Nu slipper Maria vallningar, irritation och dålig sömn
Maria Schwartz är en aktiv kvinna som lever ett sunt liv. Hon har alltid varit frisk, men plötsligt började hon sova dåligt, blev ofta sjöblöt av svett och väldigt lättirriterad. Hela livet var upp och ner.
– Jag provade olika deodoranter för tusentals kronor men inget hjälpte. Jag hade stora blöta fläckar på kläderna och måste alltid ha ombyte med mig.
Maria är arbetsledare på ett företag inom turistbranschen, och började brusa upp och skälla på sina medarbetare. Hemma fick också familjen känna av hennes humör.
– Inte fattade jag att det var hormonerna som krånglade.
Maria fick tipset att läsa boken Kaos i kvinnohjärnan av barnmorskan Mia Lundin. Hon kände igen sig direkt – och när Mia Lundin skulle föreläsa i Östersund om kvinnor och hormoner körde Maria de tio milen från hembyn Hedeviken i Härjedalen, trots att hon just brutit armen.
– Jag kände att jag måste dit till varje pris, för nu behövde jag höra hur jag kunde få hjälp att må bättre.
Maria bokade privat rådgivning med Mia Lundin, som förklarade att symtomen var tecken på förklimakteriet.
– Mia talade om vad jag skulle säga till läkaren och att det kunde bli en tuff kamp för att få rätt hjälp: ”Du får förbereda dig på att kämpa, svensk sjukvård är inte så uppdaterad när det gäller kvinnors hormonproblem”.
Övertalade läkaren
Maria förberedde sig och tog med sig anteckningsblocket till vårdcentralen. Hon ville att de skulle ta prover på FSH-värdet och östradiol.
– Vid det laget var jag helt slut efter närmare ett års kraftiga sömnproblem. Jag var hjärntrött, lättirriterad och i total obalans. Mensen var orgelbunden. Jag ville veta i vilket hormonell fas jag befann mig för att få rätt hjälp.
Läkaren tyckte inte alls det behövdes några prover, han ville i stället skriva ut sömntabletter. Men Maria gav sig inte och till slut fick hon ta proverna. När svaren kom var det en ny läkare som ringde henne och sa: ”Proverna visar inget ovanligt, vill du ha sömntabletter?” Maria bad honom att läsa upp provsvaren.
– Jag hade fått sifferskalan av Mia, och mina värden visade att jag befann mig i klimakteriet.
Maria bad läkaren att skriva ut bioidentiska östrogenplåster (Estradot) och det gick bra, men när hon bad om bioidentiskt progesteron var det tvärstopp.
– Han kollade med en gynekolog och sa att han bara kunde skriva ut syntetiskt gestagen (Provera), som liknar progesteron. Jag hade ju talat med Mia Lundin och sa att forskning visar att syntetiskt gestagen kan ge biverkningar som depression och även en ökad risk för bröstcancer.
Maria var påläst och visste att läkare kan skriva ut bioidentiskt progesteron via licens, men den här läkaren ville ändå inte göra det.
– Däremot kunde han skriva ut en hormonspiral med bioidentiskt progesteron.
Skaffade tabletterna själv
Maria fick sina östrogenplåster och redan efter ett dygn kunde hon sova lugnt då problemet med vallningar och svettningar minskade. Men när hon skulle sätta in spiralen hamnade hon i en lång kö till en specialistbarnmorska. Maria visste att om man har östrogenplåster behöver man ett progesteronpreparat för att få månatliga blödningar som rensar livmodern, eftersom östrogenet bygger upp livmoderslemhinnan. Den får inte bli för kraftig.
– Jag ville inte sluta med östrogenet eftersom jag mådde så bra av det. Och jag ville inte ta de syntetiska gestagentabletterna. Jag tänkte att man i många länder i Europa receptfritt säljer bioidentiska progesterontabletter. Därför skaffade jag tabletterna på egen hand. Sedan fick jag kontakt med en gynekolog i Göteborg som undersökte mig och skrev ut de bioidentiska progesterontabletterna på licens. Då föll allt på plats och de sista symtomen försvann.
