Metoderna som hjälper mot foglossning – enligt forskningen
Vad är foglossning?
Hälften av alla gravida kvinnor får någon typ av bäckensmärta under graviditeten. En förklaring till smärtan kan vara att man har foglossning. Det kallas processen då ledbanden och bindväven i bäckenet blir mjukare. Foglossning är helt naturligt och kroppens sätt att förbereda sig för förlossningen. Det är hormonet relaxin som utlöser uppmjukningen, som i sin tur ska underlätta för bäckenet att kunna expandera när bebien ska födas.
– Alla som är gravida har alltså foglossning, det är en helt naturlig process för kroppen, förklarar Annelie Gukte som är docent och kliniskt verksam fysioterapeut.
Men smärtan i bäckenet som gravida kvinnor kan känna beror inte alltid på foglossning. Andra orsaker till smärta kan vara till exempel att kvinnan ändrar sin hållning när kroppen förändras, vilket kan leda till värk i muskler som inte används på samma sätt som tidigare.
– När jag informerar om det här föredrar jag egentligen att inte prata om ordet ”foglossning” utan brukar använda ”bäckensmärta” istället. Den här helt naturliga processen har ett så dramatiskt ord, det är ju ingenting som lossnar. Dessutom kan bäckensmärta innefatta även de här andra – väldigt vanliga – kategorierna av smärta, säger forskaren.
Då startar bäckensmärtan
Smärtan som gravida kvinnor kan känna i bäckenet under graviditeten brukar beskrivas som en molande eller strålande känsla över skinkorna eller ner mot benen. För de kvinnor som känner av smärtan brukar det starta ungefär i graviditetsvecka 15. När barnet är fött går den över för nästan alla kvinnor, förklarar Annelie Gutke.
– Man ska inte stå ut med för mycket smärta under graviditeten. Har man besvär och inte kommer tillrätta med dem ska man söka hjälp hos en fysioterapeut, säger hon och fortsätter:
– Ofta får gravida kvinnor höra det bara är att bita ihop tills dess att bebisen kommer ut men det tycker jag faktiskt är absurt. Det säger man ju inte till någon som har ett problem med smärta efter en operation, till exempel. Då får man ju hjälp direkt.
Träningsprogram hjälper mot bäckensmärtan
Så länge man har en frisk graviditet utan riskfaktorer eller sjukdomsbesvär brukar Annelie Gutkes första rekommendation till kvinnor med bäckensmärtor vara att röra på sig.
Rörelsen behövs främst för att fortsätta hålla musklerna igång.
– Tappar man för mycket i muskulaturen kring bäckenet och bålen blir smärtan som kommer av uppmjukningen ofta värre. Musklerna behövs som en kompensation för uppmjukningen kan man säga.
– Det är lite av en missuppfattning att det bästa är att vila sig igenom graviditeten när man har den här smärtan, säger Annelie Gutke.
Och har man svårt att hitta rörelse och träning som funkar kan som sagt en fysioterapeut hjälpa till.
Många metoder testade – men evidensen är svag
Många av de vanligaste metoderna för att lindra bäckensmärta ligger inom eller nära fysioterapin, som Annelie Gutke forskar på. Metoderna är inte särskilt utforskade av vetenskapen – ofta finns det bara någon enstaka forskningsstudie. På forskningsspråk är det därför lite svårt att säga hur stark evidens forskningen har.
– För att säga att något har stark evidens krävs att forskare gjort flera studier på samma sak. Men med det sagt: bara för att det inte finns någon tydlig evidens för många av metoderna betyder det inte att de inte fungerar.
– Så länge det alltså inte finns motbevis från forskningen för att metoden skulle vara farlig eller dålig för kvinnan, kan man fortsätta med det som man själv upplever lindrar smärtan.
