Narkolepsidrabbade Jessica blir piggare av qigong
Början på historien har vi hört många gånger. Svininfluensan härjade och så många som möjligt borde vaccinera sig, inte minst för att skydda riskgrupper. En frisk och aktiv ung kvinna är lojal mot samhället, följer myndigheternas rekommendationer och får ett stick med Pandemrix i armen.
– Jag levde ett aktivt liv, tränade mycket och var hälsosam så jag tog inte sprutan för min egen skull utan av solidaritet med andra. Eftersom jag jobbade inom vården ville jag inte riskera att smitta brukarna, berättar Jessica Olsson, 40, som bor i Kalmar.
Kort därefter började Jessica bli väldigt trött. Hon behövde sova på dagtid, somnade hemma med kläderna på och vaknade dagen därpå. I olämpliga jobbsituationer brast hon ut i gapskratt och styrkan i benen kunde plötsligt försvinna. Hon fick kraftiga muskelanfall, tappade talet och minnet.
Orkade ingenting
Jessica, som alltid har varit en social person, behövde ta det lugnt i dagar både före och efter att hon träffat en kompis. I stället för att fika med jobbarkompisarna på rasterna vilade hon på en spikmatta.
– Det fanns inget utrymme överhuvudtaget för att vara spontan. Var jag glad över något jag skulle göra kunde det utlösa ett muskelanfall som gjorde att jag behövde stanna hemma. Hela livet var en kamp för att inte lägga sig ner och ge upp.
Såväl Jessica som vänner och familj förstod såklart att något var fel. Men vad? Utbrändhet efter en hektisk period i livet, trodde hennes husläkare. Men det var något annat som spökade, kände Jessica. Efter några år kom läkaren något annat på spåren: narkolepsi.
Narkolepsi ovanligt innan svininfluensan
– Innan svininfluensan var det en ovanlig sjukdom som inte så många kände till. När jag läste om symptomen var det som om de hade skrivit om mig. Det stämde precis.
År av utredningar ställde livet på vänt. Det blev många resor till specialister med krävande tester. Jessica hade svårt att inte somna när hon egentligen skulle vara vaken. Redan innan allt var färdigt konstaterades narkolepsi.
– Jag bröt ihop men samtidigt var det skönt att få veta vad som var fel. Det kopplades direkt ihop med Pandemrixsprutan eftersom jag blivit sjuk i samband med den.
Men det är nu Jessicas historia skiljer sig från många andras. För hon har fått livet tillbaka, inte helt och hållet men till 50 procent, säger hon. En vän ville ha sällskap till en helgkurs i den kinesiska träningsmetoden Zhineng Qi-gong och Jessica följde med. Det förändrade hennes liv.
Blev piggare
Hon sov sig igenom föreläsningarna och tränade efter ork. När helgkursen var över fick hon en kram av sin mamma. Det brukade göra ont i nacken när hon kramades men inte nu. Nackproblemen var borta.
– Det märktes så tydligt att smärtan försvunnit under kursen och det inspirerade mig att fortsatte träna.
Jessica gick fler och fler kurser, eller snarare sov sig igenom dem. För till en början låg hon mest och vilade på golvet. Hon längtade efter den dagen hon skulle orka prata och umgås med de andra deltagarna. Men träningen gav ändå resultat.
Träningen gjorde skillnad
Sakta men säkert blev stunderna som hon orkade stå upp och träna allt längre. Vakenheten ökade. Huvudet klarnade och hon orkade lyssna också på någon som pratade lite snabbare. Mardrömmar och hallucinationer blir mindre frekventa och kataplexierna, anfallen av muskelsvaghet, mindre kraftiga. Qigongen gav henne också en mental styrka att våga utmana sig själv, utsätta sig för situationer som sjukdomen annars tvingade henne att undvika. Hoppet återvände.
– Jag fick ett helt nytt liv. Träningen gjorde en sådan skillnad. Jag förstod att det var min chans att bli bättre.
Ett viktigt inslag i träningen var en nio-dagars sommarkurs dit Jessica åkt varje år sedan dess. Det är värt både tiden och pengarna, tycker hon. Varför skulle hon stanna hemma och må dåligt när hon kan åka dit och må bra, resonerar hon.
– Kurserna ger mig så otroligt mycket. Ju mer jag tränar desto bättre liv får jag.
Kunde promenera
Hon har också lärt sig små qigongövningar att ta till i vardagen för att snabbt piggna till. Nuförtiden orkar hon dessutom vara social med de andra deltagarna. Som hon har längtat!
– Jag älskar att prata med människor och höra deras historier men förut behövde jag vila på alla raster. Nu måste jag nästan hålla tillbaka, annars socialiserar jag hela tiden.
Det är en bit kvar till livet före sprutan men qigongen är en nyckel. Jessica är övertygad om att med flitig träning är det en fråga om tid. På morgonen tar hon en medicin men utan morgonqigongen fungerar inte vardagen. Den gör henne så mycket piggare.
– En morgon var jag försenad och hoppade över träningen för att komma i tid. Det gick inte alls. Jag behövde träna på jobbet för att komma igång. Qigongen blir också som en antidepressiv medicin.
Efter den senaste sommarkursen skulle hon och hennes sambo gå på promenad i skogen. Hur långt orkar du gå, frågade hennes sambo.
– Jag svarade att jag kunde gå utan problem. Vi gick tre–fyra kilometer utan besvär. Det var helt fantastiskt! Jag kände mig som en helt vanlig person, säger Jessica.
Detta är qigong:
Zhineng Qigong är en kinesisk träningsmetod som syftar till att öka människors livskvalitet, fysiskt såväl som mentalt. Många som tränar får snabbt goda resultat, såsom en bättre hälsa, förklarar Herbjörn Wilhelmsen, lärare i European Zhineng Qigong.
– Träningen gör att vi blir lugnare, kroppen mjukare och cirkulationen förbättras. Vi får också mer energi. Mår man bättre blir livet lättare. Är man trött, har smärtor eller är stressad kan det påverka livskvaliteten ganska mycket.
Qigongträningen består av lugna, mjuka och dynamiska rörelser som alla kan utföra utifrån sin förmåga, oavsett ålder eller hälsostatus. Hur lång tids träning som behövs för att märka resultat varierar men vissa människor märker snabbt förbättringar, berättar Herbjörn.
– På vår hemsida är det många som berättar vad träningen gett dem. Efter bara en helgkurs, två dagars träning, brukar det alltid vara några som märkt hälsoförbättringar och efter våra nio-dagars kurser brukar 65–80 procent av deltagarna ha fått goda resultat.
Av Angelica Berg
Foto: Angelica Berg, Jens Sjunnesson , TT