Narkolepsi bryter ofta ut i tonåren
Tills för ungefär tio år sedan var narkolepsi en relativt okänd sjukdom bland allmänheten. Några enstaka personer drabbades varje år. Men 2009–2010 ökade antalet fall plötsligt och på ett par år rapporterades att över 300 människor insjuknat. Många av dem var barn och ungdomar.
– Narkolepsi är en autoimmun sjukdom som oftast bryter ut i tonåren. Immunsystemet bryter ner nervcellerna, förklarar Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska institutet.
I samma veva härjade en annan sjukdom runt om i världen: svininfluensan. Myndigheternas vaccinationskampanjer var framgångsrika och uppåt fem miljoner svenskar tog sprutan med Pandemrix.
Tydligt samband med vaccinationen
Men plötsligt såg läkarna ett mönster. Narkolepsin bröt ut i samband med vaccinationen.
– Det fanns ett tydligt samband. Påfallande många blev abrupt sjuka någon månad efter sprutan, ungefär så lång tid det tar för en autoimmun sjukdom att bryta ut.
Syftet med vaccin är att stimulera immunförsvaret att skapa ett skydd mot sjukdomen. Men Pandemrix stimulerade immunförsvaret för mycket. Det triggades så mycket att det snedtände och gav sig på sina egna celler. Samtidigt som det skyddade mot svininfluensa kunde man få en annan åkomma på köpet, förklarar Fredrik Piehl.
Känsliga gener
– Vaccinet var olyckligt designat. Det var bråttom att få fram ett skydd så tyvärr upptäcktes biverkningarna alldeles för sent.
Men de allra flesta som tog sprutan fick inga biverkningar. Människor har olika genetisk benägenhet att få vissa besvär och dessutom har sjukdomar olika tidsfönster. Beroende på immunförsvarets utveckling är risken för vissa sjukdomar högre i vissa åldrar.
– De som blev sjuka hade helt enkelt otur att ha känsliga gener i kombination med att sprutan triggade igång sjukdomen. Risken för att få narkolepsi var tio gånger högre för tonåringar som vaccinerade sig jämfört med de som inte tog sprutan.
Svininfluensan var en ovanlig sorts influensa och Pandemrix var sammansatt på ett annorlunda sätt vilket orsakade biverkningen.
Kan ha biverkningar
Andra vaccin har andra strukturer och det är viktigt att inte dra alla över en kam, poängterar Fredrik Piehl.
– Andra vaccin har testats noggrant så man behöver inte vara orolig. Visserligen kan biverkningar förekomma men sjukdomen och dess följdsjukdomar är allvarligare.
Fakta sömnsjukan narkolepsi:
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att hjärnans celler som reglerar sömn och vakenhet skadats. Oftast vet man inte varför narkolepsi bryter ut men i vissa fall är någon annan sjukdom den utlösande faktorn. Diagnoser ställs genom sömnutredningar eller genom att mäta ämnen i ryggvätska.
Symptomen kan variera stort mellan olika personer. Det vanligaste är trötthet. Den drabbade känner sig sällan utvilad och kan plötsligt få sömnattacker och somna. Man kan också få sömnparalyser, en tillfällig förlamning innan man somnar, och skrämmande hallucination i såväl vaket som sovande tillstånd. Nattsömnen pendlar snabbt mellan olika sömnstadier med korta perioder av djupsömn.
Tröttheten kan leda till många andra svårigheter till exempel med koncentration och nedstämdhet. Starka känslor kan utlösa kataplexier, att man tappar muskelkraften.
Det finns ingen botande behandling. Det finns mediciner som minskar symptomen men de kan också medföra biverkningar. På längre sikt finns hopp om att mer effektiva behandlingar ska kunna utvecklas.
Av Angelica Berg
Foto: TT