– Jag kör gärna 70 mil till en läkare som förstår vad det handlar om och gör ordentliga undersökningar. Jag vet att flera kvinnor resonerar likadant.
Finns hjälp att få
Nu har det gått drygt två år och Maria har fått nya östrogenplåster med högre dos.
– Jag mår bra och alla mina övriga värden är bra.
Men Maria är upprörd.
– Kvinnor mellan 40 och 60 utgör närmare hälften av alla patienter på våra vårdcentraler. Många lider av symtom som har med hormonstörningar att göra, fast de inte vet om det. Och många läkare verkar inte heller tänka i de banorna. Tänk vad mycket lidande, både fysiskt och psykiskt, som drabbar kvinnor i klimakteriet. Tänk så många kvinnor som får sömntabletter och ”lyckopiller” i stället för ordentliga undersökningar och bioidentiska hormontillskott. Varken vi eller våra män förstår vad som händer med oss. Tänk så många onödiga sjukskrivningar – och skilsmässor – som kunde undvikas om kvinnor fick rätt hjälp.
Maria har även talat med verksamhetschefen på den lokala vårdcentralen som nu har lovat att förbättra kvinnohälsovården.
– Vi kvinnor vet för lite, liksom tyvärr de flesta inom sjukvården. Men det finns mycket forskning och det finns hjälp för de flesta hormonproblem i alla åldrar. Om din läkare tycker att hormonprover är för dyra kan du erbjuda dig att betala dem själv. Det kan man göra i dag, och sedan kan läkaren granska provsvaren.Vi kvinnor kan må bra och hålla oss friska och glada och leva ett aktivt liv tack vare bioidentiska hormoner, kosttillskott, rätt kost och träning, avslappning och kunskap om våra egna kroppar.
Drabbar kvinnor i alla åldrar
Hormonobalans kan drabba kvinnor i alla åldrar. Problemen kan visa sig redan i puberteten eller komma senare under livet, i form av exempelvis PMS, endometrios och PCOS, svårigheter att bli med barn, förlossningsdepression, menopaus-, förklimakterie- och klimakterieproblem. Hormonobalans orsakar mycket lidande och kan leda till sjukskrivningar samt andra hälsoproblem och därmed stora kostnader både för sjukvården och för den enskilda individen.
Nya tider
För 20 år sedan ansåg svenska läkare att alla kvinnor i klimakteriet skulle ha hormonersättning i tablettform. Det ansågs ofarligt att ta detta resten av livet. Senare forskning visade på ökad risk för bröst- och livmodercancer och då kom restriktionerna. Under senare år har man rekommenderat att ta hormontabletter i max fem år och sedan trappa ner och sluta. Det vanligaste som skrivs ut i Sverige idag är bioidentiskt östrogen i tablettform eller plåster och syntetiskt gestagen i tablettform.
Bioidentiska hormoner
■ Kvinnor i klimakteriet som använder östrogen måste även ta progesteron, för att minska risken för livmodercancer. Bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron tillverkas av läkemedelsföretag i laboratorier av extrakt från vissa växter som modifieras så att det ser likadant ut som kroppens egna hormoner. Därför känner kroppen igen det och det ger inga extra biverkningar.
■ I Sverige används numera bioidentiskt östrogen. Bioidentiskt progesteron i form av vagitorier kan skrivas ut av läkare och finns på apoteket (Crinone), men vill man få det i tablettform (Utrogest) krävs att gynekologen skriver till Läkemedelsverket och ber om en licens, trots att det är godkänt i flera andra länder i Europa samt USA.
Av Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg, Shutterstock/IBL
Toppa din klimakterieform och få en nytändning!
Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”
Kursen innehåller
- Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
- Lätta träningsprogram som passar alla
- Effektiva avslappningsövningar
- Skönhetskurer för hår och hy
- Lusthöjande idéer
- Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
- Tankeknepen som höjer humöret
- Kom igång-schema för 2 veckor