Nudging – så funkar nya succémetoden
Det är fredag kväll och dags för mys för framför teven. Som vanligt har maken köpt hem chips och trött efter veckan häller du upp dem i en stor skål. Någonstans känner du att ni inte borde, men tänker: ”Äsch, det är ju helg och lite får vi unna oss.” Pliktskyldigt ställer du också en skål med apelsiner på soffbordet, men ingen av er rör dem.
Hur funkar nudging?
Nästa fredag känner du dig lite piggare. Du har handlat hem lite mer frukt än du brukar och anstränger dig för att lägga upp den fint på ett fat. Chipsen häller du i en mindre skål – som ni dessutom måste resa er upp ur tevesoffan för att nå.
Blir det protester? Ratar ni frukten och går ut och hämtar den stora chipsskålen?
Nej, troligtvis inte. För både du och din man vill ju äta mer hälsosamt, egentligen. Ni behöver bara en liten ”knuff” i rätt riktning för att det ska bli av. Och knuffar är just precis vad det nya trendbegreppet nudging handlar om. Knuffar som har till uppgift att guida oss och gör det lättare för oss att göra kloka val – av egen fri vilja. För till skillnad från pekpinnar, som ofta har som syfte att ge oss dåligt samvete, så handlar nudging om att hjälpa oss att göra det som vi själva vill, innerst inne.
Richard Thaler skrev bok om nudging
2009 skrev Richard Thaler, professor i beteendevetenskap och ekonomi, boken ”Nudge – Improving decisions about health, wealth and happiness”, som inte bara skulle bli en försäljnings- succé utan också banade vägen för Nobelpriset i ekonomi som han fick 2017. Boken och Thalers forskning beskriver hur vi människor fungerar och agerar i valsituationer (oftast inte särskilt rationellt och förnuftigt) och hur vi kan lära oss att motarbeta det som oftast ligger bakom, nämligen dålig självkontroll.
Små saker gör stor skillnad
Nudging har på senare år blivit ett populärt verktyg i många företag och organisationer, som jobbar med allt ifrån miljöfrågor och hållbarhet till privatekonomi och folkhälsa.
– Ett exempel på en lyckad hälsonudge är forskarna som satte upp en skylt i entrén till ett bibliotek med texten: ”Ditt hjärta behöver motion, här har du din chans.” Tillsammans med texten fanns illustrationer på ett trött hjärta i en hiss och ett starkt hjärta i en trappa. Men denna enkla åtgärd mer än fördubblades andelen personer som tog trappan, berättar Katharina Paoli, vd på organisationen A Win Win World och grundare av nätverket Nudging Sweden.
Nyttigt med lite tävling
Exemplet visar att det kan räcka med små saker för att göra stor skillnad. Och det gäller även när man hälsonudgar sig själv.
– Ofta funkar det väldigt bra eftersom viljan då garanterat finns, säger Katharina Paoli. Själv ser jag till exempel ofta till att packa träningsväskan på kvällen och ställa den vid ytterdörren så att jag inte ska glömma den. Och så berättar jag för mina kollegor att jag ska träna och ber dem sedan att fråga mig hur det gick.
Ofta blir knuffar också effektiva när vi gör dem tillsammans med andra. De tilltalar tävlingsmänniskan i oss och ger oss ett kvitto på hur vi står oss gentemot andra, i ”grenar” som vi vill vara bra på.
– Det kan till exempel handla om att man delar ut stegräknare på en arbetsplats eller uppmanar de anställda att cykla till jobbet under en viss tidsperiod för att göra det lätt för dem att röra sig i vardagen. Och sådana initiativ kan man enkelt dra igång själv med sina vänner, kollegor eller familjemedlemmar, tipsar Katharina Paoli.
Av Linda Unnhem
Foto: Shutterstock/TT