Det här säger forskningen om metoderna
Nyligen gjorde Annelie Gutke och några andra forskarkollegor en sammanställning av vad forskarna faktiskt vet om de olika metoderna. Nedan listar studierna som gjort över de vanligaste behandlingarna mot bäckensmärta. Många av dem handlar om just rörelse och träning.
Yoga mot foglossning
På yoga har en enda studie gjorts.
– Den visade att det blev bättre för dem i studien som gjorde yoga, än för dem som bara gjorde en förbättring av sin hållning.
Vattenträning mot foglossning
På vattenträning har gjorts totalt två studier, vilket fortfarande är ganska skralt för att säkerställa några resultat, menar Annelie Gutke. Den ena av studierna visade att vattenträning kunde hjälpa dem som kände bäckensmärta medan den andra tvärtom visade att träningsformen bara hjälpte dem som kände smärta i ryggen under graviditeten.
– Undergruppen ”bäcken” fick alltså inte samma goda resultat. Men än en gång, inget säger att du får ondare av att träna i vatten. Många kvinnor jag själv tar emot säger att det kan ge smärtlindring att vara i det varma vattnet. Men det är ju då min kliniska erfarenhet.
Förebyggande konditionsträning mot foglossning
Det har gjorts en studie som visade att kvinnor som innan sin graviditet gjorde intensiv gruppträning löpte mindre risk att utveckla bäckensmärta under den kommande graviditeten.
– Det finns alltså ganska lite som stödjer att förebyggande konditionsträning hjälper men inte heller något som talar emot att det skulle hjälpa, säger Annelie Gutke.
Akupunktur mot foglossning
Att akupunktur kan lindra smärtan finns det faktiskt stark evidens för i forskningen.
– Här har tillräckligt många studier av god kvalitet gjorts, säger Annelie Gutke.
Dock visar generella studier på hur akupunktur lindrar smärta att en tredjedel av alla människor inte blir hjälpta av metoden.
– Tidigare var man orolig att akupunktur tidigt under graviditeten kunde påverka barnet men nu har forskningen också visat att barnet inte lider någon risk av att mamman använder akupunktur, så länge det sker efter vecka 12, säger fysioterapeuten.
Dessförinnan är det också få som faktiskt behöver lindring mot bäckensmärta förklarar hon.
Massage mot foglossning
Inom forskningen finns inga studier som gjorts på hur massage kan hjälpa mot bäckensmärta under graviditet.
– Här är tyvärr forskningen alldeles för dålig för att man ska kunna säga något. Däremot träffar jag många kvinnor när jag jobbar kliniskt, som upplever att det är skönt om till exempel deras partner kan massera de ömma områdena.
Elektroterapi mot foglossning
Elektroterapi ordineras ofta mot bäckensmärta inom öppenvården. Man utför metoden hemma med en så kallad TENS-apparat. Genom att fästa små dynor kopplade till elektrokablar på hudpartier vid det ömma området, skickas svaga elektriska pulseringar till området. Det här stimulerar nerverna så att smärtsignalerna inte längre upplevs. Detta kan i sin tur minska muskelspänningar som kommer av smärta.
– Det här forskar jag själv på just nu men kan tyvärr inte avslöja resultaten än. Men det finns åtminstone en studie som gjorts tidigare och som visar att den här metoden hjälper mot bäckensmärta.
Alltså: fortfarande finns ingen stark evidens här heller men inte heller något i forskningen som talar emot att elektroterapi inte skulle fungera.
Foglossningsbälte
Forskning har gjorts på olika typer av så kallade foglossningsbälten. Här är stödet relativt bra, uppemot 70 % upplever en lindring av symtomen med bältet.
Osteopati mot foglossning
Osteopater är en egen profession men Annelie Gutke och hennes kollegor kunde ändå konstatera i sin forskningsöversikt att det finns viss forskning på hur deras metoder, så kallad manipulation, påverkar bäckensmärta. En studie har gjorts som visade att de här sortens tekniker hade god effekt på bäckensmärtor under graviditeten.