring behandlingsmetoder och diagnosticering av vestibulit.
– Vi vet att om man får hjälp tidigt så är chanserna större att hjälpa kvinnan. Det är därför viktigt att särskilt satsa på de vårdinrättningar som träffar patienterna tidigt och stärka upp med kunskap och resurser på till exempel ungdomsmottagningarna, säger Nina Bohm-Starke till Baaam.