Njutvandra – kombinera komfort och motion
Vandra & njut är en bok om att njutvandra av tidningsdrottningen Amelia Adamo, 71, och journalisten Lotta Byqvist, 55. Båda hängivna vandrare, men med olika erfarenhet av att till fots förflytta sig i natursköna områden.
Amelia Adamo beskriver sig som en asfaltsmänniska. Och någon som sent i livet upptäckte charmen med vandring.
– Att vandra handlar för mig mycket om det sociala, att få mingla och prata med trevliga människor medan jag går, och att veta att jag snart får god mat. Jag kan meditera
i det vackra jag ser på vägen men är inte uppslukad av det.
Ett annat mervärde för hennes del är om det går att smyga in lite kultur i vandringsprogrammet, till exempel ha en guide med sig, för fördjupad kunskap om området hon vandrar i.
Lotta Byqvist är en sann skogsmulle, med ”skogen i lungorna och stigarna i fötterna sedan barnsben”. Hon vill lyfta fram en andlig aspekt på vistelser i naturen.
– I naturen känner jag mig som en del av ett större sammanhang, beskriver hon.
Hon pratar om att skogsbada (En japansk terapi mot stress).
I naturen får vi använda våra sinnen: syn och hörsel, vi kan dofta, smaka, känna. Vara i stunden, där och då, alltså mindfulla.
– Kramar du träd så är du inte galen, du får i dig fytoncider, ett ämne som växter utsöndrar och som stärker immunförsvaret. Och att gå barfota i naturen är som att ladda kroppen med energi, ungefär som att man med en adapter laddar en dator, beskriver Lotta.
I naturen kan vi koppla av och släppa krav på prestation.
– Naturen är njutbar – och gratis, sammanfattar Lotta.
Kombinera vandring och komfort
När Lotta och Amelia vandrar finns inte plats för tunga ryggsäckar eller pulsklockor. Eller umbäranden. De vill inte sova i tält och äta frystorkad föda. De vill ha komfort. Inte riskera att sova dåligt, frysa eller behöva slåss med tältpinnar och mygg längs någon vandringsstig.
– Vandringen ska vara lust, glädje, skönhet, dofter, god mat (som någon annan lagat), umgänge, kunskap och en skön säng till natten, sammanfattar de.
Gärna med en härlig hotellfrukost morgonen därpå.
De vandrar till fjälls, längs karga kuster, på dimmiga skogstigar – eller på smala gångvägar förbi vinodlingar och citronträd i italienska bergsbyar. Det kan bli kaffe på en bergstopp eller en skopa klart vatten ur en fjällbäck.
– Jag har njutvandrat i sju års tid nu, berättar Amelia.
I hennes ryggsäck får bara några få saker plats, som solglasögon, liten kaffetermos, kanske en kaka.
Totalt är de åtta likasinnade vänner i den vandringsgrupp som Amelia bildade tillsammans med sin sambo, Lucio Benvenuto. Gruppen övernattar på det valda resmålet i 2–3 nätter. Ibland i Sverige, andra gånger utomlands.
– Vi försöker välja ställen med hisnande skönhet, men alltid i närheten av en trerättersmiddag och nymanglade lakan på hotellet, säger Amelia.
Här är utrustningen som behövs
Man kan välja att vandr vandra mellan olika boenden, eller ha ett enda boende som bas, medan man gör olika dagsturer.
– En billigare variant om man vandrar i Sverige är att övernatta på en fjällstation som hyr ut lakan. Flera stationer har restauranger med god mat, eller så köper man proviant i fjällstationens butik och lagar i det gemensamma köket, tipsar Lotta.
Man måste inte ha den senaste utrustningen. Bekväma kläder efter väder och sköna, väl ingådda skor som passar säsong och underlag duger bra, menar Lotta.
Det finns speciella kläder och skor för friluftsliv, för den som vill.
– Som myggavvisande byxor och tröjor som suger upp fukt så att de inte klibbar mot kroppen, tipsar Amelia.
Att njutvandra är en växande trend, berättar Amelia:
– Enligt Svenska Turistföreningen så ökar efterfrågan på vandring i dagsetapper, med middag på kvällen och övernattning på hotell.
Vandring – framtidens turism
Det finns flera förklaringar till varför den här trenden är på uppåtgående.
