Minska risken för demens genom att äta enligt denna kosthållning
Genom åratal av forskning har man kommit fram till att det finns faktorer som faktiskt går att påverka när det gäller hur väl vi åldras.
Givetvis spelar genetiska faktorer, som vi inte kan påverka, också in. Men det går i alla fall att ge sig själv de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.
Ingmar Skoog är världsledande forskare inom demens, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor i psykiatrisk epidemiologi samt föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
Se också: Det här är alzheimers sjukdom
Han har tidigare berättat att det aldrig är för sent att ta till sig nya vanor för ett hälsosamt åldrande och som förebygger demens.
– Varje sak vi gör i livet och genetiska faktorer påverkar hur hälsosamt vi åldras och hur länge vi lever. Det är aldrig för sent att göra förbättringar men så klart gäller ju tidigare desto bättre, säger Ingmar Skoog.
De här sakerna förebygger demens
Enligt Ingmar Skoog kan man med dessa sju vanor påverka hur länge man lever och hur friskt man lever, även om det inte är någon garanti:
- Motion
- Ingen rökning och måttligt med alkohol
- Hålla hjärnan i trim
- Få riktig sömn, alltså utan sömnmedel
- Hälsosam kost
- Ta hand om hjärtat och kärl genom att gå på kontroller regelbundet
- Vårda kontakten med familj, vänner och bekanta
Kost som minskar risken för demens – först medelhavskost
Kosten är alltså en del i vad man kan göra för att förebygga demenssjukdomar. Men vad är då en bra kost för att minska risken?
Medelhavskost har du kanske redan hört talas om i detta sammanhang. Det är väl etablerat att de som äter en medelhavsdiet ofta lever längre och friskare. Kosten har sin grund i den mat man brukar äta i länderna kring Medelhavet.
Se också: 10 budgettips - så minskar du dina matkostnader
I den kosthållningen ingår mycket fisk, frukt, grönsaker, bär, vegetabiliska fetter, nötter, frön, fullkornsprodukter och baljväxter. Man äter inte heller särskilt mycket mättat fett, som rött kött och chark, utan främst fleromättat eller enkelomättat, som olivolja.
Även tillsatt socker och fett med animaliskt ursprung, som smör, äts det inte alls lika mycket av. Man äter mycket ren mat lagad från grunden snarare än processad.
Nordisk kost kan också minska risken för demens
Men det behöver inte vara begränsat till medelhavskost, utan en nordisk kost verkar kunna gå lika bra om man följer grundprinciperna för medelhavskosten.
Det finns inte lika mycket studier på nordisk kost och det har inte gjorts några kontrollerade behandlingsstudier för att minska risken för demenssjukdomar.
Men enligt Elisabet Rothenberg, legitimerad dietist och biträdande professor i näringslära vid högskolan i Kristianstad, är det fullt möjligt att äta hälsosamt och demensförebyggande genom nordiska livsmedel.
– Vi har exempelvis rapsoljan som har en fin fettsyresammansättning. Frukt, grönsaker och bär har vi mycket av här i Norden. Rotsaker av olika slag likaså, säger hon till Expressen.
Enligt henne är det viktiga att vi väljer hälsosamma livsmedel i första hand och drar ner på de livsmedel som är förknippade med ohälsa.
Skillnaden mellan medelhavskost och nordisk kost
Anders Wallin, professor i klinisk neurovetenskap och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal, säger till Expressen att den nordiska kosten i stora drag liknar medelhavsdieten.
– Det är ingen skarp skillnad mellan de här två varianterna. En skillnad är att det är mer olivolja i medelhavsdieten och mer fullkornsprodukter i den nordiska kosten, säger han till tidningen.
I stället för bland annat lamm och bläckfisk som äts kring medelhavet så äter man mer viltkött och rapsolja i den nordiska kosten. Men även fet fisk som lax, strömming och makrill. I övrigt ingår till exempel kyckling, potatis, rotfrukter, fullkornsprodukter, ärtor, bönor, kål, ägg och bär.
Enligt experterna kan nordisk kost sänka blodtrycket, kolesterolvärden och bidra till ett jämnare blodsocker. Men alltså också utgöra en del för att minska risken för demens.
Källa: Expressen, MåBra