– En anledning är att den åldersgrupp som vandrar, främst från 40 och uppåt i åldrarna, känner att de har råd att lägga undan en slant för att byta tält mot hotell för en lite lyxigare upplevelse, säger Amelia Adamo.
Ett annat skäl är miljön. Vi behöver begränsa vårt flygande.
– Framtidens turism är att stanna kvar i Sverige, men att byta miljö, till exempel genom att ta nattåget till fjällvärlden eller att ersätta Thailand med Dalsland, funderar Lotta.
Just Dalsland är ett landskap som både hon och Amelia tycker har hisnande natur med sagolandskap, kullar, sjöar, roliga hotell och människor. Eller varför inte Höga Kusten, Värmland eller Gotland?
– Svensk natur är enastående och det finns bra krogar här också, säger Amelia.
Njutvandrar gör båda även för hälsans skull.
– Att vandra är skonsam och lågintensiv rörelse som bygger upp kroppen, säger Lotta.
– Det finns i forskning belägg för att vid vistelse i naturen så sänks blodtrycket samt att risken fördepression samt sjukdom i hjärta och kärl minskar.
Amelia vill känna att kroppen orkar, kanske särskilt sedan hon blev farmor.
Välj en nivå som passar dig
Man kan inför en vandring i förväg boosta sin ork på egen hand om man är lite ringrostig genom att börja promenera, se hur långt man orkar gå och i vilken terräng. Man får gärna utmana sig själv lite, genom att gå allt längre sträckor och kanske ta i lite mer för varje gång, tipsar de i boken. Det är bra om man orkar ungefär lika mycket som de andra, så att man inte blir bromsklossen som alla får vänta på.
– Jag är ofta sölkorven, påstår Amelia.
Vilka man väljer att vandra med är viktigt.
– Gå inte med någon som du retar dig på, råder Amelia Adamo.
– Det är inte förrän man utsätter sig för något tillsammans som man vet vad andra går för, konstaterar Lotta Byqvist.
Att njutvandra handlar inte om prestation. Det är de rörande överens om. Utan om att njuta av skönheten de passerar och få anstränga kroppen lite lagom i sällskap med andra. Då kan man längta efter och med gott samvete njuta av det där vinglaset på kvällen, till middagen. Det tar ju på krafterna att promenera en hel dag.
Lotta Byqvists bästa Jämtlandsvandringar
- Jämtlandstriangeln
- Totthummeln
- Åreskutan
- Karl Johans väg
Amelia Adamos tips på njutvandringar
- Sverige: Gotland och Höga kusten
- Italien: Ischia/Neapel, Levanto, Cinque Terre
- Portugal: Sintra, Cascais, Lissabon
Forskaren: Promenader är utmärkt motion
All fysisk aktivitet som blir av är bra. Även den lågintensiva som man inte blir svettig av, som att promenera, cykla eller simma i lugn takt, gå i trappor, fixa i trädgården. Ju fler timmar om dagen som man rör på sig på det viset, desto bättre för hälsan, enligt Eva Andersson, forskare vid GIH, som vill lyfta fram nyttan av att minska stillasittandet.
– Om du sitter stilla över tio timmar av din tid om dagarna, löper du mycket större risk för sjukdomar och kortare livslängd än om du rör på dig. Ju mer du kapar
dessa timmar, desto mer minskar risken, förklarar Eva Andersson.
Bara att resa och röra på sig en stund varje halvtimme om man sitter mycket och långa stunder, har positiva effekter på flera funktioner i kroppen.
– Pågående studier försöker kartlägga hur mycket fysisk aktivitet som behöver utföras för att kompensera för de ohälsosamma effekterna av långvarigt stillasittande i övrigt under dagen, säger Eva Andersson.
Varför är det hälsosamt att vandra?
- Ger bättre hjärt-kärlhälsa.
- Har effekt vid behandling av och för att förebygga depression.
- Kan lindra ospecifika ländryggsbesvär.
- Kan med tiden, till viss del, sänka vikten. Men kosten är viktigast.
- Kan reducera långvarig smärta.
- Hjälper till att bilda nya hjärnceller.
- Minskar blodfetter och blodsocker.
- Minskar risken för diabetes typ 2 och benskörhet.Blodtrycket sänks när man vistas i naturen – och risken
för depression minskar.
Av Mia Coull
Foto: Linus Hallgren, privat